Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/10/2022
Artă & Cultură Muzică

Muzică, artă contemporană, dansuri și live sets la Culese din Armenia, între 20 și 22 octombrie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Muzică, artă contemporană, dansuri și live sets la Culese din Armenia, între 20 și 22 octombrie Share Muzică, artă contemporană, dansuri și live sets la Culese din Armenia, între 20 și 22 octombrie
culese din armenia


Uniunea Armenilor din România, împreună cu Centrul Cultural Subcarpați, prezintă CULESE DIN ARMENIA, eveniment dedicat culturii, artelor și tradițiilor armenești. Prima ediție va avea loc la Teatrul Recul și la clubul Guesthouse, pe 20 octombrie. Și pentru că armenii din România sărbătoresc în luna octombrie Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene, muzica și dansul vor continua și pe 21-22 octombrie. Cei care vor trece pragul vechilor clădiri ale Industriei Bumbacului vor avea ocazia de a descoperi o instalație de artă contemporană imersivă, creată de Hrant Jaghinyan și Valeriu Nicolaides, muzici armenești interpretate de KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP, însoțite de dansurile ansamblului VARTAVAR, un live set al lui Bean MC de la Subcarpați, împreună cu proiecții video create de CUSCREW, un live set și terapii prin sunet ale artistului armean HAYK KAROYI. Intrarea este liberă.

culese din armenia
Credit foto: Recul

Programul evenimentului:

 

JOI, 20 OCTOMBRIE 2022

@Teatrul Recul

18:00 – OPEN DOORS
ALFABETUL ARMEAN
Expoziție despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect

CUSCREW
Artist vizual

BEAN MC
Subcarpați

 

19:00 – 19:30

ANSAMBLUL VARTAVAR

Ansamblul de dansuri tradiționale al Uniunii Armenilor din România

 

20:00 – 20:30

KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP

Formație de muzică și dansuri tradiționale armenești

 

@Guesthouse

21:00 – HAYK KAROYI Live Set 

 

VINERI, 21 OCTOMBRIE

@Teatrul Recul

De la ora 17:00

ALFABETUL ARMEAN 

Expoziție despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect

 

19:00 – 21:00

ANSAMBLUL VARTAVAR & KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP  

Muzică și dansuri tradiționale armenești

 

SÂMBĂTĂ, 22 OCTOMBRIE

@Teatrul Recul

De la ora 17:00

ALFABETUL ARMEAN 

Expoziție despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect

 

18:00

SOUND THERAPY cu HAYK KAROYI

 

Karin Dance Folk Ensemble

Karin Dance Folk Ensemble este un ansamblu de muzică și dansuri tradiţionale din Armenia, cunoscut la nivel internaţional pentru prestaţiile captivante și stilul unic. Fondatorul și directorul creativ al grupului, Gagik Ginosyan, onorat cu titlul de Artist Cultural al Republicii Armenia, a petrecut ani de zile pentru a documenta și a culege mișcări și cântece tradiționale atât din Armenia, cât și de la bătrânii comunităților armenești istorice din împrejurimi, pentru a putea reda tradițiile dansului popular armenesc pur.

 

Hayk Karoyi

culese din armenia
Credit foto: Recul

Hayk Karoyi este muzician contemporan, multi-instrumentist, compozitor din Erevan, Armenia, cunoscut la nivel național drept cel mai curajos tânăr artist contemporan creator de muzică experimentală. Absolvent al Conservatorului din Erevan, clasa de instrumente naționale de suflat din lemn, și-a început călătoria pornind de la muzica populară

și instrumentele tradiționale, experimentând în decursul anilor de studiu diverse genuri de muzică în căutarea unor noi inspirații și perspective în muzică. În prezent, principala direcție muzicală a lui Hayk este electro experimentală. Instrumentele la care cântă: Duduk, Zurna, Pku, Bul, cimpoi armean (instrumente tradiționale armenești din lemn), saxofon soprano

 

Ansamblul Vartavar

Vartavar este ansamblul de dansuri tradiţionale al comunităţii armene din Bucureşti, fondat în anul 2001. Ansamblul este pregătit de coregrafa Bela Martikian, ce provine dintr-o familie de armeni venită în România din Grecia. Ansamblul a participat la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale. Semnificația numelui ansamblului provine din Armenia Antică, când armenii erau încă păgâni. Vardavar/Vartavar (armeană: Վարդավառ) este o sărbătoare armenească veche, care îi era atribuită zeiței Astghik, zeița apei, frumuseții, iubirii și a fertilității. Obiceiul armenilor de atunci era de a stropi cu apă pământul, precum și pe ei înșiși. În ziua sărbătorii se credea că apa are puteri curative și că poate alunga răul. Obiceiul se ține de armenii de pretutindeni, până în ziua de astăzi.

 

DESPRE UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA

Uniunea Armenilor din România este o organizație non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Genocidul din 1915.

După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să și promoveze cultura și tradițiile armene în rândul populației locale.

 

DESPRE CENTRUL CULTURAL SUBCARPAȚI
Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pentru comunitate, susținut de comunitate, iar conceptul „de la om la om” reflectă circuitul artei folclorice în natură – de la sat la oraș si de la oraș la sat – si este purtat din trecut, prin prezent, către viitor, și conectat la tehngologii moderne, în spiritul tradițional Subcarpați. Totodată, susține arta contemporană și educația prin cultură alternativa și creație artistică.

 

Intrarea este liberă, iar accesul se realizează în limita capacității. 

Evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/1319448062200202

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută