Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/11/2022
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle

„Hallyu!” – Pop culture în stil coreean, la V&A

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii „Hallyu!” – Pop culture în stil coreean, la V&A Share „Hallyu!” – Pop culture în stil coreean, la V&A
Hallyu!


Hallyu! The Korean Wave prezintă o cultură colorată și dinamică, explorându-i elementele și impactul său global asupra industriilor creative de cinema, teatru, muzică, fandom, frumusețe și modă

În ziua de azi, este aproape imposibil să nu fi intrat, cel puțin o dată, în contact cu cultura sud-coreeană. Poate ai văzut Squid Game (2021) sau Parasite (2019), ești fan K-pop, ai încercat vreun beauty trend sau ai dezvoltat o pasiune pentru bucătăria tradițională. Nici nu e de mirare că te-a prins acest val. Coreea de Sud este una dintre puținele țări din lume, dacă nu chiar singura, care are un obiectiv dedicat de a deveni principalul exportator mondial de Pop(ular) culture. Această mișcare a primit un nume în 1990, hallyu, termen originar din China și care s-ar traduce prin „valul coreean”, reprezentând creșterea popularității globale a culturii sud-coreene.

„Hallyu!” - Pop culture în stil coreean, la V&A

Muzeul de artă şi design V&A din Londra ne propune o călătorie prin istoria Coreei de Sud, cu un focus pe contemporan, din toamna asta până pe 25 iunie 2023. Hallyu! The Korean Wave prezintă o cultură colorată și dinamică, explorându-i elementele și impactul său global asupra industriilor creative de cinema, teatru, muzică, fandom, frumusețe și modă. Exportul de produse de consum și cultură este asociat cu o etapă recentă din istoria Coreei de Sud, după căderea dictaturii în 1987, iar expoziția de la V&A trece în revistă inclusiv modul în care bogatele sale tradiții și evoluția politică au contribuit la cultura contemporană.

Nu-i un mod mai bun de a începe această poveste decât cu fenomenul K-pop, muzica pop coreeană, mai exact cu senzația „Gangnam Style”, de Psy. Moda este un alt aspect fundamental al acestei expoziții, mai exact o colecție de haine care sunt, în același timp, futuriste și străvechi, un remix istoric orbitor. Stilul Hanbok, îmbrăcămintea tradițională, cu fuste largi pentru femei și halate de mătase pentru bărbați, a fost reinventat, de la un costum alb-negru cu dantelă până la o rochie de lenjerie intimă deconstruită.

„Hallyu!” - Pop culture în stil coreean, la V&A

Unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale culturii K-pop este libertatea sa de renunța la imaginile preconcepute ale genului. Nu numai hainele masculine și feminine se îmbină, la fel se amestecă și standardele de frumusețe feminine și masculine. Există o întreagă secțiune despre cosmetice și tratamente de înfrumusețare, care arată modul în care vedetele coreene își obțin aspectul.

Muzeul V&A este celebru inclusiv pentru crearea de instalații impresionante, atractive și imersive, care duc mai departe simbolistica contextului și a istoriei, iar expoziția Hallyu! The Korean Wave nu se lasă mai prejos. O cameră care prinde viață prin proiecții de videoclipuri muzicale, prezentarea ținutelor idolilor, o recreare a decorului din baia filmului câștigător de Oscar Parasite, scena brutală de luptă din Oldboy și șansa de a-ți încerca propriile mișcări de dans și de a le proiecta pe marile ecrane te vor face ca la finalul expoziției să vrei să vezi și să afli mai mult.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.