Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/11/2022
Lifestyle Muzică

Rozana Mihalache | „This kind of intellectual jazz that I hate”

Rozana Mihalache De Rozana Mihalache
Comentarii Rozana Mihalache | „This kind of intellectual jazz that I hate” Share Rozana Mihalache | „This kind of intellectual jazz that I hate”
intellectual jazz


La începutul toamnei am decis să-mi lărgesc orizontul artistic și am vizitat tot felul de expoziții, în principal de artă contemporană. La unul dintre vernisaje, aflată pe balcon, la o țigară și-un rom, o aud pe o doamnă declamând în engleză:

„This kind of intellectual jazz that I hear at Green Hours… I hate it”.

M-a pufnit râsul și m-am simțit deodată mândră de playlist-ul meu divers, antrenant și, pe alocuri, experimental. Mi s-a părut haios că o doamnă, aparent intelectuală, s-a arătat deranjată pentru că nu-și putea mânca micii în liniște în grădina unui club de jazz, la o adică un hub cultural.

Rozana Mihalache | „This kind of intellectual jazz that I hate”

Desigur, aș da dovadă de un optimism profund dacă mi-aș imagina că de fiecare dată când cineva intră în Green Hours, la o bere, e fermecat de playlist și deschide Shazam-ul. Nu, acesta e un lucru pe care-l fac eu, de obicei, în locurile în care muzica mă bucură sau mă intrigă. Dar sunt, recunosc, oarecum dezamăgită de o superficialitate nesuferită de care dai de tot pasul, chiar și în cele mai neașteptate locuri.

Și atunci te întrebi dacă e cazul să lupți pentru a păstra identitatea unui loc și calitatea artistică sau nu e mai puțin riscant (mai ales pentru sănătatea mintală a tuturor) să fie aleasă o muzică potrivită, perfectă pentru ca micul să alunece nestingherit pe gât și nu cumva, Doamne ferește, să rămână blocat pe drumul spre sfântul stomac. Cu alte cuvinte, dacă nu ar trebui să contribuim chiar toți la acutizarea unui autism social, care e din ce în ce mai pregnant.

Rozana Mihalache | „This kind of intellectual jazz that I hate”

Până când îmi veți răspunde la această întrebare prin intermediul unor scrisori pasionale, trimise la adresa redacției, mă duc să-mi pun un vin, să ascult Bugge Wesseltoft și să mă gândesc la următoarele concerte de la Green Hours.

*acest text este un pamflet, în sensul că și mie îmi plac micii.


 

Rozana Mihalache este nepoetă, jazz & cats mama & director artistic Green Hours & Jazzunique Festival.

Credit foto: Florentina Drăgan

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută