Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/10/2022
Artă & Cultură

Poveștile care ne fac BINE au ajuns la final

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Poveștile care ne fac BINE au ajuns la final Share Poveștile care ne fac BINE au ajuns la final
Povești care ne fac BINE


Poveștile care ne fac BINE au ajuns la final – Bullying-ul ne înconjoară indiferent de mediul în care se întâmplă. Fii conștient și spune-ți povestea, ajută!

Proiectul de intervenție culturală derulat de Teatrul Ion Creangă „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” a ajuns la final. Derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5), dar și cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), am reușit să ajutăm 90 de copii să deprindă diverse mijloace de combatere a fenomenului de bullying. Cu ajutorul acestor copii, poveștile vor fi spuse mai departe tuturor celor care se confruntă cu fenomenul de bullying, indiferent de mediul în care se află.

Copiii aflați în centrele de zi din subordinea DGASPC Sector 5 – Centrul de zi „George Călinescu”, Centrul de zi „Mihail Sadoveanu”, Complexul de Servicii pentru Protecția Copilului – Apartamente Sociale de Tip Familial și Centrul Social Comunitar „Ferentari”, îndrumați de specialiști în artele spectacolului, scriere creativă, arte plastice, art-terapie și consiliere pentru dezvoltare personală au luat parte la o serie de ateliere prin care au învățat cum să-și controleze mai bine emoțiile, cum să relaționeze cu cei din jur, cum să-și spună poveștile într-un mod creativ și util, dar și cum să le exprime într-un mod artistic.

Coordonatorii atelierelor au fost: Lorena Diaconescu – atelierul pentru dezvoltare personală, Radu Crăciun – atelierul de scriere creativă, Andra Mirescu – art-terapie, Claudia Revnic și Mădălina Dorobanțu – atelierul de teatru și Delia Ionescu – atelierul de arte plastice.

În urma atelierului de scriere creativă, au fost selectate 24 de povești de către specialiști din domeniu, povești care au fost incluse într-o publicație numită „Manualul de bine”. Pe lângă poveștile copiilor care se regăsesc în manual, Lorena Diaconescu (psiholog) a realizat un „Ghid de bune practici pentru combaterea bullying-ului”, cu scopul de a le veni în ajutor copiilor, părinților și cadrelor didactice pentru a interveni și combate acest fenomen acasă, la școală sau în spațiile publice.

Evenimentul de lansare a „Manualului de bine” a avut loc marți, 27 septembrie, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în foaierul Sălii Mari. La acest eveniment au participat atât persoane publice, cât și jurnaliști și oameni care-și desfășoară activitatea în domeniul educațional, social și cultural. Începând cu data de 30 octombrie, publicația va fi disponibilă gratuit, în format electronic, pe site-ul www.teatrulioncreanga.ro, la secțiunea Publicații.

Evenimentul de lansare a fost urmat de premiera spectacolului „12 povești despre bullying”. regizat de Gabriela Dumitru, care s-a jucat în Sala Mare – ARCUB.  Pentru realizarea acestuia au fost alese 12 povești publicate în „Manualul de bine” și, ulterior, au fost dramatizate de Gabriela Dumitru. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Teatrului Ion Creangă: Claudia Revnic și Oliviu-Cristian Bughiu, împreună cu patru copii din centre, selectați în urma unui casting – Zâna Zomanț, Alexandru Ciupag, Ana Turcitu și Alex Niță. Scenografia spectacolului a fost semnată de Andrei Răduț.

 Despre spectacolul „12 povești despre bullying”, Gabriela Dumitru menționează:

 „Este un proiect de suflet de la care au de învățat, în aceeași măsură atât copiii cât și părinții. «12 povești despre bullying» este un spectacol poetic despre un comportament care nu ne face cinste – bullying-ul. Conform definiției din dicționar, omul este o ființă superioară care se caracterizează prin inteligență, lucru care ar trebui să ne dea de gândit. Este un spectacol în care 4 copii minunați din centrele de zi aflate în subordinea DGASPC Sector 5 spun cu candoare 12 povești. A fost o bucurie să lucrez cu ei și le mulțumesc că mi-au confirmat încă o dată faptul că nu banii, confortul sau statutul îl fac pe om, ci frumusețea interioară, bucuria de a trăi, cinstea și curajul de a merge prin viață indiferent de condiții.” (Gabriela Dumitru, regizor)

Tot în cadrul acestui eveniment, în foaierul Sălii Mari de la ARCUB, au fost expuse și cele patru albume realizate de copiii din fiecare centru în parte la atelierul de arte plastice, coordonat de Delia Ionescu. Poveștile copiilor scrise în cadrul atelierului de scriere creativă au fost transpuse sub forma unor colaje și prinse între filele acestor albume.

Odată cu acest eveniment am încheiat și cea de-a doua etapă a proiectului „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”. Sentimentul după realizarea unui astfel de proiect nu poate fi altul decât de împlinire, deoarece nu doar copiii au avut parte de lecții utile în cadrul acestor ateliere, ci și noi.

Fiecare poveste spusă de copii a însemnat câte o realizare în plus a faptului că orice tip de agresiune – fizică sau verbală, nu ar trebui să fie permisă, sub nici o formă.

Iar adulții sunt cei care, în primul rând, trebuie să fie implicați mult mai mult în educația copiilor, pentru că aceasta stă la baza prevenției acestui fenomen. Împreună cu acești copii, echipa Teatrului Ion Creangă și coordonatorii atelierelor am luat parte la multe momente emoționante, unele de bucurie, altele de tristețe, învățând în fiecare clipă să fim mai buni, să ajutăm, să-l respectăm pe cel de lângă noi și să spunem mereu poveștile care, într-o zi, ar putea să facă bine cuiva.

Poveștile care ne fac BINE

Managerul Teatrului Ion Creangă, Gabriel Coveșeanu, menționează:

„Copilul, încă de la o vârstă fragedă, ar trebui să învețe că orice om este unic în felul său. Educația pe care copilul o primește în acei șapte ani de acasă îi va dicta copilului, în mod indirect, tot comportamentul pe care acesta îl va avea și în societate. Din nefericire, sunt copii care din cauza mediului în care au crescut nu au avut de unde să primească un exemplu de urmat și care, acum, nu fac decât să imite ceea ce au văzut. Noi, adulții, fie că suntem profesori ori oameni care sunt implicați în educația copiilor, cum ar fi Teatrul, care are și acest rol, ar trebui să venim în sprijinul acestora, să-i ajutăm, nu să-i judecăm. Scopul a fost de a le oferi acestor copii o mai bună cunoaștere a propriilor sentimente și de a învăța să fie mai buni atât cu ei înșiși, cât și cu cei din jur. Ne bucurăm că am fost, chiar și pentru puțin timp, parte din povestea lor și sperăm ca lucrurile în viețile lor să meargă doar spre a face bine de acum înainte.”

Proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” se înscrie în demersurile teatrului de a dezvolta programe artistice complementare, cu valențe educative, cu scopul de a încuraja și dezvolta consumul cultural în rândul copiilor, indiferent de mediul din care care provin.

Mulțumim Administrației Fondului Cultural Național pentru susținerea financiară; mulțumim Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 pentru acest frumos parteneriat. Totodată, întregul nostru demers nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei Municipiului București și al Direcției Cultură, Învățământ, Turism. Mulțumim și partenerilor noștri, partenerilor media și partenerilor de monitorizare, dar și Radio Itsy Bitsy pentru susținerea proiectului.

Ne dorim ca pe viitor să inițiem și alte astfel de proiecte pentru a putea aduce zâmbete pe chipurile copiilor, dar și pentru a facilita accesul tuturor copiilor la artele performative.

Mai multe informații despre proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” găsiți pe site-ul Teatrului, aici.„

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută