Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 19/11/2021
Film / Streaming

MESAJE AMBIGUE ÎN „SQUID GAME”

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii MESAJE AMBIGUE ÎN „SQUID GAME” Share MESAJE AMBIGUE ÎN „SQUID GAME”


Serialul coreean “Squid Game” („Jocul Calamarului”) a acaparat social media în ultima perioadă, acesta făcând obiectul majorității postărilor și discuțiilor internauților, care se arată a fi pur și simplu impresionați de povestea expusă în serial.

MESAJE AMBIGUE ÎN „SQUID GAME”

Poziționându-se pe primul loc în clasamentul „Top 10” al Netflix, “Squid Game”, are la bază un concept destul de intens, care scoate în evidență o multitudine de aspecte legate de natura umană, prin plasarea personajelor într-o serie de contexte extrem de delicate și tulburătoare. Astfel, 456 de persoane se află în poziția de participanți ai 6 jocuri de copii, din care nu va ieși învingător (și totodată, viu) decât unul singur. Dacă n-ați ghicit încă motivul pentru care cineva și-ar risca în asemenea mod viața, ei bine, cu siguranță că este vorba despre bani! Pe măsură ce participanții sunt eliminați rând pe rând în urma acestor jocuri mortale, premiul final ajunge la 45,6 bilioane de woni (echivalentul a 33 de milioane de euro). 

MESAJE AMBIGUE ÎN „SQUID GAME”

Serialul are un puternic rol moralizator și ne învață câteva lecții de viață, iar prima și cea de bază trimite direct către ideea de educație financiară și importanța unor bani puși deoparte, pentru zile negre, care ne pot salva de la situații neprevăzute, tocmai pentru a nu ajunge în punctul de a face orice pentru bani, cum e și cazul participanților la Jocul Calamarului. Un alt aspect accentuat în serial este legat de faptul că gesturile de bunătate făcute pentru binele celor din jur pot conduce uneori la săparea propriei gropi. Totuși, serialul subliniază ideea frapantă, dar atât de firească și naturală, conform căreia, indiferent de situație, ființa umană va face tot ce-i stă în putință pentru binele sinelui, chiar dacă asta poate implica trădarea, abandonarea sau chiar uciderea celuilalt. Astfel, totul este cu atât mai trist când realizezi că personajele deja nu mai luptă pentru premiul în bani, ci pentru a rămâne viață! 

Plin de suspans, de intrigi și de lecții fundamentale, serialul creionează imaginea puterii banului și arată până unde poate conduce disperarea generată de lipsa acestuia, ilustrând sacrificiile pe care ființa umană este gată să le facă în vederea obținerii lui. Indiferent de situația financiară personală, odată ce vizionezi „Squid Game”, este imposibil să nu-ți pui măcar o dată, în subconștient, voluntar sau involuntar, întrebarea „Dacă mi s-ar oferi șansa, aș participa la acest joc?”. 

Text de ANAMARIA GRUMEZA

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută