Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/09/2022
Film

Ancheta unui scandal de stat – premieră la cinema

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Ancheta unui scandal de stat – premieră la cinema Share Ancheta unui scandal de stat – premieră la cinema
Ancheta-unui-scandal-de-stat


Ancheta unui scandal de stat/Enquête sur un scandale d’État

Dacă vă pasionează filmele cu un ușor context politic, dar care se axează pe structura peliculelor de tip ‘polițist’, atunci „Ancheta unui scandal de stat”, în titlul original „Enquête sur un scandale d’État”, ar trebui să nu vă lipsească din portofoliu.

Croiala acestui film extrem de serios, în fapt o adaptare a cărţii biografice L’Infiltré (despre scandalul afacerilor cu droguri ale poliţistului francez François Thierry), este aparent un amestec între „Narcos” și serialul belgian „Undercover”. Culmea, titlul în engleză al filmului din aceste rânduri este… „Undercover”. Cele două, însă, nu fac altceva decât să împartă ca tipologie o anchetă dificilă într-un păienjeniș interlop foarte complicat.

Ancheta-unui-scandal-de-stat

Sinopsis

În octombrie 2015, vama franceză reușea o captură inimaginabilă chiar în centrul Parisului: șapte tone de canabis. În aceeași zi, Hubert Antoine (Roschdy Zem), un fost agent sub acoperire de la narcotice, îl contactează pe Stéphane Vilner (Pio Marmaï), un jurnalist de la ziarul Libération. Acesta susține că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de Jacques Billard (Vincent Lindon). Cel din urmă este un personaj des menţionat în presa franceză, fiind ofițer de rang înalt în poliția din Hexagon. Deși este sceptic în ceea ce privește această anchetă, Vilner ajunge să afle cele mai întunecate zone din înalta societate politică a Franței.

Regia Thierry de Peretti

Pentru regizorul corsican Thierry de Peretti, „ Ancheta unui scandal de stat” este al patrulea lungmetraj din carieră, precedentele fiind „Apaches”, „Sleepwalkers” și, probabil cel mai cunoscut și apreciat, „A Violent Life”, din 2017. Dintre actorii principali ai acestui film, Vincent Lindon este cel mai cunoscut, apărând în filme precum capodopera lui Mathieu Kassovitz din 1995, „La Haine”, sau, mai recent, în tulburătorul „Titane”. Totodată, Lindon apare alături de Juliette Binoche în „Avec amour et acharnement”, film care a fost lansat la finalul lunii august.

Trailer „Ancheta unui scandal de stat”

„Ancheta unui scandal de stat” a fost premiat la festivalul de la San Sebastian pentru cea mai bună imagine și a primit și o nominalizare pentru cel mai bun film, şi va avea premiera în cinematografele din România pe 30 septembrie.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.