Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2022
Artă & Cultură / Art Expo

KMSKA și-a redeschis porţile

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii KMSKA și-a redeschis porţile Share KMSKA și-a redeschis porţile
kmska


De peste un deceniu, Muzeul Regal de Arte Frumoase Antwerp, cel mai mare muzeu din Flandra, cunoscut și sub numele de KMSKA, a fost închis pentru un proces de renovare majoră. Muzeul a fost inaugurat în 1890, dar în 1910 se confrunta deja cu o lipsă de spațiu, cauzată de creșterea colecției. A urmat o serie de renovări şi adăugiri, etaje de dimensiunea unui teren de fotbal, galerii lungi de la parter și grădini interioare transformate în săli de expoziție, dar politica activă și continuă de achiziții au făcut să persiste problema spațiului.

Situat într-o clădire neoclasică din cartierul Zuid, din Antwerp, muzeul și-a redeschis ușile în această toamnă, după ce a reușit să mărească spațiul expozițional cu 40%, prin construirea de săli destinate artei contemporane, fără a compromite țesutul istoric și atmosfera clădirii din secolul al XIX-lea. Galeriile istorice, prin care vizitatorii pot parcurge acum traseul inițial prevăzut, au fost complet restaurate, cu stucaturi elegante, tapet și parchet, oferind un fundal impresionant pentru picturile unor artiști precum Rubens și Van Dyck.

Noile încăperi ale muzeului vor fi dedicate artei moderne, grupate în jurul a trei teme majore – culoare, formă şi lumină -, în care lucrări precum 16 septembrie al lui Magritte sau Marele Soare al lui Otto Piene, vor fi puse optim în valoare.

„KMSKA este prea adesea asociat doar cu vechii maeștri. Datorită spațiului câștigat, colecția noastră fantastică de artă modernă obține locul pe care îl merită.” – Luk Lemmens, președinte KMSKA.

KMSKA
foto © Karin Borghouts

Dincolo de eclectica și bogata colecţie a Muzeului Regal de Arte Frumoase din Antwerp, principala atracţie pentru public continuă să o reprezinte cea mai mare colecție din lume de opere de artă ale lui James Ensor, artist plastic belgian, excelând ca pictor și gravor, unul dintre cei care au exercitat o puternică influență asupra mișcărilor artistice ale expresionismului și suprarealismului. Evoluând de la pictura mai narativă la experimente mai sălbatice, el însuși reprezintă legătura dintre arta de dinainte de 1880 şi de după.

KMSKA
James Ensor: The Intrigue

KMSKA își propune să fie un loc de întâlnire, în care toată lumea să se simtă binevenită. Pragul noului muzeu a fost coborât la nivelul solului, unde s-a creat o intrare suplimentară, instituția angajându-se ferm într-o poziție de incluziune și de participare. Accentul nu se mai pune doar pe dobândirea de cunoștințe, ci și mai mult pe experiență. KMSKA vrea să ofere fiecărui vizitator un sentiment care rezonează cu mult dincolo de zidurile muzeului.

» Citește și alte articole din capitolul ART EXPO.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută