Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2022
Artă & Cultură Viața Orașului

Timp de cinci zile, la FILIT au loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnaliști, muzicieni, coregrafi, actori și fotografi

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Timp de cinci zile, la FILIT au loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnaliști, muzicieni, coregrafi, actori și fotografi Share Timp de cinci zile, la FILIT au loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnaliști, muzicieni, coregrafi, actori și fotografi
FILIT 2022


Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a ajuns anul acesta la cea de-a 10-a ediție și va reuni la Iași, în perioada 19-23 octombrie 2022, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. 

Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.

Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

Serile FILIT

Intrarea la toate evenimentele din cadrul FILIT desfășurat este gratuită. Pentru Serile FILIT, cele mai așteptate evenimente din cadrul festivalului și care se desfășoară în somptuoasa Sală Mare  de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, organizatorii apelează la sistemul rezervărilor online, în urma interesului mare manifestat de către public și pentru o bună gestionare a numărului limitat de locuri.

Programul SERILOR FILIT este următorul

Miercuri 19 octombrie, 20:00-22:00

Întâlnire cu scriitorul Manuel Vilas

Gazda serii: Marin Mălaicu-Hondrari

Prezintă: Cătălin Sava

 

Joi 20 octombrie, 20.00-22.00

Întâlnire cu scriitorul Boualem Sansal

Gazda serii: Magda Grădinaru

Prezintă: Cătălin Sava

După întâlnirea cu Boualem Sansal, seara va fi încheiată la Casa FILIT din Piața Unirii, într-o notă melodioasă alături de Paul Tihan, începând cu ora 22:00.

Paul Tihan FILIT

Paul Tihan este un artist independent român ce s̗i-a început cariera cântând s̗i compunând piese indie-folk. În procesul de s̗lefuire a compozit̗iilor s-au alăturat 4 oameni a căror contribuție a ridicat cântecul s̗i versul la un sens mult mai real, mult mai profund s̗i mult mai sincer.

Intrarea este liberă

 

Vineri 21 octombrie, 20:00-22:00

Întâlnire cu John Boyne

Gazda serii: Robert Șerban

Prezintă: Cătălin Sava

După întâlnirea cu scriitorul John Boyne, la Casa Filit din Piața Unirii va avea loc noaptea albă a poeziei, un maraton de lecturi publice la care sunt invitați zeci de poeți. 

Moderatori: Radu Vancu, Miruna Vlada, Andrei Zbîrnea

Noaptea Albă a Poeziei

Vor lectura până târziu în noapte: Vlad Alui Gheorghe, Răzvan Andrei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Lucian Balan, Lucian Brad, Ion Buzu, Ioan Coroamă, Nichita Danilov, Gelu Diaconu, Andrei Dósa, Cornelius Drăgan, Anastasia Fuioagă, Teona Galgoțiu, Anastasia Gavrilovici, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Cristina Hermeziu, Claudiu Komartin, Ioan Mateiciuc, Marin Mălaicu-Hondrari, Emilia Nedelcoff, Ileana Negrea, Andreea Petcu, Bogdan Alexandru Petcu, Florin Dan Prodan, Sorina Rîndașu, Violeta Savu, Cătălina Stanislav, Andrada Strugaru, Bogdan Suceavă, Robert Șerban, Veronica Ștefăneț, Mihók Tamás, Iulian Tănase, Suzana Tănase, Ioana Tătărușanu

 

Sâmbătă 22 octombrie, 20.00-22.00 

Focus Ucraina – o seară dedicată literaturii din Ucraina

Pe scenă vor urca trei invitați, reprezentanți de seamă ai culturii ucrainene: scriitorii Sofia Andruhovici și Iuri Viniciuc și managerul cultural Evghenia Lopata. 

În compania scriitorului Radu Vancu, aceștia vor discuta despre literatură în vreme de război, situația culturii în Ucraina de acum și despre războiul care ne afectează viețile. 

Prezintă: Cătălin Sava

După după seara FILIT, ne întoarcem la Casa FILIT pentru a afla toate noutățile din lumea pisicilor prin spectacolul concert de la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, pus la cale de Fără Zahăr.

„Pisicile se întorc! Şi din coruri sună

„Pisicile se întorc! Şi din coruri sună!”, ne spune Bobo Burlăcianu, cel care, împreună cu Bobi Dumitraș, a creat proiectul muzical PiSiCi 2.

🎟 Intrarea liberă

 

Duminică 23 octombrie, 18.00-21.00 

  1. Filosofie și literatură în vreme de război

Invitați: Alexandru Călinescu, Andrei Pleșu

Gazda serii: Mirela Nagâț

Prezintă: Cătălin Sava

  1. Decernarea Premiului Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărți din literatura română în anul 2021
  2. Decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021

 

Lista completă a invitaților FILIT 2022, care cuprinde scriitorii, traducătorii, artiștii și invitații speciali, se află aici: https://www.filit-iasi.ro/invitati-filit-2022/ 

Programul complet al FILIT 2022 poate fi găsit aici: https://www.filit-iasi.ro/program-filit-2022/ 

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută