Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2022
Artă & Cultură / Performing arts

Recital de muzică și poezie cu Maia Morgenstern la Casa Muzeelor

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Recital de muzică și poezie cu Maia Morgenstern la Casa Muzeelor Share Recital de muzică și poezie cu Maia Morgenstern la Casa Muzeelor
Recital de muzică și poezie cu Maia Morgenstern


Joi, 24 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Casa Muzeelor din Iași va avea loc un recital de muzică și poezie cu titlul „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, de Edith Negulici, iar din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Mircea Dragoman și George Remeș.

Spectacolul este o producție a Teatrului Evreiesc de Stat din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și cu Centrul Cultural German. Regia îi aparține Lianei Ceterchi, iar muzica va fi interpretată de Rodica Gancea (vioară) și Mihai Murariu (pian). Evenimentul este realizat cu sprijinul Goethe-Institut.

Recital de muzică și poezie cu Maia Morgenstern la Casa Muzeelor

Contemporană cu Nelly Sachs și Paul Celan, Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Viața poetei Rose Ausländer a fost una de preschimbări și tulburări constante.

Din 1941 până în 1944, Ausländer a trăit în ghetoul evreiesc și apoi a fost forțată să se ascundă, pentru a evita deportarea. Poezia sa este plină de imagini din anii ghetoului – sărăcie, foame, sicrie, sânge, cenușă și fum. Poeta vorbește adesea despre pierdere și dezrădăcinare, despre căutarea, timp de o viaţă, a unui nou cămin, despre identitate, limbă, legături de familie, credința evreiască. S-a simțit legată de istoria și cultura
poporului evreu.
Opera sa poetică reflectă experiența din timpul Holocaustului și călătoriile ei prin Europa. Și-a caracterizat nevoia de a scrie în acea perioadă traumatizantă ca mijloc de supraviețuire.

Forțată de persecuțiile naziste, Rose Ausländer a călătorit în exil în Statele Unite, la New York și în Europa: Viena, Paris, Amsterdam. În cele din urmă, a decis să se stabilească la Düsseldorf. În 1970, s-a mutat la azilul de bătrâni Nelly Sachs al
comunității evreiești din Düsseldorf. Spre sfârșitul vieții sale, Rose Ausländer a primit recunoașterea pe care o merita de mult, având multe cărți de poezie publicate, câștigând premii prestigioase de poezie în Germania și distincția „Ordinul de Merit al Republicii Federale.

Mai multe detalii se află pe site-ul Muzeului Literaturii. 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.