Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/12/2022
Lifestyle / Fashion

În vârful muntelui se află… stilul GORPCORE

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii În vârful muntelui se află… stilul GORPCORE Share În vârful muntelui se află… stilul GORPCORE
GORPCORE


Stilul GORPCORE

Înainte de a începe, țin să precizez că acest articol nu este destinat oficial numai împătimiților de urcări spontane sau plănuite pe munte, în căutare de zen și liniște profundă.

Ba dimpotrivă, sunt așteptați iubitori de fashion, de minimalism, de ce nu?, de confort, și chiar și cei curioși, pentru că am aruncat undița, fără să vă spun ce-i cu momeala asta gorpcore, de fapt. Așadar, gorpcore face referire la genul de îmbrăcăminte sportivă, destinată cumva unor anumite înclinații termice și anumitor nevoi de teren.

Și cu siguranță știți despre ce vorbesc, și cu siguranță, ați fost măcar o dată într-un magazin sportiv, la secțiunea hicking.

În vârful muntelui se află... stilul GORPCORE

De unde până unde. Gorpcore reprezintă prescurtarea pentru good old raisins and peanuts, adică gustarea perfect nutritivă pentru urcatul pe un lanț muntos.

Numele i-a fost atribuit după ce un redactor al revistei newyorkeze, The Cut, a regăsit că este mult mai potrivit să-i atribuie acest nume, trendului care își spunea odios, până atunci, camping chic. Gorpcore este un gen de streetstyle, în care îmbrăcămintea se îndreaptă spre zona utilitară și funcțională. Practic, reprezintă un look al funcționalității stilizate.

Teoria spune că temperaturile reci ale lui 2020, ne-au găsit pe cei mai mulți afară, undeva într-un parc sau pe o terasă, căci intrarea normală într-un spațiu era restricționată. Așadar, oamenii au început să poarte haine cu rezistență termică mai mare, acesta devenind un criteriu mult mai valid pentru ei la cumpărare. Apoi, datorită unor nume sonore precum A$AP Rocky, Dua Lipa, Drake, Bella Hadid și Frank Ocean, stilul a început să fie din ce în ce mai viral, până la momentul în care a devenit unul dintre cele mai apreciate ale sezonului rece din anul 2022.

GORPCORE

Totuși, ideea era implementată de ceva mai mult timp. Branduri precum North Face, care inițial erau dedicate sporturilor aventuroase, au realizat un switch și au devenit embleme ale streetstyle-ului prin prisma rapperilor, skaterilor și breakdance-erilor, care deja, prin natura lor, purtau haine largi și adeseori sportive. În plus, a fost prezentă și componenta couture, varianta mai stylish a trendului, pentru care s-au conceput chiar și colaborări. Cea dintre North Face și Gucci se distinge prin aerul vintage pe care l-a a adus Alessandro Michele, mintea creativă de bază a Gucci, implementând culori specifice brandului, nuanțe de crem clasice, pattern-uri nturale cu flori și peisaje.

GORPCORE

Din tipare a ieșit și colecția lui Virgil Abloh pentru Off-White, în colaborare cu Arc’teryx, pentru sezonul de tomană-iarnă al anului 2020. La momentul respectiv, nimeni nu a intuit venirea acestei colecții, întrucât combinațiile erau cel puțin interesante, materiale tari, dar cu direcții diferite, geci din fâș și bomber jackets combinate cu tulle, axându-se pe un total look pretențios și extravagant, nicidecum unul sport. Colecția a însemnat și rebranduirea lui Arc’teryx, foarte mult și datorită vorbelor regretatutului designer Virgil Abloh, care l-a targetat drept un brand de lux sportiv, echivalent cu haute couture-ul din fashion.

GORPCORE

Cum să te încadrezi în stilul gorpcore. Cred că înainte de toate, gorpcore e despre lejeritate, inclusivitate, pentru că cele mai multe dintre haine pot fi unisex, și o anumită încredere pe care ți-o dau hainele comode. Un detaliu foarte important, aș spune că este ca hainele să fie oversized, acesta fiind unul dintre lucrurile specifice stilului.

Mai departe, avem jachete down sau din nylon, bluze din material fleece, pantaloni cargo, veste lejere, iar pentru încălțări, se încadrează perfect adidașii Nike, modelele inspirate din pantofii de cățărat.

Drept accesorii, borsete încăpătoare, ochelari de soare cu lentila tip ochelari de ski, multe căciuli tip beanie și balaclava și, de ce nu, bijuterii.

Personal aș merge pe partea de argintiu, cu bijuterii nu neapărat masive, dar care pot fi observate, nestricând totuși echilibrul ținutei. Și spun argintiu, pentru că există două tipuri de preferințe de culori. Aveom o dată culorile terne, ușor camuflabile, kaki, și apoi, culorile vii, neon sau foarte aprinse.

GORPCORE

În afara look-ului statement, cred că se pot face diverse variațiuni. Lângă pantalonii cargo, e loc și de o fustă cargo și poate niște pantofi cu toc. Lângă o bluză mulată termică, e loc și de o bijuterie ceva mai masivă, poate niște cercei, iar o jachetă puffer merge și cu o cămașă simplă, poate cropped, alături de o fustă lungă. Bineînțeles că și layering-ul e foarte important, că doar ne îmbrăcăm în straturi când e frig, un tricou roz neon purtat pe dedesubtul unui hanorac, poate sparge o ținută monocromatică, de exemplu.

Vremea de afară se arată perfectă pentru stilul gorpcore, așa că îndrăznește să te simți în largul tău și cât de confortabil posibil, în propriile haine.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.