Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 04/11/2022
Film

METRONOM, un film pentru mai multe generaţii | Premieră 2022

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii METRONOM, un film pentru mai multe generaţii | Premieră 2022 Share METRONOM, un film pentru mai multe generaţii | Premieră 2022
Metronom


Premieră 2022 | METRONOM, un film pentru mai multe generaţii

Libertatea de exprimare este mereu un subiect preferat de către cineaști, scriitori sau documentariști. Principalul motiv este dat, probabil, de capacitatea privitorului/cititorului de a se transpune mai ușor în pielea personajelor, care-și caută cu orice preț dreptul fundamental de a fi liber. Dacă finalul operei deschide și spre o anumită „răzbunare”, atunci, de cele mai multe ori, actul artistic este un succes. Libertatea poate fi exprimată în artă prin mai multe feluri, iar filmele ajung cel mai bine şi direct la sufletul oamenilor.

Prezența filmelor românești la Festivalul de la Cannes nu mai este o noutate. Începând cu primul trofeu Palme d`Or cucerit de animația lui Gopo, Scurtă Istorie, continuând cu premiul pentru regia filmului Pădurea spânzuraților, din 1965, marele premiu adjudecat de 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile și încheind cu seria de „Un Certain Regard” pe care filmele românești le-au primit, putem spune că suntem obișnuiți ca lumea bună a cinematografiei să ne aprecieze producțiile.

METRONOM | „Un Certain Regard” la Cannes

Cea mai recentă propunere, câștigătoare, de asemenea, a trofeului „Un Certain Regard” este filmul lui Alexandru Belc, Metronom. Personal, cred că Metronom este mai important decât orice lecție de istorie care ne-ar vorbi despre Radio Europa Liberă. Prin acest film, generația nouă află cât de negre erau acele vremuri pentru tinerii din România. Libertatea, pe care noi o avem acum și pe care generațiile următoare o vor trata ca pe un bun prieten, era acum 50 de ani un vis aproape imposibil.

METRONOM | Sinopsis

În filmul Metronom, Alexandru Belc îşi imaginează povestea unui cuplu de liceeni, implicat, în anii ’70, în scrierea de scrisori către emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenței anti-comuniste prin muzică, Metronom va rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit în perioada comunistă și au evadat din întunecimea „Epocii de Aur” ca fiind arma libertății, iar vocea lui Cornel Chiriac, unicul balsam, într-un imens penitenciar rigid și friguros. Acesta a prezentat-o din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München.

Punctul zero al scenariului este constituit de momentul în care personajul principal masculin primește șansa de a pleca definitiv din țară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiți trebuie să se despartă. Cum vor arăta ultimele zile din povestea lor de iubire este motivul pentru care nu trebuie să ratați acest film.

METRONOM | Trailer

Metronom are premiera în cinematografele noastre pe 4 noiembrie.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Sunt din acea generație. Nu am scris la EL. Au scris alții pentru mine. Îmi făceam temele ascultând “metronoamele”. Ma simțeam libera și din fericire nu am avut de suferit pentru ce ascultam. Tata mi-a spus sa dau muzica mai încet și sa nu spun cuiva ce fac, mama asculta cu mine și eram fascinate de vocea lui CC. Prin ’77 am fost amândouă, fără sa ma gândesc prea mult și fără teama, la mormântul lui CC și am iubit epitaful lui Macedonschi scris (la persoana a doua) pe cruce. Film emoționant, eu am plâns și nu știu când am mai plâns la un film romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută