Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/11/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB Share Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB
Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB


Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB

Vernisată în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru, expoziţia de scenografie „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” mai poate fi vizitată la ARCUB Gabroveni până pe 29 noiembrie 2022.

De la machete de scenografie la obiecte de recuzită la schiţe de costume şi lucrări de grafică şi pictură, expoziţia explorează lumea fascinantă a teatrului prin ochii artistului Helmut Stürmer, scenograf, creator de costume şi light designer.

Printre creaţiile lui Helmut Stürmer expuse în noiembrie la ARCUB, se numără o schiță de studiu cu scenografia spectacolului de referinţă „Azilul de noapte”, pus în scenă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra în 1975, dar şi proiecte mai recente, precum schiţe de costum şi macheta de scenografie pentru opera „Love and Other Demons”, regizată de Silviu Purcărete în anul 2008 pentru Glyndebourne Opera Festival din Marea Britanie.

În cadrul expoziţiei, publicul poate admira, de asemenea, picturi şi colaje ale spectacolului pentru care primeşte, în anul 2009, Premiul UNITER pentru „Cea mai bună scenografie”, „Faust” de la Teatrul Naţional din Sibiu, regizat de Silviu Purcărete.

Ultimele zile în care poate fi vizitată expoziţia scenografului Helmut Stürmer, de la ARCUB

Dintre cele peste 50 de creații prezente în cadrul expoziției „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, celebrul scenograf a donat șapte desene originale către UNITER- Uniunea teatrală din Romania.

Dintre obiectele prezentate în exclusivitate, se numără imagini ale proiectului nerealizat pentru Teatrul Naţional din Budapesta „Pescăruşul”, o pictură autoportret şi o serie de picturi recente, realizate de Helmut Stürmer în ultimii doi ani de activitate.

Macheta din cadrul epozitiei Helmut Sturmer
Macheta din cadrul epozitiei Helmut Sturmer

Expoziţia poartă publicul pe rând în universurile lui Kafka, Donizetti, Márquez, Becket, Enescu sau Ionesco, imaginate de artistul român pentru mari scene ale lumii, precum Opera din Viena, Teatro Colón din Buenos Aires, Opera din Nancy sau Festivalul din Edinburgh.

„Eu sunt un cameleon, nu am un stil pe care să îl recunoşti de la distanţă pentru că eu caut să nu fac decoruri frumoase, ci decoruri folositoare spectacolului. De aceea, mă interesează, în primul rând, psihologia spaţiului. Fiecare spaţiu are un suflet al lui. Una este când spui a fi sau a nu fi într-o groapă de gunoi şi alta este să o spui într-un salon! Pentru mine, asta e menirea scenografiei: ori să fie un contrapunct, să «contrazică» textul, ca să provoci o altă interpretare, o altă înţelegere a textului, ori să sprijine textul foarte mult.” Helmut Stürmer pentru publicația Teatrul Azi.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Cafenea, sala Arcelor şi sala Librărie. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Expozitie Helmut Sturmer

Scurtă biografie Helmut Stürmer

Distins în 2021 cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” şi deținător al Premiului UNITER pentru întreaga activitate, Helmut Stürmer este unul dintre cei mai importanți scenografi români de teatru şi film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale. În decursul a peste 40 de ani, a creat scenografii şi costume pentru mult peste 200 de spectacole de teatru şi operă.

Fiul compozitorului şi dirijorului Franz Stürmer şi al Anei Maria Knauer, actriţă a Teatrului German din Timişoara, Helmut Stürmer s-a născut în anul 1942, la Timişoara. Absolvent al Institutului de Arte din Bucureşti în 1967, îşi începe activitatea ca scenograf la Sibiu şi debutează, în 1968, pe scena bucureşteană ca scenograf al spectacolului „Îngrijitorul” de Harold Pinter, în regia lui Ivan Helmer, la Teatrul Mic.

În 1974, primeşte „Premiul Uniunii Artiştilor Plastici” pentru scenografia spectacolului „Hamlet”, montat de Dinu Cernescu la Teatru Nottara, iar în 1975 colaborează cu Liviu Ciulei la spectacolul de referinţă „Azilul de noapte” de la Teatrul Bulandra. Pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj, Brașov, București, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, face scenografia și pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Pița & Mircea Veroiu, Radu Gabrea și Alexandru Tatos.

În 1971 și 1975, la invitația Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig și Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) și la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul “Azilul de noapte”, în regia lui Liviu Ciulei. În 1977, Helmut Stürmer se stabilește în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naționale din Craiova și Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.

Partener principal: UNITER

Partener: FNT (Festivalul Național de Teatru)

Cu sprijinul: Direcției Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută