Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2022
Artă & Cultură Festival

Calea Victoriei Şi Arcul De Triumf Pe Harta Spotlight 2022 – Made In Ro

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Calea Victoriei Şi Arcul De Triumf Pe Harta Spotlight 2022 – Made In Ro Share Calea Victoriei Şi Arcul De Triumf Pe Harta Spotlight 2022 – Made In Ro
spotlight


Calea Victoriei şi Arcul de Triumf devin destinaţiile principale ale ediţiei din acest an Spotlight – Made in RO, festivalul de artă vizuală care aduce la Bucureşti, între 14 şi 16 octombrie, cele mai recente proiecte de new media ale artiştilor români. Unul dintre cele mai importante festivaluri care expune new media art în spaţiul public din Bucureşti, Spotlight este un proiect semnat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

 

Intitulată „Made in RO”, cea de-a şasea ediţie a Spotlight devine spațiul expozițional al artiştilor români care, timp de trei zile, transformă oraşul într-o galerie de artă în aer liber.

" "

 

Locaţia principală a Spotlight 2022 este Calea Victoriei, între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român. Între 14 şi 16 octombrie, în fiecare seară între orele 19.00 şi 23.00, traseul festivalului de pe Calea Victoriei este animat de personaje 3D, instalaţii interactive, proiecţii de video mapping şi lucrări de VR

 

Prima echipă din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume Circle of Light Moscova, MotionLab a pregătit pentru Spotlight – Made in RO un spectacol impresionant de video mapping şi sound design pe faţada Cercului Militar Naţional. Alte clădiri iconice ale oraşului transformate la Spotlight de lucrări de video mapping sunt Teatrul Odeon, Hotel Novotel şi Arcul de Triumf

 

Din seria instalaţiilor interactive, publicul Spotlight este invitat să compună muzică din particulele poluante din aer în instalaţia „Particle Composer”. Proaspăt întoarsă de la prestigiosul festival Ars Electronica din Austria, instalaţia semnată de artistul Denis Flueraru este localizată în faţa Hotelului Novotel. Iar în faţa Muzeului Naţional de Artă al României, opt creaturi animate 3D prind viaţă în instalaţia VR „Folklore Creatures – BestiAR”. Creaturile digitale sunt create în cadrul XR Month de artiştii români Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Irina Bako, Reniform şi Dan Pecete.

 

Inspirată de SuperLiga României, instalaţia interactivă „Go Super” din piaţeta Teatrului Odeon prezintă momente de glorie din istoria fotbalului românesc într-un spectacol vizual impresionant propus publicului de partenerul principal al ediţiei Superbet.

 

Centrul distracţiei la Spotlight este chiar în faţa magazinului Muzica, unde atmosfera de petrecere dată de instalaţia Discoball este întreţinută de muzica bună transmisă live de Radio Europa FM.

 

Piaţa Revoluţiei găzduieşte două instalaţii de light-art. „Human Head” creată de start-up-ul românesc Humans.ai este o instalaţie de video mapping pe o sculptură de mari dimensiuni. Instalaţia Kaleidoscope a celor de la Kaustik a pregătit pentru publicul Spotlight o experienţă imersivă de culoare, lumină şi sunet, ce reconstruieşte universul hipnotizant al unui caleidoscop. Înalt de patru metri şi lung de opt metri, caleidoscopul supradimensionat invită vizitatorii să păşească înăuntru şi să se lase purtaţi de iluzia de culoare şi lumină.

 

Inspirate de tema sustenabilităţii, instalaţiile din parcul Kretzulescu sunt prezentate de Galeria Galateca şi aparţin unor artişti şi start-up-uri aflate la prima participare Spotlight. După ce a expus la Festivalul de Arhitectură din Londra, la ARUP Phase2 Gallery şi Shenzhen Design Week, arhitectul Vlad Ţenu participă la Spotlight #6 cu instalaţia de light art despre sustenabilitate „Miniplex House of Light” ce va fi plasată în Parcul Kretzulescu. Start-up-ul de design românesc WOOBA aduce un tribut lui Constantin Brâncuşi cu instalaţia „Manifest pentru echilibru”, o coloană modulară din lemn provenit din surplusul producţiilor de mobilier din România. Tot din portofoliul Galeriei Galateca, instalaţia Ioanei Haluga invită participanţii Spotlight în Parcul Kretzulescu să îşi facă selfie cu „Păzitorul.

 

Una dintre vedetele ediţiei, instalaţia de light-art „Lumi.Nativ” compune în perspectivă un motiv tradiţional din şapte structuri de metal şi lumină led la o distanţă de trei metri una faţă de cealaltă. Realizată de Noiseloop Studio în cadrul Festivalului FORMA 2 | Cultural Local din Târgu Mureş, instalaţia va fi amplasată la Spotlight – Made in RO pe trotuarul Muzeului Național de Artă al României şi invită trecătorii să parcurgă tunelul de lumină parcurs de pulsaţii succesive.

 

Prezent pentru prima dată la festivalul Spotlight, Monument for integrează două statui emblematice din Bucureşti şi Arcul de Triumf în programul ediţiei din acest an. Pe traseul de pe Calea Victoriei, statuia lui Mihai Eminescu de la Ateneul Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare sunt animate de proiecţii de video mapping în cadrul programului „Statui Vii”, campanie ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice. 

 

A doua locaţie Spotlight din acest an este Arcul de Triumf care va fi activat pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului. Centenarul Arcului de Triumf este marcat astfel în cadrul Spotlight de Monument for printr-un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei. Publicul este invitat să descopere şi interiorul monumentului printr-o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance vor crea un itinerar istoric și emoționant la interior.

 

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19.00 și se încheie la ora 23.00

 

Despre Spotlight – Bucharest International Light Festival

Spotlight – Bucharest International Light Festival se află la a şasea ediție și este unul dintre evenimentele bucureștene care strânge anual peste 150.000 de spectatori în trei zile de festival. Zeci de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și video-mapping din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Franța, Austria și România transformă în fiecare an, clădiri emblematice din București precum Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC etc.

 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram 

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută