Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/10/2022
Artă & Cultură

La pas prin București… o selecție de artă stradală

Mădălina Lefter De Mădălina Lefter
Comentarii La pas prin București… o selecție de artă stradală Share La pas prin București… o selecție de artă stradală
București


Arta stradală a reprezentat întotdeauna o reflecție transparentă a societății și a culturii unei anumite țări. Fie că este vorba de picturi, murale, instalații sau graffiti, fiecare în parte înfățișează, în mod direct sau nu, evenimente actuale, probleme sociale, culturale sau pur și simplu reflectă viziunea creativă a artistului.

Citește și:

Astfel, și Capitala a îmbrățișat fenomenul pereților colorați și neconvenționali, artiști de pretutindeni implicându-se în procesul de transformare a Bucureștiului într-o metropolă artsy, metamorfozând zidurile vechi în opere de artă urbană demne de admirat.

Și ce-ar putea fi mai plăcut decât să iei străzile orașului la pas și să descoperi povești spuse de artiști prin intermediul spray-urilor și acuarelelor?!

Strada Pictor Arthur Verona

La pas prin București... o selecție de artă stradală
foto © escwithstyle.wordpress.com

Fiind deja una dintre cele mai cunoscute și frumoase străzi din București, strada Pictor Arthur Verona reprezintă o galerie de artă urbană în aer liber, picturile schimbându-se an de an, odată cu artiștii care se ocupă de înfrumusețarea străzii. Astfel, pornind de la Cărturești Verona, vei descoperi aproximativ zece opere de artă stradală, fiind în același timp și unul dintre cele mai pozabile și instagramabile locuri din zona Pieței Romane.

Strada General Eremia Grigorescu

La pas prin București... o selecție de artă stradală
foto © Raluca Antuca

Continuând pe strada Arthur Verona, traversând parcul Grădina Icoanei, undeva pe stânga, se află unul dintre cele mai populare graffiti din București. Astfel, pe clădirea The Point, un loc destinat în principal evenimentelor culturale, vei descoperi impresionanta lucrare a celor de la Sweet Damage Crew. În plus, aceștia sunt cunoscuți și pentru alte lucrări faimoase, precum zidul Berceniului, care reprezintă, de fapt, un gard imens scos din anonimat prin personalizarea sa cu desene colorate inspirate din natură, portretizând diverse animale și păsări.

Și la Grădina cu Filme poți admira o superbă pictură a artiștilor, ilustrând un bărbat poziționat strategic pe un TV (reprezentând în realitate ecranul), privind la lună. Mesajul din spatele lucrării este cât de poate de simplu și meaningful – în detrimentul micului ecran, tânărul preferă să admire ceea ce se află în jurul său.

Ușa Teatrului de vară Capitol

București

Ilustrând un monstruleț abstract verde, devenit deja emblematic pentru Teatrul de vară Capitol, pictura realizată de Pisica Pătrată pe ușa clădirii a fost concepută inițial pentru a atrage atenția asupra uneia dintre cele mai reprezentative construcții ale Capitalei, ridicată la începutul secolului al XX-lea. Pisica Pătrată, a.k.a. Alexandru Ciubotariu, este unul dintre cei mai de notorietate ilustratori din România. Este cunoscut în special pentru primul album de street art din România, Pisica Pătrată, care l-a consacrat ca artist urban.

Hotel Epoque

La pas prin București... o selecție de artă stradală
foto © Andreea Tănase (RFE/RL)

Chiar pe strada Intrarea Aurora, undeva lângă parcul Cișmigiu, pe mica stradă ușor înghesuită care duce spre hotel, se află Aurora (poreclită așa de cei de la hotel). Superbul mural este conceput de Cristian Scutaru pentru hotelul Epoque și, ajuns acolo, este inevitabil să nu te oprești câteva momente pentru a-l admira. Acesta înfățișează un chip de femeie care pare a fi învăluită de diverse pattern-uri, putându-i distinge doar o parte din chip.

Stația de metrou Ștefan cel Mare

La pas prin București... o selecție de artă stradală

Una dintre cele mai recente lucrări urbane ale Capitalei îl înfățișează pe Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai apreciați sportivi olimpici români în canoe, cu pagaia ruptă. Concepută de Obie Platon, opera este amplasată chiar în stația de metrou Ștefan cel Mare și poate fi admirată zilnic de bucureșteni.

Pe lângă acestea, Bucureștiul se poate lăuda cu alte sute de picturi și graffiti (atât ale artiștilor consacrați, cât și ale celor la început de drum, care visează să fie remarcați), ajungând de-a lungul timpul să fie asemănat cu Berlinul, din acest punct de vedere. Astfel, a fost creată o hartă digitală care inventariază artiștii și lucrările de artă stradală din România, incluzând nume precum Pisica Pătrată, Maria Bălan, Obie Platon, Livi Po etc. Mai mult, odată la ceva timp, ghizii de la Open Doors Travel provoacă bucureștenii la un tur gratuit prin Street Art Bucharest, deci tot ce trebuie să faci pentru a descoperi arta urbană din București este să fii cu ochii pe proiect.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută