Spunem „Hello, Robot!”, la Vitra Design Museum
În universul Pop culture, roboții au avut întotdeauna un loc special. Fie că ne gândim la prima lor apariție, în 1921, când scriitorul ceh Karel Čapek a introdus, în piesa de teatru Rossum’s Universal Robots, ideea androizilor care preiau sarcinile nedorite și considerate dificile de către oameni (unde, în punctul culminant, ei realizează că le sunt superiori creatorilor lor, din punct de vedere intelectual), la universul Star Wars, unde îi avem pe C-3PO și R2-D2, la micuțul WALL-E sau la personaje din Terminator și X-Men, datorită imaginației povestitorilor, am putut percepe întotdeauna, ca spectatori, o lume în care roboții trăiesc printre noi.
Explorând acest fenomen, expoziția Hello, Robot. Design between Human and Machine, din cadrul Muzeului Vitra Design din Germania, ne propune, cu ajutorul obiectelor tehnologice, designului grafic, artei, filmului, sculpturii, modei, arhitecturii și fotografiei, o călătorie prin lumea entităților cu caracter uman, pentru a vedea, în 4 mari categorii, care este rolul roboților în lumea contemporană și ce spun noile tehnologii despre natura umană.
Hello, Robot | foto © Mark Niedermann
Astfel, prima secțiune este dedicată androizilor din imaginația noastră și plimbă vizitatorii prin 100 de ani de istorie Pop culture, cu ajutorul personajelor din producții precum The Jetsons, Blade Runner, The Matrix și Forbidden Planet, pentru a arăta (și distruge) stereotipurile existente în mentalul colectiv.
Următoarea parte a expoziției continuă această idee, aducând în fața publicului spațiul industrial, în care robotul trece de clasicul arhetip good/bad robot, devenind o mașinărie ce poate fi percepută și folosită în realitate. Aici putem privi colecția fotografului Eric Pickersgill, Removed, în care sunt ilustrate momente sociale în care oamenii își folosesc telefoanele mobile (dar fără prezența lor), și lucrările fotografului francez Yves Gellie, intitulate Human Version, în care roboții sunt cei care îndeplinesc sarcinile umane. Apoi, a treia porțiune introduce un alt concept în discuția despre mașinării, robotul privit ca prietenul omului, spectatorii putând observa cum tehnologia este folosită în domeniul medical și în educație, devenind un real ajutor.
Expoziția, deschisă publicului până pe 5 martie 2023, se încheie cu un spațiu imaginar, în care umanitatea și mașinăriile devin imposibil de despărțit, unde vedem construcțiile lui Philip Beesley, numite Hylozoic Grove, care reproduc mișcările spectatorilor, alături de robotica integrată în modă, prin rochia 3D Spider 2.0, creată de Anouk Wipprecht, mesajul final al curatorilor amintind de ceea ce spunea Kyle Reese în Terminator: „This is the world now. Plugged in, logged on, all the time.”