Performing Arts | Ce-și propune Teatrelli pentru anul 2023?
Ca spațiu alternativ dedicat artelor spectacolului, parte a hub-ului cultural creart, TEATRELLI a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic în dialog cu publicul, dedicat producțiilor inovatoare de teatru și dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum și dezbaterilor culturale.
Producțiile din noul repertoriu sunt cu precădere din zona de experiment: performance-uri, spectacole-laborator, cu formate mai puțin obișnuite, pornind de la nevoia existenței unei astfel de abordări pe scena de teatru din București.
„În acest context am inițiat, începând din 2020, și seria de performance-uri work in progress – producții hibride, desfășurate inclusiv în spații neconvenționale, aflate la limita dintre instalație și performance, tematizând subiecte de o actualitate stringentă.
Această serie de spectacole-machetă creează contextul unor căutări artistice necesare, prilejuind, totodată, întâlnirea cu unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai momentului, recunoscuți pentru abordările lor neconvenționale.
Publicul are, totodată, ocazia de a urmări un spectacol în diferite etape de montare, de la cea embrionară la o variantă finală”, povestește Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.
Cel mai recent proiect de acest gen – „Lasă-i să moară proști” (concept: Catinca Drăgănescu) – s-a concretizat într-o primă etapă sub forma unei lecturi performative – dezbateri, desfășurată în luna decembrie 2022, urmând să fie și prima montare din anul 2023.

„Nu întâmplător am decis să încheiem anul 2022 cu acest proiect, fiindcă tema identității și zona de performance-dezbatere constituie, totodată, firul roșu al programului curatorial pregătit pentru anul 2023: identitatea generației milenialilor, provocările cu care se întâlnesc femeile în sportul de performanță, conflictul de mentalități Est-Vest sau granița dintre public și privat.
Acestea sunt doar câteva dintre temele spectacolelor-laborator și performance-urilor work in progress planificate pentru anul 2023, care vor reuni nume importante ale scenei contemporane românești (în ordine aleatorie): Catinca Drăgănescu, Gabriel Sandu, Andrei Măjeri, Radu Nica, Carmen Lidia Vidu, Theodor Cristian Popescu, Iris Spiridon, Irisz Kovacs.
Suntem în discuții cu câteva teatre din alte orașe pentru ca o parte dintre aceste spectacole să ia naștere în co-producție. De asemenea, ne propunem să continuăm seria de dialoguri culturale cu personalități ale scenei performative internaționale, mai mult chiar, cu sprijinul Goethe Institut și al Institutului Francez din România, sperăm să se concretizeze două proiecte internaționale extrem de interesante în zona cercetării și căutărilor artistice”, dezvăluie Roxana Lăpădat.

Text de Claudia Aldea