Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/10/2022
Lifestyle

„Și bărbații plâng”… Sau?

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „Și bărbații plâng”… Sau? Share „Și bărbații plâng”… Sau?
si barbatii plang


Când vine vorba de procesarea emoțiilor, în societate există așteptări diferite de la bărbați față de femei. Femeile sunt adesea privite ca fiind „sensibile” – este acceptabil, din punct de vedere social, pentru ele, să-și exprime sentimente precum tristețea sau frica. Dar bărbații, care sunt văzuți ca fiind „puternici” și „neînfricați”, nu sunt încurajați să-și exprime public emoțiile.

Ce înseamnă, de fapt, să fii vulnerabil?

Vulnerabilitatea este locul de naștere al inovației, creativității și schimbării” spunea Brené Brown, profesor și autor care și-a petrecut cariera studiind curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. Este ceea ce ne leagă de alte ființe umane. Scolastic, este atunci când expunem unei persoane ceva despre noi înșine, fie că sunt experiențe, emoții, sentimente și/sau comportamente, pentru a forma o conexiune și a învăța unul despre celălalt.

Cristina Dumitrescu, psihoterapeut integrativ Hedepy.ro, platformă online al cărui scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 160 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România:

„Faptul că nu e <<acceptabil>> din punct de vedere social ca un bărbat să plângă atunci când e trist, se poate traduce în impresia că bărbații nu trăiesc, de fapt, sentimentul de tristețe. Mitul despre bărbați și emoții sună cam așa: bărbații sunt construiți diferit față de femei și, prin urmare, nu au aceleași nevoi emoționale. În realitate, studiile au analizat scanările a peste 1.400 de creiere și au descoperit că structurile și caracteristicile creierului uman sunt un „mozaic”, rezistent la așteptările binare ușoare cu privire la gen sau sex. Un alt studiu publicat anul trecut a raportat că emoțiile bărbaților și femeilor sunt „în mod clar, constant și inconfundabil mai degrabă asemănătoare decât diferite”.

Dimitrescu Cristina
Dimitrescu Cristina

Cum ajunge un bărbat să-și ascundă sau chiar să-și reprime emoțiile?

Oamenii plâng, nu pentru că sunt slabi, ci pentru că au fost puternici prea mult timp” spunea Johnny Depp, un bad boy celebru, nu demult, în mijlocul unui scandal arhimediatizat. Încă din copilărie, peisajul emoțional al băieților și al fetelor diferă. Apar diferențe de gen în diversitatea cuvintelor pe care părinții le folosesc în conversațiile cu băieții versus discuțiile cu fetele. Într-un studiu care a examinat conversațiile dintre mame și copii, mamele care interacționau cu fiicele au folosit un vocabular emoțional mai dens și mai profund, în timp ce conversațiile cu fiii tindeau să se concentreze pe faptul că ei ar trebui să fie… „bărbați”.

„Fii un bărbat adevărat!”

Cât de des ai auzit că: „Un bărbat adevărat are grijă de copiii săi”? „Un bărbat adevărat plătește pentru tot!”? Expresia „un bărbat adevărat” simbolizează modul în care societatea se așteaptă să fie un bărbat. Aceste stereotipuri nu fac altceva decât să întărească noțiuni limitate, iar asta pune multă presiune asupra sexului așa-zis puternic. Indiferent de sex sau gen, a avea grijă de copil și a nu-ți înșela partenerul sunt valori aplicabile ambilor parteneri dintr-o relație.

„Nu mai ești copil mic!”/„Bărbații nu plâng!” – Aceste expresii sunt adesea folosite ca instrument de reducere la tăcere emoțională, în special când vine vorba de copii. Băieții învață rapid că exprimarea emoțiilor (plânsul) sau a unei dureri sunt puncte slabe. În acest fel învață să interiorizeze sentimentele, astfel încât, în momentul în care trec de la copilărie, prin adolescență la bărbăție, își suprimă emoțiile, fără măcar să-și dea seama.

„Bărbații sunt mai puternici decât femeile” – Desigur că există o diferență biologică între bărbați și femei. Dar aici nu este vorba de numărul de flotări sau de ridicarea celor mai grele greutăți la sală, ci despre puterea emoțională. Iar bărbații nu sunt implicit mai puternici decât femeile. Bărbații sunt, de asemenea, vulnerabili din punct de vedere emoțional.

Ce se întâmplă, din punct de vedere psihologic, dacă bărbații își ascund sau reprimă emoțiile?

Silvia Nistoroaia, psihoterapeut integrativ Hedepy:

„O parte din ceea ce ne face umani este capacitatea noastră de a avea sentimente și de a ne procesa emoțiile. Când suntem fericiți, zâmbim sau râdem. Când suntem nervoși, corpul nostru se încordează și nivelul vocii noastre crește. Când suntem triști, în mod natural ne vine să plângem. Faptul că bărbații sunt educați încă de mici copii să-și reprime emoțiile nu face nimic altceva decât să creeaze un ciclu de masculinitate toxică, care poate fi greu de întrerupt odată ce devine un obicei. Mai mult decât atât, poate duce la o serie de consecințe grave, inclusiv tulburări de sănătate mintală. Suprimarea emoțiilor poate duce la depresie și anxietate, dar în special pentru bărbați, poate crește și riscul de sinucidere. Statisticile spun că bărbații sunt mult mai predispuși să se sinucidă decât femeile. În 2018, bărbații s-au sinucis de aproximativ 3,56 ori mai des decât femeile.”

Silvia Nistoroaia
Silvia Nistoroaea

Cum se poate întrerupe acest ciclu vicios?

Pentru a fi vulnerabil, trebuie în primul rând să fii sincer cu tine. Adesea, când bărbații simt o licărire de tristețe sau durere, reflexul este să o oprească rapid. Pentru a începe să simtă din nou emoțiile, trebuie să le accepte și să încerce să-și dea seama ce anume le provoacă acel sentiment.

Practicarea hobby-urilor care-ți permit să reflectezi asupra sentimentelor este un exercițiu excelent de a experimenta emoțiile. Un bărbat care a suferit de depresie și anxietate pe tot parcursul vieții și-a dat seama că plimbarea câinelui l-a ajutat întotdeauna să se simtă mai bine. Alte exemple de activități terapeutice sunt gătitul, exercițiile, arta și muzica.

Ședințele de terapie sunt o altă soluție eficientă. Cu toții avem dreptul la relații în care să fim autentici emoțional, iar relația terapeutică este un exemplu de relație sănătoasă. Terapia va oferi un nou mod de a privi realitatea și de a „redefini” masculinitatea. Astfel, bărbații vor putea experimenta noi trăiri sau vor avea un loc sigur și securinzant unde să învețe să își exprime emoțile care nu putea lua grai. Totul sub îndrumarea și cu suportul terapeutului.

Social și cultural, bărbații sunt mai puțin încurajați să consulte un terapeut. Un motiv ar fi stigmatul negativ din jurul bărbaților și sănătății mintale. Cu toate acestea, consultarea unui terapeut este una dintre cele mai bune moduri prin care poți învăța să te deschizi din punct de vedere emoțional. Terapia este un spațiu sigur în care poți fi vulnerabil, fără a fi judecat și poți fi ajutat să înveți cum să-ți experimentezi sentimentele și să faci față emoțiilor într-un mod mai sănătos și mai productiv.

De ce e perfect OK să fii vulnerabil emoțional?

Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut integrativ Hedepy:

„În primul rând, îmbunătățește conexiunea și intimitatea: a fi vulnerabil emoțional și a-ți împărtăși emoțiile cu cei de care îți pasă creează un sentiment de acceptare, permite să ne înțelegem mai bine unul pe celălalt, creând o conexiune mai bună. De asemenea, îmbunătățește procesul de dezvoltare și schimbare: acceptarea faptului că poți fi vulnerabil emoțional este ca și cum ai crea o zonă fără judecată, care crește stima de sine și te ajută să evoluezi pe plan personal. Nu în ultimul rând, dezvoltă latura umană: este esența de a fi om, cu cât ne ascundem mai mult de această lume, cu atât suntem mai deconectați. Împărtășind emoțiile cu cei dragi, acestea sunt mai puțin copleșitoare. Vulnerabilitatea reduce, paradoxal, anxietatea, dar crește stima de sine. Ajută la o mai bună gestionare a emoțiilor, îmbunătățește calitatea relațiilor, crește încrederea în sine și în ceilalți, recadrează credințe limitative și schimbă realitatea <<moștenită>> de la părinți”.

 

Citește aici mai multe articole din capitolul LIFESTYLE!

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută