Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/09/2022
Artă & Cultură Viața Orașului

Două premiere în luna octombrie la Teatrul Maghiar

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Două premiere în luna octombrie la Teatrul Maghiar Share Două premiere în luna octombrie la Teatrul Maghiar
teatrul maghiar


Luna octombrie la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va bucura publicul atât cu spectacolele deja îndrăgite de spectatori, cât și cu producții în premieră. 

Petőfi-Selfie – pe 9 octombrie

Prima premieră din luna octombrie este spectacolul „Petőfi-Selfie”, care va avea loc în 9 octombrie, în Sala Mare, ora 18:00. Regizat de Bartal Kiss Rita, acest spectacol este o coproducție dintre secția de păpuși a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și secția de păpuși a Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, fiind deja prezentat în cadrul festivalului „dráMA” din Odorhei. Sunt invitați în special studenții și tineretul pentru a face cunoștință cu figura lui Petőfi Sándor, cel mai cunoscut poet maghiar din Epoca Romantismului, o personalitate importantă atât pe plan artistic, cât şi politic.

Caravaggio Terminal – pe 21 octombrie 

A doua premieră va fi spectacolul „Caravaggio Terminal” (regizat de Visky Andrej, autor Visky András). Premiera va avea loc în 21 octombrie, în Sala Mare, ora 19:00. Această piesă nu se dorește a fi o biografie a lui Caravaggio, ci prezintă modul inexplicabil în care el își desfășura activitatea de pictor. În notele introductive ale piesei, dramaturgul Visky András scrie: „Caravaggio nu este doar pictorul pânzelor sale, ci și regizorul acestora: spaţiul, personajele, relaţiile dintre acestea, descoperirea luminii specifice evocă mult mai mult demersul unei repetiţii de teatru bazată pe improvizaţie decât o reinterpretare a reperelor iconografice oferite de tradiţia reprezentării”. Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 1571) a fost unul dintre cei mai mari inovatori din istoria picturii, maestru al clarobscurului, cunoscut și pentru viața sa tumultuoasă. Spectatorii acestui spectacol vor fi martori la universul debordant al existenței lui Caravaggio. 

Festivalul Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt

Totodată, în perioada 14-16 octombrie va avea loc festivalul Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt, al cărui partener este Teatru Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Proiecțiile din 14 și 15 octombrie vor avea loc la Cinema Victoria, iar filmele programate pentru 16 octombrie se vor derula la Sala Studio de la Teatru Maghiar. Pentru detalii puteți accesa site-ul festivalului: filmtettfeszt.ro. 

Pentru copii în luna octombrie vor avea loc două reprezentații ale spectacolului „Noile haine ale împăratului”, în 28 octombrie, Sala Studio, ora 10:00 și 12:00 (regie Nagy Regina și dramaturgie Parti Nagy Lajos). 

Piesele „Nimic” (regie Balázs Attila) – 2 octombrie și „Contesa Zeppelin și mobila stil” (regie și text Kedves Emőke, Bandi András Zsolt, Mátyás Zsolt Imre) – 4 octombrie sunt spectacole din stagiunile anterioare, care s-au bucurat de succes la public. 

Bilete

Toate spectacolele de la Teatrul Maghiar sunt traduse în limba română, cu excepția spectacolului de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice” (regie Kedves Emőke). Biletele se pot achiziționa direct de pe site sau de la teatru de luni până vineri între 10-13 și 16-19, respectiv cu o oră înainte de spectacolele programate dimineața, la prețul de 24/12 lei la Sala Mare, respectiv 16/8 lei la Studio (adresa pentru rezervări: ticket@tm-t.ro). 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută