Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2022
Artă & Cultură Festival

Zilele Dramaturgiei Românești 2022

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Zilele Dramaturgiei Românești 2022 Share Zilele Dramaturgiei Românești 2022
Zilele Dramaturgiei Româneşti


Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează, între 11 și 14 noiembrie 2022, Zilele Dramaturgiei Românești. 

Programul va reuni evenimente diverse precum: spectacole-lectură și de teatru radiofonic, lansări de carte, conferințe și evocări ale unor figuri marcante din dramaturgia românească, concursuri tematice de eseuri pentru liceeni, reprezentații  cu piese care au la bază texte din dramaturgia contemporană.

 

Teatrul a adus, încă de la început, oamenii împreună. De aceea, marii clasici ai literaturii române, începând cu secolul al XIX-lea, au conlucrat la apariția unei dramaturgii românești originale, cu mesaj ferm și cu articulații coerente – printre altele, ca parte a existenței noastre pe harta Europei. Dintr-un firav început s-a născut o întreagă galerie de dramaturgi, care au putut fi așezați lesne alături de marii creatori de teatru ai lumii: Ion Luca Caragiale, Eugène Ionesco, Matei Vișniec etc.

 

Începând din anul 2019, Ziua Dramaturgiei Românești este sărbătorită la data de 13 noiembrie, în amintirea premierei spectacolului „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, din aceeași zi, dar în 1884, de la Teatrul Național din București. Extinderea, în cadrul actualei ediții, a intervalului aniversar la patru zile reprezintă continuarea firească a acestui proiect original, care își propune să ofere o imagine cuprinzătoare a ceea ce a reprezentat și reprezintă opera dramatică, importanța acesteia, dar și crearea unui context favorabil pentru încurajarea inițiativelor în domeniu. Festivalul aduce împreună specialiști și creatori din dramaturgia românească și care dă șansa publicului de a lua contact cu această parte mai puțin vizibilă care stă la baza oricărui spectacol de teatru.

 

Evenimentele incluse în programul festivalului vor fi grupate în două secțiuni principale: Dramaturgia Cool și Dramaturgia „de ieri”, facilitând astfel dialogul între generații și lărgirea perspectivei de analiză asupra subiectului.

 

Totodată, în perioada desfășurării festivalului, Teatrul Național Radiofonic va lansa pe site-ul www.eteatru.ro colecția Zilele Dramaturgiei Românești, care va cuprinde cele mai noi producții radiofonice realizate pe texte semnate de dramaturgi români contemporani.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.