Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Viața Orașului

SALUT SIBIU | ”Cibinul – coloana vertebrală verde a orașului sau triumful betoanelor?” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT SIBIU | ”Cibinul – coloana vertebrală verde a orașului sau triumful betoanelor?” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Cibinul – coloana vertebrală verde a orașului sau triumful betoanelor?” de Răzvan Sădean

Între sloganul ”Sibiul va deveni mai verde” repetat de autorități de fiecare dată și felul în care sibienii văd șantierul de modernizare a malurilor râului Cibin există o discrepanță majoră. Aceeași pe care o regăsim de obicei între discursul politic și realitate. Întreabă câțiva localnici dacă preferă Piața Mare așa cum e acum – doar piatră, tehnologie și festivaluri, sau cum a fost între anii ’50 – ’80, dominată de verdeață, bănci și alei și ai să înțelegi de ce sibienii se tem ori de câte ori aud de politicile de înverzire ale orașului. E de notat și faptul că pe site-ul patrimoniului istoric și arhitectural al orașului, fostul parc e descris ca fiind ”implantat în mod nefericit în piața centrală a unui oraș de factură medievală”. În discursuri și pe planșe, viitorul Cibinului e (mai) verde. Dar la fața locului, te poți întreba pe bună dreptate dacă e verde de la frunzele copacilor sau verde de la culoarea cu care sunt vospite pistele pentru biciclete. Pentru că impresia e că orașul se integrează în râu, nu râul în oraș.

Despre necesitatea creșterii spațiilor verzi în România se tot vorbește de ani buni. Spre deosebire de alte ţări europene, România are o situaţie net deficitară privind suprafaţa medie a spaţiului verde pe locuitor, dacă avem în vedere că norma Organizației Mondiale a Sănătății e de 50 mp/locuitor, iar standardul Uniunii Europene e de 26 mp/locuitor. Populaţia multor oraşe din ţara noastră nu dispune de necesarul minim de spaţii verzi. În Sibiu, calculele de pe hârtie indică o cotă mai mare de 26 de mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Realitatea ne arată că în ultimii ani nu s-a construit niciun parc nou, că arborii au fost mai degrabă tăiați decât plantați atunci când au fost modernizate zonele dintre blocuri din cartierele orașului, că la marginea marilor bulevarde avem mai multe mașini decât copaci. În ceea ce privește Cibinul, autoritățile ne asigură că lucrările în curs vor aduce parcursul râului în secolul în care trăim. Mulți sibieni deplâng deja tăierea sălciilor și betonarea malurilor verzi ale Cibinului. Rămâne să aflăm în curând cât de ”verde” se va simți o plimbare pe malurile Cibinului și dacă avem de-a face cu o recuperare urbană a râului sau cu un triumf al betoanelor.

 

foto: Turnul Sfatului

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută