Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/11/2022
Eat & Drink Viața Orașului / Povești din București

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) – Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) – Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea Share Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) – Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea
Acuarela


Anul acesta se împlinesc 10 ani de Acuarela, un local plin de creativitate și care promovează sustenabilitatea, dar care are și una dintre cele mai fotogenice terase din București.

De-a lungul timpului Acuarela n-a rămas la fel, ci a evoluat constant și a trecut prin multe schimbări și o să tot urmeze. Despre acestea, despre afacerea lor de familie și despre amprentă pozitivă pe care doresc s-o lase asupra orașului, ne-au povestit Alexandra Bujeniță și Andrei Toader.

Acuarela
Alexandra Bujeniță și Andrei Toader.

Spuneți-ne cum s-a schimbat Acuarela de la deschidere și până în prezent?  

În primul rând, am crescut și noi odată cu Acuarela, dacă la început eram doar noi, cei doi frați (Andrei și Alexu Toader), de ceva timp, după formarea familiei extinse, ne-am împărțit: la Acuarela am rămas noi (Alexandra și Andrei), iar Alexu și soția lui au deschis în Transilvania – Viscri 32 Blue House and White Barn Restaurant.

Parte din conceptul nostru este și schimbarea, redecorăm în fiecare sezon câte ceva, reciclăm o stropitoare trecută de timp, o masă sau o sticlă de lapte. Ne-am maturizat, am îmbunătățit produsele, serviciile, designul. Am devenit și mai obsedați de sustenabilitate, noi fiind și într-un domeniu care încurajează consumul. Clienții care veneau acum 10 ani, între timp au devenit părinți și vin cu copiii. Și în viața noastră a apărut fetița noastră. Și colegilor noștri li s-au mărit familiile. 10 ani nu e puțin deloc.

Ceva totuși nu s-a schimbat: acuarelele Colibri, muzica bună și principiile pe care le urmăm.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

De curând în curtea voastră a apărut și o frumoasă pictură murală. Ce ne puteți spune despre aceasta?

Avem o noutate într-adevăr, dar e o completare la mai multe intervenții făcute în spațiu de-a lungul timpului.

E o colaborare cu un partener de-al nostru și artista Maria Zurbagiu. De când suntem aici, ne doream să avem cât mai multe proiecte de genul acesta în spațiul nostru.

În grădina mai avem: bus-ul semnat de Recis (redesenat a treia oară după Kitra și Argaetic), pomul cu mere semnat de Misha Diaconu și Marian Mardare, încă 3 sculpturi metalice semnate de Misha Diaconu și una de Răduț Irinel, plus alte lucrări de Pisica Pătrată, Aitch, Sinboy și undeva ascuns în spatele barului se mai văd niște semne de la muralul lui Argaetic.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Ce schimbări urmează să aibă loc în meniul vostru odată cu venirea anotimpului rece?

Urmează să introducem câteva preparate cu ingrediente specifice sezonului mai rece. Iese un ingredient foarte important pentru vară și anume roșia. Unele preparate nu vor ieși de tot, ci doar le vom adapta pentru perioada aceasta. Introducem ciorba cu tarhon, rețeta Marei de la Viscri 32 și am testat zilele acestea produse cu amprenta noastră și a bucătarilor noștri.

Următoarea modificare o vom avea în ianuarie și tot așa, în funcție de sezon, hop și un preparat nou. Începem și evenimentele de sezon rece cu langoși și brânzeturi de la micii producători și multe alte surprize, mai ales de weekend.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Ce ne puteți spune despre evenimentele pe care le pregătiți pentru următoarea perioadă. La ce ar trebui să se aștepte cei care vor să vă treacă pragul?

Vom continua seria de evenimente de anul trecut, dar venim și cu câteva concepte noi pentru activitatea noastră.

Urmează Langoși, Fluștucuri tematice ocazionale, degustări de vin și must, Hawaiian Apres-ski și, de ceva timp, ne-am achiziționat un cuptor foarte fain și o sa începem o serie de events cu pizza, așa cum ne place nouă și suntem convinși că o să placă și celor care ne vizitează.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Sunteți și unul dintre locurile din București care promovează reciclarea și reducerea consumului de plastic. Povestiți-ne un pic și despre acest lucru și cum vreți să continuați această responsabilizare pe viitor.

Da, și este un lucru cu care ne mândrim, pentru că nu este ușor în domeniul nostru. Renunțarea la plastic ne-a ridicat costurile cu materia primă foarte mult, dar a venit cu mai multe beneficii: calitatea materiei prime, care nu este în plastic, este și de o calitate superioară, așa că produsul pe care îl preparăm s-a îmbunătățit.

Am eliminat 95% din plasticul de pe bar, iar în curand vom fi 99% plastic free. Pe bucătărie e un pic mai dificil, pentru că multe ingrediente nu au alternative în alt packaging în afară de plastic, dar suntem perseverenți și o să reușim.

Viitorul se îndreaptă în direcția asta.

Evident, colectăm selectiv, metal, sticlă, carton, hârtie, plastic.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Sunt multe lecții învățate de-a lungul timpului. Și noi am crescut odată cu Acuarela. O lecție clară e că atunci când greșim, suntem iertați mai greu. E un domeniu în care ești sancționat foarte rapid dacă greșești în fața clienților. Așa că ne-am antrenat astfel încât să fim vigilenți și să răspundem la nevoile clienților rapid.

Avem și lucruri la care nu putem fi flexibili, pentru că am încălca niște principii proprii de business, dar încercăm să ne mulăm pe dorințele celor care ne calcă pragul, așa ne-am creat propriul sirop de Cola organică, pentru a avea un răspuns la „Nu aveți Cola?”.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Cum credeți că a schimbat localul vostru orașul sau măcar zona în care e deschis? 

Ne place să credem că lăsăm o stare de bine și pace după ce ne calcă pragul cineva.

Nu știu dacă am schimbat noi, Acuarela, ci credem că schimbarea vine la pachet cu mai multe entități, grupuri, comunități. Ele împreună fac lucrurile să se schimbe. Și facem și noi parte din aceste grupuri.

Despre zonă, știm că ne-am zbătut în a aduce oamenii. Strada Polonă nu este prea pietonală, ci deservește traficul dintr-un punct în altul.

Sperăm să apară și la noi niște studii pe importanța spațiilor ca al nostru pentru comunitatea locală. În nord și vest există acest concept de „spații provizorii devenite permanente” și importanța pe care o aduc ele cartierelor respective și comunității.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

V-ați gândit să mai deschideți un alt loc, un Acuarela 2, în București sau în alt oraș?

Ne-am mai gândit și ne gândim. Alte locuri au fost Plastilina și Acuarela Bufet, însă sezoniere, cine ne cunoaște a trecut și pe la cele două surioare. Dar nu încă o Acuarela. Încă o Acuarela nu credem că o să mai fie. Nu credem că e un concept care poate fi implementat și susținut ca atare. Dacă am face asta, considerăm că ne-am îndepărta de ce e Acuarela.

Dacă va fi mutat la un moment dat, asta rămâne de văzut. Suntem chiriași, iar când ești chiriaș, relocarea poate interveni ca subiect și plan de viitor.

Povești din București | ACUARELA (str. Polonă 40) - Localul în care creativitatea întâlnește sustenabilitatea

Cum vedeți Acuarela peste 5 ani?

La fel de implicată și preocupată în descoperirea și îmbunătățirea de gusturi și culori în preparate. La fel de implicată în sustenabilitate și de devotată în alegerea producătorilor și furnizorilor.

Pentru noi e un stil de viață și sperăm să se observe asta și în abordare.

Chiar dacă sunt multe neprevăzute și obstacole, sperăm că vom fi aici încă. Greutățile pe care le-am depășit ne-au fortificat și ne-au arătat că putem depăși chiar și cele mai nefaste perioade.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută