Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/02/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Amplă retrospectivă VERMEER la Rijksmuseum

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Amplă retrospectivă VERMEER la Rijksmuseum Share Amplă retrospectivă VERMEER la Rijksmuseum
Rijksmuseum


Când te plimbi pe holurile muzeului Mauritshuis din Haga întâlnești una dintre cele mai faimoase priviri din istoria artei. Blândă, cu trăsături exagerate, expresie intensă și buzele întredeschise, te urmărește cu atenție în drumul tău, de parcă tu ești opera de artă. Fata cu cercel de perlă (c. 1632 – 1675) sau „Mona Lisa Nordului” este una dintre cele mai cunoscute picturi din lume și aparține pictorului Johannes Vermeer, reprezentant al stilului baroc, cunoscut ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale.

Celebrul portret și alte 27 de lucrări semnate de pictorul olandez ajung în Amsterdam, la Rijksmuseum, din 10 februarie, pentru cea mai mare expoziție dedicată lui Johannes Vermeer, care va rămâne accesibilă publicului până pe 4 iunie 2023.

Vermeer este considerat un mister deoarece, până în secolul al XIX-lea, era puţin cunoscut în lumea artei. Deși a fost pregătit ca artist, convertirea sa la catolicism l-a șters din majoritatea înregistrărilor din Delft. Pictura a fost în mod clar o activitate cu jumătate de normă, realizând mai puțin de 50 de tablouri în total, în ciuda eforturilor falsificatorului Han van Meegeren de a crește în mod fraudulos acest număr în anii 1930.

Spre deosebire de contemporanii săi, subiectele lui Vermeer nu abordau sfera socială. În tinerețe prefera temele religioase, ca mai apoi să treacă la scene domestice aranjate meticulos, aparent având ca modele familia și prietenii. Scrisori de dragoste, muzicieni, perle și pahare de vin, Johannes Vermeer începe să surprindă plăcerile vieții.

Pe lângă moștenirea pictorului, expoziția își propune să realizeze și o retrospectivă a lucrărilor lui Vermeer. O echipă de curatori și oameni de știință de top de la Rijksmuseum, Mauritshuis din Haga și Universitatea din Antwerpen au colaborat îndeaproape pentru a efectua noi cercetări asupra picturilor folosind cea mai recentă tehnologie disponibilă. Perspectivele acumulate aruncă o lumină nouă asupra vieții și operei lui Vermeer, asupra alegerilor artistice și a motivațiilor pentru compozițiile sale, precum și asupra procesului creativ din spatele picturilor sale.

Amplă retrospectivă VERMEER la Rijksmuseum

Pe lângă Fata cu cercel de perlă, expoziția ne va pune la dispoziție și Fată citind o scrisoare la o fereastră (1657), Lăptăreasa (c. 1658), Fată cu pălărie roșie (1668), dar și trei lucrări controversate, atribuite lui Vermeer, Sfânta Prassada (c. 1655), Fată cu flaut (1670–1670) și Portretul unei femei (1655–1660).

» Vezi alte articole din capitolul ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.