Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/01/2023
Muzică

Eclectismul lui DAVID BOWIE

Alexandra Cuza De Alexandra Cuza
Comentarii Eclectismul lui DAVID BOWIE Share Eclectismul lui DAVID BOWIE
DAVID BOWIE


Cu o carieră eclectică de peste patru decenii, într-o permanentă redescoperire și cu o pasiune nebună de a inova, David Bowie a creat câte un univers paralel prin fiecare material discografic lansat.

Din păcate, în luna ianuarie nu-i celebrăm doar viața, ci și transformarea în praf de stele, iconicul artist trecând în neființă pe 10 ianuarie 2016. Un lucru e cert: de-a lungul carierei sale antologice, geniul lui Bowie și-a demonstrat cameleonismul, purtându-ne în ere diferite ca stil, sound și mesaj.

Ziggy goes to America.

Eclectismul lui DAVID BOWIE

După frenezia creată de apariția emblematicului Ziggy Stardust, ia naștere al doilea alter-ego al lui David Bowie, Aladdin Sane, care dă și numele LP-ului lansat în 1973, despre care artistul spunea că este versiunea ,,îmbunătățită” a lui Ziggy.

Devenind cel mai rapid vândut album de la Beatles încoace, cu un ușor iz Stones pe ici, pe colo, Aladdin Sane prezintă povestea personajului eponim în inconfundabilul stil Glam-Rock.

„I want my MTV!”.

Eclectismul lui DAVID BOWIE

De un succes răsunător s-a bucurat și Let’s Dance, însă la zece ani distanță, cu un Bowie – superstar, la fel de dandy, dar extrem de diferit ca sound. Ajuns în era MTV, în 1983, Bowie renunță la imaginea androginului, cultivată cu sfințenie în toți acei ani, devenind idealul starului Pop.

Let’s Dance rămâne, până-n prezent, cel mai bine vândut album din întreaga sa discografie.

Black Tie, White Noise

Eclectismul lui DAVID BOWIE

David Bowie a fost întotdeauna suficient de încrezător în propria-i artă, acest lucru ajutându-l în a-și extinde viziunea despre o lume într-o continuă schimbare, aşa că, în 1993, apare Black Tie, White Noise, probabil cel mai dark material al său de până atunci, cu un titlu inspirat de revoltele din Los Angeles din 1992, la care a fost martor, care-l readuce în peisaj pe The Thin White Duke.

Lansat la zece ani după fenomenul Pop, onorează întregul său istoric muzical, creionând calea spre House, Techno şi Urban Soul.

Reality

Eclectismul lui DAVID BOWIE

Reality, apărut în toamna lui 2003, este un album conceptual, Bowie pornind de la premisa că realitatea a devenit cât se poate de abstractă.

Un amestec de Rock clasic, sound-uri ambientale ușor întunecate și o tentă electronică, Reality reușește să demonstreze din nou unicitatea și cameleonismul vizionarului Bowie.

The Next Day

Eclectismul lui DAVID BOWIE

Un om al surprizelor, David Bowie a anunțat, pe 8 ianuarie 2013, exact de ziua lui, lansarea unui nou disc, The Next Day, primul după zece ani de pauză. Văzut ca o întoarcere la origini, albumul evocă elegant amintirea lui Ziggy Stardust sau a Ducelui Alb, reprezentând totodată începutul sfârșitului.

Care avea să se consume tot în ianuarie, dar în 2016, marcat fiind de Blackstar, testamentul său muzical, lansat cu două zile înainte ca DAVID BOWIE să părăsească această lume.

» Vezi alte articole din capitolul Muzică.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută