Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/10/2022
Artă & Cultură Lifestyle

Ioan BIG | Ce-am putea vedea mai nou (sau doar) în octombrie 2022

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan BIG | Ce-am putea vedea mai nou (sau doar) în octombrie 2022 Share Ioan BIG | Ce-am putea vedea mai nou (sau doar) în octombrie 2022
Octombrie Ioan Big


Octombrie, 2022

A sosit toamna, vremea devine capricioasă, serile la terasă cu prietenii s-au rărit, dar asta nu ne-a diminuat cheful de ieşit în oraş, mai ales că, odată cu deschiderea stagiunii, suntem expuşi la o inflaţie de pretexte mai mult sau mai puţin serioase pentru scurte escapade urbane, indiferent că ne simţim atraşi de ideea unei “aventuri pe lună” cu Dan Grigore la Ateneu ori de “povestea calului” Circului Metropolitan, de noua versiune a Motanului încălţat de la OCC sau de muzica veteranilor de la Uriah Heep, ce revin la noi pentru o cântare de bilanţ.

Şi atunci, din multitudinea de evenimente anunţate, ce să alegem, ce-am putea vedea şi asculta ca să se constituie în experienţe inedite?

În octombrie, dată fiind diversitatea preferinţelor fiecăruia, nu ne putem permite aici decât formularea câtorva sugestii.

Bolta cerească octombrie 2022
Bolta cerească

În teatru poate fi urmărită noutatea, spectacolele cu premieră recentă, indiferent de registru, de la clasicul text al lui Neil Simon, Desculţ în parc (Teatrul de Comedie), în regia popularului Mihai Bendeac, până la piesa contemporană cu subiect de epocă a lui Lucy Kirkwood, Bolta cerească (TNB), “o combinaţie de 12 oameni furioşi, Vrăjitoarele din Salem şi Monoloagele vaginului”, după cum a caracterizat-o presa americană.

Apoi, fiindcă este doar un “import” temporar de pe scena clujeană, un must-see îl reprezintă combo-ul produs de Reactor şi regizat de Leta Popescu, (In)corect si Dă-te din soare, care se joacă numai pe 10 şi 11 octombrie la Apollo111 şi, respectiv, Odeon.

Un experiment interesant ar fi, de asemenea, comparaţia între recentele montări ale aceleiaşi piese, Zeul Măcelului de Yasmina Reza, la Teatrul Mic şi la unteatru. Prima, Măcel, îi are în distribuţie pe Manuela Hărăbor, Marin Grigore, Claudia Prec şi Andrei Seuşan, iar cea de-a doua, Masacrul, pe Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Florina Gleznea şi Emil Măndănac. De pus în balanţă.

Cu melomanii, lucrurile sunt chiar complicate datorită varietăţii de live-uri programate luna asta

Cu melomanii, lucrurile sunt chiar complicate datorită varietăţii de live-uri programate luna asta, reflectată inclusiv de “extremele” muzicale festivaliere ce se consumă în acelaşi weekend, 14-16 octombrie, Urban Blues Festival la The Pub şi Metal Gates la Quantic.

Plasându-ne, cumva, între ele, ne oprim la trei concerte cu caracter de eveniment din ultima săptămână a lunii: trupa de heavy metal Scarlet Aura cu invitaţii săi Doro Pesch, Ralph Scheepers şi Nicu Covaci la Berăria H, apoi supervocea de R&B/Soul Macy Gray la Fratelli şi, nu în ultimul rând, reconfortanta artistă pop Princess Chelsea la Control Club.

Cam tot atunci, ca alternativă la premierele uzuale din multiplexuri, cinefilii trebuie să decidă ce-ar vrea să vadă din programul apreciatului festival Les Films de Cannes, ce se va deschide cu Metronom, film care, de exemplu, va ajunge la publicul larg abia în noiembrie.

Diploma Show
Diploma Show – Péntek Eszter

Artele vizuale

Printre recomandări nu pot lipsi marile festivaluri dedicate artelor vizuale, RADAR, ce prezintă radiografia zonei de new media art, și DIPLOMA Show, festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români. Dincolo însă de aceste repere de notat (eventual) în agenda personală de going out, completarea acesteia ţine până la urmă de preferinţele şi starea de spirit a fiecăruia.

Important rămâne faptul că, deşi încă nu ştim exact unde, sigur vom ajungem să ne vedem, totuşi, în oraş!

Editorial de Ioan BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută