Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/12/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Martha Rosler. Ochiul vorbitor

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Martha Rosler. Ochiul vorbitor Share Martha Rosler. Ochiul vorbitor
Martha Rosler. Ochiul vorbitor


MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă Martha Rosler. Ochiul vorbitor.

Miercuri, 14.12.2022, de la orele 18.00.

vernisaj | conferință | tur ghidat

MARTHA ROSLER face parte din generația de artiști radicali americani care au extins spectrul de cuprindere al artei critice de la un interes punctual (precum feminismul, reprezentat în expoziția de la MARe cu cea mai faimoasă serie a sa de fotomontaje, Body Beautiful, c. 1966-1972) spre cele mai diverse tensiuni, racile și nevralgii ale societății.

Martha Rosler a fost o ferventă activistă împotriva războiului din Vietnam (House Beautiful : Bringing the War Home, c. 1967-1972).

Dar ea a abordat sarcastic și setul de precepte comportamentale și norme vestimentare impus chelnerițelor americane în anii 70 – reprezentat în expoziția de la MARe prin North American Waitress, Coffee-Shop Variety (Know Your Servant Series, No. 1, 1976).

Preocuparea sa pentru criza de locuințe, lipsa de adăpost și distrugerea mediului urban prin demolări și investiții în ansambluri dedicate doar celor super-favorizați este reprezentată în expoziție de fotomontajul Brunch a la Loft from : The Rewards of Money, 1987.

Latura alienantă a transportului, închisă în sine, universul aproape fictiv al aeroporturilor, cu paralelismul lor distopic față de lumea de afară, la fel ca și lumea forfotitoare a metrourilor se regăsesc ilustrate în expoziția de la MARe prin fotografiile din seria In the Place of the Public, demarată în 1983, și care continuă și la ora actuală.

Martha Rosler. Ochiul vorbitor

Vernisajul expoziției Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye va fi însoțit de conferința Corp și Istorie / Body&History susținută de Saskia Draxler și moderată de Erwin Kessler, curatorul expoziției.

După conferință și sesiunea Q&A va urma un tur ghidat al expoziției, împreună cu Erwin Kessler și Saskia Draxler.

”Spectacolul acesta ne este adresat nouă. Este despre clișee, veselia filistină și supunerea placidă. Ochiul tăios al Marthei Rosler rupe în numele celorlalți revistele lucioase și reclamele TV. Apar astfel fotomontaje, fotografii și video-uri care dezgolesc eroarea din bunăstare, agonia din frumusețe, războiul din confort. Pionieră a agitprop-ului American, Martha Rosler întruchipa arta activistă radicală deja din anii 70, cînd aceasta nu era nici modă, nici profesie, ci doar idealism. Iar ochii ei continuă să taie, continuă să vorbească, păstrează viu idealul artei angajate.” ERWIN KESSLER

Expoziția Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye a fost făcută posibilă de colaborarea cu Terra Foundation for American Art.

Parteneri: VISP, UniCredit Bank

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută