Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2022
Artă & Cultură / Performing arts

„Lacul lebedelor”, într-o nouă montare pe scena Operei Naționale București

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „Lacul lebedelor”, într-o nouă montare pe scena Operei Naționale București Share „Lacul lebedelor”, într-o nouă montare pe scena Operei Naționale București
LACUL LEBEDELOR OPERA NATIONALA


Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

Titlu de referință în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit, abia în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Povestea din spatele celei mai celebre dintre compozițiile de balet este una cât se poate de captivantă și a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuție al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o operă națională, având în vedere simbolistica centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei cât și imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veșnice în cultura Rusiei.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice rusești, „Rața albă”, a influențat într-o mare măsură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieții un mare interes pentru viața lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragica poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

Bilete AICI și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Următoarele reprezentații vor avea loc în 20 și 30 noiembrie, ora 18:30.

lacul lebedelor opera nationala bucuresti

Galerie imagini

2 răspunsuri

 1. Bună seara! Acum am ieșit de la spectacol. Așteptam cu nerabdare duetul de dragoste dintre regina mama si vrăjitorul Rothbarth si am constatat cu stupoare ca a fost scos!!!! De ce???

  1. Salut Elena,
   Doar in spectacolul de Gheorghe Iancu exista acel moment. Acesta versiune este de Danovski.
   Eu nici nu m-am uitat de cine este libretul pana in momentul in care am intrat in sala, dupa atatia ani am presupus ca este acelas spectacol, chiar am dus special 3 prieteni sa vada dansul dintre regina si alter ego.. asa ca nu esti singura.
   Desi spectacolul a fost superb, nu as mai fi mers, l-am vazut de prea multe ori. Versiunea lui Gheorghe Iancu poti sa o revezi la infinit, a lui Danovski not so much, cum ar zice americanu’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută