Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 23/11/2022
Film

PREMIERĂ 2022 | „Meniul” – de savurat în cinematograf

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii PREMIERĂ 2022 | „Meniul” – de savurat în cinematograf Share PREMIERĂ 2022 | „Meniul” – de savurat în cinematograf
meniul the menu


Cu un titlu scurt și sugestiv, ce nu pare să lase loc de interpretări, Meniul aduce a film care s-ar încadra cel mult în subgenul comedie-thriller, dar să fie așa?

Află că mare va fi surpriza când vei viziona această peliculă. Pentru că nu toţi au citit recenzii sau au vizionat trailerul lui The Menu, antreul pe care vi-l propun este reprezentat chiar de premisa inedită. Îi avem pe Tyler (Nicholas Hoult – The Great) și Margot (Anya Taylor-Joy – The Queen’s Gambit), doi dintre cei 12 invitați, care mai de care mai pasionați de gastronomie, care au plătit o sumă exorbitantă pentru o rezervare la Hawthorne, un restaurant căruia i-au fost conferite numeroase distincții, localizat pe o insulă privată, al cărui bucătar-șef, Slowik (Ralph Fiennes – The King’s Man), este cunoscut ca fiind cel mai bun din lume.

Acum, că am digerat ideea de bază, e timpul să trecem la felul principal: personajele și intenția filmului. Încă din trailer observăm că The Menu își propune să satirizeze snobismul din industria culinară prin Tyler, care cunoaște în amănunt tehnici și preparate din gastronomia moleculară, dar nu este în stare să prepare un ou. Şi dacă acesta își ia rolul prea în serios, la polul opus o avem pe Margot, cea prin ochii căreia noi, spectatorii, vedem întreaga acțiune, o necunoscătoare în lumea gătitului, care nu înțelege pasiunea anumitor personaje pentru gastronomie.

Nu putem uita de Slowik, bucătarul-șef ce este un planificator desăvârșit, gândind situațiile, asemeni preparatelor sale, în cel mai mic detaliu.

La felul următor vorbim despre directorul filmului, Mark Mylod, care până în prezent era cunoscut pentru creațiile sale din zona serialelor ca: Game of Thrones sau Succession. The Menu este, de fapt, primul lungmetraj al lui Mylod, de la Rom-Com-ul său din 2011, What’s Your Number, ceea ce îl transformă într-un ingredient… fresh. Pentru că nimeni nu e un fan al spoilerelor, desertul de final e format doar din câteva elemente ce conduc The Menu spre zona filmelor horror cu umor negru.

Astfel, pelicula este plină de dezvăluiri tulburătoare, care duc în final la aflarea motivului din spatele cinei lui Slowik, dar filmul nu își propune să îndrepte simpatia către notoriul Chef… dimpotrivă.

meniul

Cam atât a fost în meniu astăzi. Meniul se servește în cinematografe începând cu 18 noiembrie și ar fi păcat să lăsăm ocazia „să se strice” și să nu mergem să îl vedem.

Inedit – cum s-a născut ideea filmului.

În urmă cu câțiva ani, în timp ce vizita Bergen, Norvegia, scenaristul Will Tracy a luat o barcă către un restaurant elegant de pe o insulă privată din apropiere.

„Sunt puțin claustrofob și, când ne-am așezat să mâncăm, am văzut barca care ne-a lăsat părăsind debarcaderul”, își amintește Tracy. „Era o insulă mică. Și mi-am dat seama că suntem blocați aici timp de patru ore. Dacă ceva nu merge bine?”.

Text de Iuliana Ciocîrlan

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută