Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/10/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Silent Ornaments Expoziție

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Silent Ornaments Expoziție Share Silent Ornaments Expoziție
Euxine Silent Ornaments


SILENT ORNAMENTS – Expoziție

O expoziție ​​inspirată de idealismul arhitecturii Moderniste de la începutul secolului trecut se deschide în vitrinele de la parterul imobilului în stil Art Deco construit de arhitectul Tiberiu Niga în 1936, așa numitul bloc Pherekyde.

Silent Ornaments
Foto Cătălin Georgescu

Euxine – Societatea Utopică a Artelor din jurul Mării Negre prezintă expoziția de arte vizuale și design de colecție intitulată „Silent Ornaments”.

Vernisajul are loc sâmbătă, între orele 15:00-20:00 pe Calea Victoriei, nr. 122, iar expoziția se va putea vizita până în 30 noiembrie 2022.

Curatoarea Carmen Casiuc în colaborare cu galeristul Ștefan Cosma de la Eclectico Studio, propun lucrări semnate de artistele Arantxa Etcheverria și Alexandra Mocanu alături de obiecte de mobilier în serii limitate, realizate de arhitecții Ettore Sottsass, Bořek Šípek, Frank Lloyd Wright, Paolo Pallucco, Philippe Starck și scenograful Robert Wilson.

Într-o regie scenografică realizată de arhitectul Cristian Corvin și cu o intervenție sonoră realizată de muzicianul Nikita Dembrinski, conceptul expozițional reflectă asupra unui episod din perioada interbelică, în care arta și arhitectura au remodelat identitatea și stilul de viață colectiv din Europa.

Ideea de unitate între artă și arhitectură datează încă de la începuturile istoriei umanității, totuși ea capătă înțelesuri și dimensiuni sociale noi în timpul mișcării de avangardă de la începutul secolului trecut. În lumina unei lumi devastate de conflict la scară globală, dezvoltarea urbanistică promite posibilitatea unor serii de experimente utopice. Materialitatea mediului construit trebuia să reflecte idealurile morale ale omului modern, să-i stimuleze și să disciplineze fanteziile politice și visurile economice ale momentului.

Orașul, așadar, ca scenă a noii lumi, oferă oportunitatea experimentării unor scheme utopice, în care animalul uman avea să progreseze moral. Această idee transformă modul în care artiștii se raportează la creație, expresia artistică devenind un instrument pentru organizarea vieții emoționale a cetățenilor, iar artele, arhitectura și designul construind un sentiment reînnoit de comunitate.

Silent-Ornaments
Foto Cătălin Georgescu

„Silent Ornaments” aduce în prim plan spiritul ludic și talentul oratoric născute din idealismul Modernismului. Într-un dialog formal cu arhitectura imobilului în care expoziția este găzduită, selecția de sculptură, tapiserie și obiecte de mobilier complică limitele dintre limbajului artistic și cel arhitectural.

Artele înalte și decorative, sculptura și ornamentul arhitectural, exteriorul și interiorul clădirii se confundă în mod voit, curatoarea Carmen Casiuc propunând recuperarea acelui spațiu imaginar – meta-planul proiectat de Niga în planul imobilului Pherekyde.

„Silent Ornaments” propune o celebrare a istoriei afective a orașului, a acelor aspirații care au mobilizat acțiuni colective și a forței pe care emoția umană o poate naște în transformarea lumii în care trăim, eliberate de ambiții didactice.

Arantxa Etcheverria

Arantxa Etcheverria s-a născut în 1975, în Franța, unde a studiat artele vizuale la Villa Arson, Nisa și scenografie la Teatrul Național din Strasbourg. Din 2013, a început să dezvolte o practică artistică legată de arhitectura modernistă a unui București uitat, realizând lucrări care fascinează prin estetica lor elegantă.

Fie că este vorba de pictură, instalație sau montaj foto și video, lucrările Arantxei Etcheverria sunt rezultatul unei analize minuțioase a geometriei spațiului. A avut expoziții solo la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Victoria Art Center București, atelier 35, București, Galeria Creart și Galeria Sector 1, București, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, lucrările sale făcând parte din numeroase expoziții de grup în diferite țări.

Artista este reprezentată de Galeria Sector 1 din București, România și Galeria Casado Santapau din Madrid, Spania.

Alexandra Mocanu

Crescută de o mamă realizată ca artistă textilă și un tată cunoscut ca designer de mobilă, artista româncă stabilită în Franța, Alexandra Mocanu a crescut cufundată în lumea artelor artizanale.

Tapiseriile sale sunt realizate din lână țesută pe pânză, unde liniile și culorile atent așezate creează efectul unei tușe picturale. Mocanu a primit premiul de design contemporan pentru munca sa prezentată la PAD Paris în 2018, unde a fost numită „colorată, luminoasă și originală” de către președintele juriului PAD Paris, Marie-Laure Jousset.

În prezent, lucrează în studioul ei din Pantin, Franța și este reprezentată de Twenty First Gallery din New York, SUA.

Carmen Casiuc

Carmen Casiuc este istoric de artă și curator, președintele asociației culturale Societatea Utopică Euxine. A studiat Teoria și Istoria Artei la Universitatea Națională de Artă din București, urmată de studii de master în artele vizuale la Universitatea din Lyon (PRES).

Din 2019, a lucrat cu galerii comerciale din România și Europa, precum Galeria Nicodim din București și CFHILL în Stockholm, expunând lucrări semnate de artiști internaționali precum Simphiwe Ndzube, Ciprian Mureșan, Mircea Suciu, Hortensia Mi Kafchin, și promovând lansarea unor artiști emergenți din București, printre care Ioana Sisea și Giulia Crețulescu.

Ștefan Cosma

Ștefan Cosma este fondatorul și directorul Eclectico Studio, înființat în 2013 în București. De atunci a cultivat un interes față de zonele care se suprapun între artă și design, cu o înclinație pentru obiecte sculpturale, serii limitate mici și piese de mobilier unice.

Împreună cu galeriștii Paul Bourdet și Charlotte Ketabi-Lepard, Stefan Cosma a curatoriat în 2022 la Paris expoziția personală „Luck and Sex. That’s all” cu obiecte de Paolo Palluco și a participat cu Eclectico Studio la Design Miami din Basel în același an.

Corvin Cristian

Corvin Cristian este arhitect și designer care a lucrat de mai bine de zece ani ca director de creație și scenograf pentru producții internaționale. Din 2008, conduce Corvin Cristian Studio, selecționat la DEZEEN Awards 2022 pentru Microsoft HQ, Best of Region EU & UK pentru McCann HQ la SHAW Awards 2022, printre altele.

A câștigat la Bucharest Architecture Annual 2021 premiul pentru: Cel mai bun spațiu corporativ (Microsoft HQ), Cel mai bun spațiu public (Sera Eden, Best HorReCa Design (Velocita), Best Residential Design (Varsovia Apart) și Restaurant and Bar Design Awards 2021 (Liberte Cafe).

Expoziția face parte din proiectul asociației Societatea Utopică Euxine intitulat „Curtea lui Pherekyde”, care transformă temporar una dintre ultimile curți semi-private, cu acces public, din centrul capitalei, într-o scenă a afectelor și a reflexelor memoriei colective.

Societatea Utopică Euxine

Este o organizație culturală non-profit, înființată în 2021, de Carmen Casiuc și Cristina Bută, cu scopul de a dezvolta un cadru curatorial pentru interpretarea și promovarea patrimoniul internațional din Regiunea Extinsă a Mării Negre prin intermediul artei contemporane.

Website / Facebook / Instagram

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută