Stagiunea de marți seara deschide anul 2023 cu recitalul violoncelistului Eugen Bogdan Popa și al pianistei Anamaria Biaciu–Popa, muzicieni care vor evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român pe 10 ianuarie la ora 19.00. Esențe în Stagiunea de marți seara.
Protagoniștii oferă, în câteva rânduri, o privire asupra lucrărilor pe care le vor interpreta:
„Am gândit un program cu esențe, cu unele dintre cele mai cunoscute piese muzicale ale istoriei muzicii dedicate acestui tip de duo cameral: violoncel și pian. Sperăm să aducem bucurie publicului și să îl purtăm alături de noi în această călătorie prin timp: de la Pastorala lui Couperin, trecând prin țesătura complexa a lui Rahmaninov (de la a cărui naștere aniversăm, în 2023, 150 de ani) și până la ritmurile americane ale lui Gershwin și dansul energizant armean din piesa lui Arutiunian.
Vă invităm alături de noi în această călătorie muzicală emoționantă, ce îmbie la visare și uneori la dans; veți fi martorii unui recital cu esențe de armonie muzicală dar și umană, noi, cei doi interpreți ai serii fiind parteneri de scenă și de viață. Vă așteptăm cu drag să începem anul cu speranță și încredere în frumos! La mulți ani!”
Programul recitalului cuprinde lucrări de François Couperin, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvořák, Enrique Granados, Piotr Ilici Ceaikovski, Nikolai Rimski-Korsakov, Dmitri Șostakovici, Manuel de Falla, Serghei Rahmaninov, George Gershwin, Gaspar Cassado și Alexander Arutunian.
Coproducător: Radio România Muzical.
Mai multe informații AICI.
Violoncelistul Eugen-Bogdan Popa este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, unde și-a susținut și Doctoratul în anul 2010, fiind ulterior profesor asociat al acestei instituții. Din anul 2001, este membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din București.
În recitaluri, evoluează adesea împreună cu soția sa, pianista Anamaria Biaciu-Popa, dar și ca membru al trio-ului ClavioArte și al ansamblurilor de muzică contemporană PROFIL, PROPULS și SonoMania. Eugen-Bogdan Popa a participat la proiecte de înregistrări realizate de Electrecord, Institutul Polonez din București, sau de British Council, precum și în emisiuni de radio și de televiziune . Începând cu anul 2015 participă la colocvii naționale de muzicologie la Botoșani și Iaș i.
Anamaria Biaciu-Popa este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, iar în prezent este formatoare ale tinerei generații de muzicieni prin activitatea desfășurată ca profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. În anul 2012 a alcătuit, alături de Maria Indricău, duo-ul pinistic „Les Enharmoniques”, care a devenit o prezență activă pe scenele românești.
Anul 2015 le-a adus Premiul Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, organizat de Institutul „Balassi“ din București (devenit astăzi Institutul „Liszt“), urmat de invitații la evenimente și festivaluri, dintre care menționăm Bucharest Music & Film Festival, Nocturna Bibliotecilor, proiectul Rapsodii la Palat (Palatul Peleș) sau Festivalul Mogoșoaia Clasic. Pasionată și de latura științifică a muzicii, a publicat studii în volumele colective „Studii de Muzicologie” (Iași 2014, 2015, 2016) și „Botoșani, oraș al muzicii europene” (Botoșani 2015, 2016).
Biletele se pot cumpăra
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00, Telefon: 021.315.68.75. Plata doar în numerar)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.
Stagiunea de marți seara este un proiect care a luat naștere în anul 2008 și este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical. A fost creat, în principal, cu intenția de a susține și a prezenta publicului tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiții internaționale, sau care se află la studii în străinătate.