Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2022
Artă & Cultură

Zilele Tranzit 25

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Zilele Tranzit 25 Share Zilele Tranzit 25
zilele tranzit


În toamna anului 1997 clădirea fostei sinagogi Poale Tzedek, scoasă din uz și puternic avariată, este reinclusă în peisajul cultural al orașului prin proiectul Casa Tranzit.
Casa TRANZIT este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică locală și internațională prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este repunerea clădirii în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivarea memoriei locului în contemporaneitate. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile.
În toamna anului 2022 vă invităm cu drag să vă alăturați celei de a 25-a aniversare a Casei Tranzit!
Vom sărbători toată toamna, printr-o serie de evenimente – de la lansări și dezbateri, la expoziții și spectacole!
___________________________________________________________________________
Primul cluster:
15.10.2022, sâmbătă
17:00 – Csilla Könczei – Szilárd Miklós: Selecție din arhiva Casei Tranzit. Instalație, 2012.
19:00 – Szemző Tibor concert cinematic
16.10.2022, duminică
14:00 – Concert de lansare a albumului “In Vald Arayn” al lui Zoë Aqua.
19:00 – Concert klezmer MAZEL TOV. 17.10.2022, luni
19:00 – Miki Braniște: Creativitatea-Marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente Clujene 2009-2019. Lansare-dezbatere.

___________________________________________________________________________
15.10.2022, sâmbătă
17:00 – Csilla Könczei – Szilárd Miklós: Selecție din arhiva Casei Tranzit. Instalație, 2012.

Instalația audiovizuală interactivă prezintă o selecție aleatorie a activităților Casei Tranzit începând cu anul 1997, printr-o serie de clipuri video datate pe cartoane de hârtie. Selecția evidențiază diversitatea evenimentelor și proiectelor care au loc la Casă, de la construcții la spectacole, activități creative interculturale pentru copii și multe altele. Instalația a fost creată pentru expoziția Călători europeni. Artă din Cluj Astăzi, la Kunsthalle Budapesta, în 2012.

Csilla Könczei – Szilárd Miklós
Selecție din arhiva Casei Tranzit. Instalație, 2012
DVD video, 1 h 31′
Fișă de indexare a evenimentului: 99 fișe

___________________________________________________________________________
15.10.2022, sâmbătă
19:00 – Szemző Tibor concert cinematic.

Tibor Szemző este unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani din Ungaria, influențat de avangardă, precum și de muzica ambientală și minimalistă. Interesul său multidirecțional l-a orientat spre granițele diferitelor genuri. De-a lungul bogatei sale cariere, a lucrat cu numeroase formații și artiști din întreaga lume. Este un artist polivalent și, pe lângă compozițiile sale, sunt semnificative performance-urile sale, precum și filmele și instalațiile pe care le-a realizat. Este pasionat de fuziunea dintre vocea umane, muzica instrumentală și imaginea în mișcare, iar muzica sa este o narațiune și o țesătură muzical-filmică compusă din straturi separate. Stratificarea este o adevărată marcă a compozitorului.

CV


https://www.facebook.com/Szemzoe
https://tiborszemzo.bandcamp.com

foto cover – Szemző Tibor la Tranzit 1999 / © Arhiva Tranzit
__________________________
Program:
TOT CE EXISTĂ (Géza Ottlik)
Poveste invizibilă (Béla Hamvas)
– intermission –
Tractatus+ (L. Wittgenstein)
__________________________
I.
TOT CE EXISTĂ!
Regie și muzică: Tibor Szemző
Narator: Géza Ottlik
Sunet: László Hortobágyi
Producție: György Durst
Kép-Árnyék Bt. 2005
Mai mult, mai mult, dragă nene Gyuri!
Gábor Medve spune că ai urlat: tensiunea cu care aerul a curs furios în plămânii tăi era dureroasă. Și locul total necunoscut în care ai ajuns, cu care nu ai nimic de-a face ca spectator. Vizionarea liberă a început, iar tu trebuie să joci un rol în ea. Cele două lucruri nu sunt consistente.
Ce vezi! Ei bine, Benedek Bóth este pictor, așa că, în această calitate de spectator, pas cu pas, așa pune lucrurile cap la cap; pat, fereastră, cameră, mamă, apartament, scară, stradă, pod, piață, Dunăre… malul Dunării – asta e tot ce există.
__________________________
II.
Poveste invizibilă
un film eseu
Regie, muzică, narator: Tibor Szemző
Producție: Durst György
Text: Hamvas Béla
Editare: Andreas Schlichthuber
Povestea invizibilă de Béla Hamvas este o scriere captivant de precisă: un eseu din punct de vedere al formei, deși – poate inutil să spunem – precizia nu este inspirată de știință, ci de poezie. Iar eseistul, așa cum spune în mod potrivit Hamvas însuși, merge într-o țară necunoscută, „singur, fără cârmă, pe mare deschisă”.
Cum se simte un elev vizitând RDG în cadrul unui program de schimb în anul 1967? Ar fi greu de descris în cuvinte, aproape imposibil, abia aș putea să-l evoc deși până în ziua de astăzi încă mai
port în nas mirosul de linoleum de cauciuc (Tibor Szemző).
__________________________
III.
Tractatus +
Concert de Tibor Szemző
Texte: Ludwig Wittgenstein
Tractatus este o lucrare liniștită, sumbră și meditativă, ce stă într-o proprie categorie. Ar putea fi numită “minimalistă” sau chiar “ambientală”, dar niciuna dintre aceste categorii nu îi face dreptate. Este o lucrare sonoră care se joacă cu simțurile auditive de la distanță și îl atrage pe ascultător în lumea sa captivantă. Nu cred că am mai auzit vreodată o lucrare care să sune la fel de bine ca aceasta. Captivantă și hipnotică. (Chris Meloche – Scene Magazine 1996, https://www.allmusic.com/album/tractatus-mw0000761173).

___________________________________________________________________________
16.10.2022, duminică
14:00 – Concert de lansare a albumului “In Vald Arayn” al lui Zoë Aqua.

Zoë AQUA: vioară, compoziție
FENYVESI Attila: violă cu 3 corzi, violă cu 4 corzi
RÉMAN Gergely: țambal
ZSIKAI László: bas
Invitata specială Anna LOWENSTEIN (din Londra): vioară

Pe 16 octombrie, Zoë Aqua, bursieră Fulbrighter din SUA, își lansează primul album solo de compoziții originale, înregistrat cu muzicieni est-europeni la Casa Tranzit. „In Vald Arayn” este o colecție de 11 compoziții pentru coarde care se inspiră din tradițiile muzicale Klezmer și transilvănene. Titlul în idiș al albumului se traduce prin “În pădure”, un joc de cuvinte pe înțelesul literal al cuvântului Transilvania, în limba latină – “dincolo de pădure”.

Zoë Aqua este violonistă, educatoare muzicală și compozitoare. A primit în anii universitari 2021-2022 și 2022-2023 o bursă de cercetare Fulbright Student la Cluj,pentru a studia pedagogia muzicii populare transilvănene și modul în care tradițiile muzicale populare sunt transmise din generație în generație.

___________________________________________________________________________
16.10.2022, duminică
19:00 – Concert klezmer MAZEL TOV. https://www.facebook.com/events/2502527193221946/

Formaţia klezmer “MAZEL TOV” a Comunităţii Evreilor din Cluj, înfiinţată în februarie 2002 la iniţiativa şi sub conducerea profesorului Vasile Socea, cu scopul de a demonstra lumii întregi frumuseţea muzicii evreieşti, s-a preocupat de promovarea cu preponderenţă a muzicii klezmer, specifică zonei noastre geografice. Interpretarea muzicii klezmer şi a cântecelor idiş într-o manieră tradiţională, păstrând originalitatea acestora, constituie un mod de perpetuare al acestui tezaur cultural şi prin intermediul formaţiei “MAZEL TOV”.
Repertoriul deosebit de vast al formaţiei, cuprinzând, pe lângă muzica klezmer şi cântecele idiş, atât muzică sefardă cu cântece ladino dar şi muzică israeliană cu cântece în ebraică, dă posibilitatea prezenţei formaţiei la cele mai variate evenimente, începând cu sărbătorile evreieşti şi până la festivaluri interetnice în ţară, dar şi peste hotare (Odessa, Belgrad, Vilnius, Riga), ba chiar şi la ocazii solemne, cum ar fi comemorarea victimelor Holocaustului, precum şi concerte pe diverse teme şi cu diferite ocazii.

Un astfel de concert va fi cel pe care formaţia îl pregăteşte pentru evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă a Casei Tranzit, concert ce va cuprinde o serie de piese instrumentale klezmer aranjate în suite de către dirijorul formaţiei, prof. Vasile Socea, cântece idiş dar şi în ebraică, interpretate de Sulamita Socea, totul învăluit de acordurile viorii dirijorului, împreună cu clarinetul lui Daniel Şimon, viola lui Mihai Oşvat, alături de Elena Lungu la clapă, Marius Moldovan la contrabas şi Sulamita Socea la tamburină.

___________________________________________________________________________
17.10.2022, luni
19:00 – Miki Braniște: Creativitatea-Marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente Clujene 2009-2019. Lansare-dezbatere.
https://www.facebook.com/events/1165366844060930/

Creativitatea-Marfă
O perspectivă din interiorul scenei culturale independente Clujene 2009-2019
Autor: Miki Braniște

Casa Tranzit și Asociația Colectiv A vă invită la lansarea cărții Creativitatea-Marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente clujene 2009-2019, scrisă de Miki Braniște (curatoare și manager cultural). Lansarea este urmată de o dezbatere pe temele abordate în volum. Dialogul la care vă invităm se înscrie în seria de discuții inițiată de Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz).

Realizată în urma studiilor doctorale, cartea analizează modul în care politicile culturale europene, inspirate de paradigma creativității, sunt puse în practica în Cluj. Paradigma creativității, favorizată de fenomenul globalizării, se sprijină pe existența unei clase sociale, pe un tip de dezvoltare urbană care dă naștere orașului creativ și pe o industrie creativă care oferă profilul actual al economiei. Conexiunea politicilor din domeniul culturii cu economia creativă face ca valoarea economică a culturii și a creativității să fie prioritară în fața valorii lor simbolice și sociale.

Datorită conectării industriilor creative la piețele economice, acestea din urmă influențează mizele și etosul sectorului cultural, care a fost redenumit sectorul cultural și creativ. Proximitatea cu motorul schimbării economiei mondiale este o amenințare sau un avantaj pentru cultură și creativitate? Cine sunt câștigătorii acestei alianțe dintre industrie și cultura, economie și creativitate? Ce tip de hibridizare se va produce din alăturarea celor două domenii? Cum poate acest domeniu să-și păstreze esența proprie, aceea de producător de cultură publică pentru comunități mai largi, sursă a dezvoltării unei conștiințe critice, un mod de cunoaștere a lumii și de a fi împreună cu ceilalți?

Studiul de caz realizat asupra proiectului clujean Fabrica de Pensule servește drept exemplu pentru a înțelege mai bine efectele schimbării de paradigmă care s-au suprapus cu momentul de trecere al orașului de la o identitate post-industrială la una de oraș creativ și mai nou inovativ. Cercetarea expune modul în care scena culturală independentă clujeană se raportează la aceste schimbări care au deja efecte prin fenomenul gentrificării datorită politicilor de regenerare urbană, prin fenomenul de festivalizare, de comercializare al culturii și de neutralizare a discursului artistic critic.

Biografie
Miki Braniște este lector universitar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” cu o teză de doctorat în domeniul managementului și politicilor culturale. Este manager cultural și curatoare pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare, președintă a Asociației Colectiv A și fosta directoare a Festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj timp de 10 ediții. Între 2009 și 2019 a fost membră în Consiliul director al spațiului cultural Fabrica de Pensule, participând activ la strategia de dezvoltare a acestuia. În anul 2015 a primit titlul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii din Franța. În 2016 a primit Premiul pentru proiecte interdisciplinare din partea Administrației Fondului Cultural Național și Premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. Începând cu anul 2017, la invitația Goethe Institut București, a fost curator al programului Cultural Management Academy din România.

Moderatoare:
Oana Mateescu, antropolog, lector universitar, Facultatea de Sociologie și Asistentă socială, UBB

Invitate și invitați:
Miruna Runcan, critic de teatru, profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Film, UBB
Eugen Pănescu, arhitect și urbanist
Lala Panait, facilitator comunitar şi antropolog urban, Colectiv A
Cornel Ban, conferențiar în economie politică internațională la Copenhagen Business School
Lorand Maxim, regizor, director general al Fundației Tranzit

Cartea poate fi găsită în librării și pe site-ul editurilor Idea și Presa Universitară Clujeană:
https://www.idea.ro/editura/ro/creativitatea-marf-d206.html
https://libraria.ubbcluj.ro/produs/creativitatea-marfa/

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.