Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/10/2022
Artă & Cultură Festivaluri 2022 Viața Orașului

Opera Brașov – Evenimente 26 – 30 octombrie 2022

Alexandra Dobre De Alexandra Dobre
Comentarii Opera Brașov – Evenimente 26 – 30 octombrie 2022 Share Opera Brașov – Evenimente 26 – 30 octombrie 2022
Opera Brasov


Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2022 începe cu un spectacol dedicat copiilor!

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5.

Opera Brasov

Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Aurelia Florian – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Silvia Micu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Alexandru Aghenie – bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche.

Prezintă: Simona Manole.

Acest „Recital de la ora 5” este dedicat exclusiv repertoriului românesc și cuprinde lied-uri și arii din operete, din care amintim doar câteva titluri: „Ce te legeni, codrule” și „Septembrie cu roze” de N. Bretan, „Mândruliță de la munte” de G. Stephănescu, „Revedere” de A. Eliade sau „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino și „Valurile Dunării” de G. Grigoriu.

Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

 

Vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 19.00, în Foaierul Operei Brașov, vă așteptăm la recitalul susținut de Cvintetul vocal ANATOLY, intitulat „Armonii de seară”.

Cei cinci muzicieni, Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor, Ciprian Cucu – tenor, Ciprian Țuțu – bariton, Marius Modiga – bas, au pregătit un program ce cuprinde piese aparținând Renașterii muzicii universale, cum ar fi: „Il bianco e dolce cigno” – Jacques Arcadelt, „Matona mia cara” – Orlando di Lasso, dar și repertoriului românesc cult: „Somnoroase păsărele” – Tudor Flondor sau „Floare albastră” – Vasile Spătărelu.

Adaptările și aranjamentele muzicale le aparțin lui Ciprian Cucu și Ciprian Țuțu.

Regie scenă: Cristina Roșu.

Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 30 lei – Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

 

Sâmbătă, 29 octombrie 2022, și duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 17.00, în Sala Operei Brașov, vă invităm la premiera spectacolului de balet pentru copii: „Petrică și lupul”, pe muzică de Serghei Prokofiev, ce inaugurează cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet 2022!

Opera Brasov

„Petrică și lupul” este o compoziție pentru orchestră și narator, dedicată copiilor, de Serghei Prokofiev. Pe când își ducea copiii la spectacole, lui Prokofiev i-a fost cerut, din partea Teatrului pentru Copii din Moscova, să compună o piesă pentru cei mici.

El a ales ca temă povestea unui băiețel și a prietenilor săi, animale, care încearcă să prindă un lup. Lucrarea, care spune un basm popular rus, a avut premiera pe 2 mai 1936, la Moscova.

Premiera americană a avut loc în 1938, cu Prokofiev însuși la pupitrul dirijoral al Boston Symphony Orchestra, la Symphony Hall, Boston, cu Richard Hale în rolul naratorului.

De atunci, cu ajutorul acesteia, mulți tineri ascultători au făcut primii pași în cunoașterea muzicii clasice și au putut, astfel, să recunoască sunetele distincte produse de diferite instrumente ale orchestrei.

În povestire, Prokofiev a atribuit fiecărui personaj un instrument corespondent sau o clasă de instrumente, precum și o temă muzicală.

Pasărea a fost identificată cu un flaut, pisica cu un clarinet, rața cu un oboi, bunicul lui Petrică cu un fagot, lupul cu un corn, iar vânătorul, cu percuția. Petrică însuși a primit întreaga secțiune de coarde și o melodie plină de voioșie.

Pentru a nu distrage atenția de la muzică, Prokofiev a renunțat la versurile originale, cu rimă, și a scris o narațiune simplă, în proză. Popularitatea operei a crescut rapid, mai ales după ce a fost lansată ca înregistrare audio, adaptată pentru balet și transformată de Walt Disney într-un film de animație, în 1946. Este una dintre lucrările lui Prokofiev care se cântă cel mai des și una dintre cele mai interpretate din întreg repertoriul clasic.

Coregrafia acestui spectacol îi aparține lui Alexandru Fotescu, cel care mărturisește faptul că „«Petrică și lupul» este un spectacol aparte deoarece este structurat sub forma unei lecții, prezentate de balet, o orchestră de cameră amplă, studioul de balet nou-înființat la Opera Brașov și accentuată de povestitor. A fost o provocare pentru mine, în primul rând, fiindcă am fost nevoit să studiez mișcările animalelor și apoi să le proiectez în pași de balet. Le mulțumesc colegilor mei, fiindcă au fost receptivi și inventivi în crearea personajelor”.

 

Distribuția (29 octombrie 2022):

Petrică – Claudiu Dane

Lupul – Teodor Pătrașcu

Pasărea – Anna Pasello

Rața – Melania Condoiu

Pisica – Diana Drăgan

Bunicul – Adrian Scriminț

Vânătorul – Dorin Mirea

Rățuște – Ilinca Penciuc, Antonia Munteanu, Petra Ploscaru, Ingrid Maier (cursanți Studioul de Balet al Operei Brașov – îndrumător Iulia Coșeriu)

Povestitorul – Simona Manole

 

Distribuția (30 octombrie 2022):

Petrică – Eduard Toma

Lupul – Teodor Pătrașcu

Pasărea – Ariana Marcu

Rața – Valentina Mirică

Pisica – Andreea Rusu

Bunicul – Adrian Scriminț

Vânătorul – Matei Rada

Rățuște – Ilinca Trofin, Miruna Pruteanu, Clara Vaida, Dora Grigoroaia (cursanți Studioul de Balet al Operei Brașov – îndrumător Iulia Coșeriu)

Povestitorul – Cristina Roșu

 

Participă Orchestra de cameră a Operei Brașov, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Traian Ichim.

Scenografia: Rodica Garștea.

Machiaj: Teodora Popa.

Asistent coregrafie: Cristina Rotundu.

Regie scenă: Cristina Roșu, Alexandra Scriminț.

Spectacolul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 25 lei – Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51.

Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

 

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Municipiului Brașov.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută