Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/01/2023
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN / ARHITECTURĂ | Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca- premiu la BATRA 2019

Ioana Aldea De Ioana Aldea
Comentarii DESIGN / ARHITECTURĂ | Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca- premiu la BATRA 2019 Share DESIGN / ARHITECTURĂ | Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca- premiu la BATRA 2019
Clinica pe Canalul Morii


Arhitectură medicală | Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca – premiu la BATRA 2019

„Arhitectura nu se bazează pe beton și oțel şi pe elementele solului. Se bazează pe minune.”

arh. Daniel Libeskind

Cu o istorie de peste două secole, arhitectura medicală a suferit modificări constante, odată cu evoluția medicinei. Cel mai complex program de arhitectură pornește de la unități de mari dimensiuni cu funcțiuni complexe, reunind sub același acoperiș specialități diverse, cu nevoi funcționale, care se îmbină într-un labirint de fluxuri.

Fondul construit existent este proiectat, în cea mai mare parte, înainte de anul 1989, urmărind normative mai mult sau mai puțin actuale la acea vreme și având în vedere condiționările și echipările din acel moment. Timid, urmând aceleași normative realizate acum jumătate de secol, proiectarea de unități medicale a răspuns pieței private, unde cererea de servicii la standarde actuale este din ce în ce mai mare.

Odată cu creșterea ofertei de servicii pe piața medicală apar și spații din aceeași sferă funcțională, care oferă o experiență pe cât se poate de plăcută, atât pacienților, cât și personalului medical. Cu toate că mediul trebuie să fie literalmente steril, această senzație nu trebuie să persiste în ceea ce privește amenajarea.

Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca

Descentralizarea și dezvoltarea sistemului medical privat a dus la apariția unităților de mici dimensiuni specializate, care completează oferta serviciilor.

Amplasate cu preponderență în mediul urban, în orașele cu centre medicale cu tradiție, clinici de stomatologie, oftalmologie, dermatologie, chirurgie plastică sau alte specialități pun pe primul loc siguranța pacientului și calitatea actului medical.

Dimensiunea redusă a terenurilor, diversitatea țesutului urban, cât și specificul arhitectural al zonelor în care sunt amplasate se reflectă în tipologii arhitecturale diferite și soluții de rezolvare a spațiilor publice și private adaptate la acestea. De multe ori inserate în zone preponderent rezidențiale, clinicile de mici dimensiuni sunt proiectate cu accent pe aspectul funcțional, păstrând proporțiile față de clădirile învecinate.

DESIGN / ARHITECTURĂ | Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca- premiu la BATRA 2019

Clinica pe Canalul Morii – amplasată în zona istorică a orașului Cluj-Napoca

Amplasamentul situat în zona istorică a orașului Cluj Napoca, pe o stradă îngustă, într-o zonă cu funcțiuni mixte, caracterizată de diversitatea tipologiilor de clădiri, a dictat în mare măsură gabaritul și proporțiile construcției care găzduiește clinica de dermatologie. Clădirea este inserată între locuințe cu o arhitectură eclectică de mici dimensiuni, cu curți și grădini urbane, dar totodată în proximitatea unor generoase ansambluri hoteliere, cu o arhitectură modernă.

Proiectul a fost gândit ca un exemplu de bună practică a unei abordări de construire în relație cu cursul de apa acoperit până acum.

Spațiul curții devine un spațiu semipublic, deschizându-se orașului prin accesul nerestricționat la acesta. Trecerea dinspre trotuar către curte se face printr-un portic, care delimitează aliniamentul și evidențiază accesul în clădire. Contrastul între finisajul metalic lucios cu nuanța caldă a acestuia și textura foarte deschisă și mată a clădirii reduce vizual scara la care este perceput ansamblul. Spațiul curții este deschis permanent și oferă acces public la Canalul Morii, descoperit și sistematizat cu această ocazie.

Imaginea de ansamblu a clădirii (Clinica pe Canalul Morii Cluj-Napoca) reflectă zona de protecție arhitecturală în care se regăsește.

Astfel, păstrând proporțiile locuințelor cu care se învecinează direct, este dezvoltată pe patru niveluri, trei dintre acestea supraterane. Ultimul nivel este semi mansardat și dotat cu lucarne generoase, dezvoltându-se în gabaritul șarpantei pentru a câștiga mai mult spațiu util.

Din punct de vedere al finisajelor fațadei, la prima vedere, imaginea este simplistă, chiar austeră. Cu toate acestea, detaliile delicate ale texturii calcarului de Vratza montat în fâșii cu finisaj buciardat cu rosturi orizontale pregnante și o nuanță generală crem conferă o imagine nobilă. Contrastul între această textură și intradosul ancadramentelor ferestrelor placate cu metal în nuanțe de grej creează o vibrație a întregului volum.

Învelitoarea nu face notă discordantă, fiind placată cu același material ca și fațada, același calcar care îmbracă cele patru ape ale șarpantei.

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Structura funcțională a spațiului Clinica pe Canalul Morii

Structura funcțională a spațiului interior reușește să cuprindă în suprafața restrânsă pe care a fost configurată parțial toate funcțiunile și fluxurile complexe necesare funcționării clinicii cu specialități de dermatologie și ramuri ambulatorii cu spitalizare redusă.

În completarea ofertei medicale a fost integrat și un bloc operator pentru intervenții de chirurgie plastică și reparatorie. Soluțiile tehnice adaptate cerințelor stricte în ceea ce privește căile de acces, fluxurile și finisajele au reușit să eficientizeze fiecare metru pătrat al construcției, oferind un spațiu perfect pentru efectuarea actului medical la cele mai înalte standarde.

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Nivelul subsolului adăpostește garajul, cu o capacitate de 7 autoturisme și funcțiuni aferente personalului medical. Nodul principal de circulație, compus din scară și lift, cât și un grup sanitar minimal, pornește de la nivelul subsolului și realizează circuitul pe întreaga înălțime a clădirii.

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Nivelul parterului, prin care se realizează și accesul în clădire de la nivelul trotuarului, adăpostește recepția pacienților, spațiul de așteptare, trei cabinete de consultații și un salon pentru mici intervenții chirurgicale, precum și funcțiunile aferente acestuia. La nivelul terenului sistematizat se află rampa de acces în subsol, dar și curtea tehnică, în care se află o parte din unitățile instalației exterioare.

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Cel de-al doilea nivel și primul etaj este dedicat saloanelor pentru spitalizarea continuă, cât și unui spațiu complex aferent salonului de investigații endoscopice. Ultimul nivel al clădirii adăpostește blocul operator, funcțiunea cea mai complexă dintre spațiile medicale. Acesta este format din sala de operații, spații pre și post-operator și o serie de alte spații ce întregesc cerințele, conform normativelor stricte din domeniu.

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Clinica pe Canalul Morii Cluj Napoca

Proiectul a primit premiul juriului la secțiunea „Arhitectura dotărilor comunitare și de producție” din Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019.

În ceea ce privește finisajele interioare ale întregii clădiri, acestea sunt alese cu atenție, în primul rând din punct de vedere al caracteristicilor tehnice. Cromatica neutră a exteriorului este regăsită și în spațiul interior, cu accente de verde, culoare predominantă a amenajării. Pardoselile din covor PVC special pentru spații spitalicești, zugrăveli și placări ale pereților rezistente la substanțele dezinfectante și în același timp cu un aspect cald și plăcut întregesc atmosfera prietenoasă a clinicii. Proiectul a primit premiul juriului la secțiunea „Arhitectura dotărilor comunitare și de producție” din Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019.

Text de Arhitect Ioana Aldea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută