Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/09/2022
Artă & Cultură Viața Orașului

Un anarhist de catifea, la ArtEast Gallery

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Un anarhist de catifea, la ArtEast Gallery Share Un anarhist de catifea, la ArtEast Gallery
Anarchic Games de Gabriel Caloian


ArtEast Gallery vă invită vineri, 23 septembrie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Anarchic Games” semnată de artistul Gabriel Caloian, cu o intervenție video de Andrei Cozlac și curatoriată de Dana Lungu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 septembrie – 16 octombrie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

artistul Gabriel Caloian

Expoziția lui Gabriel Caloian se alcătuiește dintr-o suită de lucrări de grafică, ce pot fi citite în cheie postmodernă ca o colecție de capturi de ecran dintr-un joc video. ”Jocurile anarhiste” se consumă în scene regizate fantast și subversiv, cu rafinament cromatic și compoziții impredictibile.

Decorul lucrărilor sale se alimentează din bazarul postmodern al simbolurilor eșuate în ornament, în care picturile rupestre, Egiptul, Mesopotamia, mitologiile, creștinismul, și logourile templelor consumeriste se întâlnesc în democrația ironiei fărăfrontiere.

artistul Gabriel Caloian

GABRIEL CALOIAN s-a născut în 21 ianuarie 1979, la Buzău. Trăiește și lucrează în Iași.

A absolvit în 2008 Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi, secţia Grafică, iar în 2010, masteratul de Grafică, din cadrul aceleiași facultăți. Din 2009, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iași. Din 2017, membru al grupului Five̛ Ơ Shock, alături de artiștii Radu Carnariu și Larissa Danilov.
Este laureat al Premiului Național pentru Grafică acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2020) și a avut numeroase expoziții personale, dintre care: Survivor Dance, Galeria Senso, București (2021); Morcovid, Galeria Dana, Iași (2020); Expoziție personală de grafică în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, Muzeul Național alLiteraturii Române Iași (2018); Expoziție personală de grafică, Galeriile Grand Hotel Traian Iași (2018); Deconectat, expoziție personală de grafică, Galeria Artyourself, București (2014); Deconectat, expoziție personală de desen, Galeria „N. Tonitza”, Iași (2013). De asemenea, a participat la următoarele proiecte Five̛ Ơ Shock: Art Safari, secțiunea Heroes/Antiheroes, Galeria Intestina, București (2021); Războilor, Galeria Drosu, Iași (2019); Muzeul Imaginar al Comunismului, Galeria Meru, Iași (2018); Galeria Intestina, Meru, Iași (2018).

Este totodată autor al unor lucrări monumentale precum: Lucrare murală, Club Meru Iași, co-autor cu Radu Carnariu si Larissa Danilov (2018); Pictură murală, 30m², Red Point Software Solution Iași,  co-autor cu Radu Carnariu (2010); Pictură murală, 40m², Club Hand, Iaşi (2008).

artistul Gabriel Caloian

Gabriel Caloian este un artist al timpului său, în cel mai bun sens. Respiră cu voluptate l`air du temps și vibrează cu naturalețe la mondenități culturale. Și totuși, el este un revoltat și un anarhist, nimerit într-o epocă a timpului lichid, a gândirii slabe, a formelor moi, a ludicului ca mod de cunoaștere și supraviețuire. De aceea, în loc să facă o revoluție sau măcar o răzmeriță, Gabriel Caloian desenează. În alte timpuri, ar fi avut stofă de incendiator sau măcar de luptător de guerillă, dar acum, împins de un demon al maliției, rescrie iconoclast și ludic istorii canonizate.

În alte vremuri, lucrările sale ar fi putut ilustra cronicile unor secte spiritualiste sau false tratate de cunoaștere a lumilor invizibile, dar acum, dacă ne uităm atent, vedem o serie de videograme, capturi de ecran dintr-un joc video cu sabotori, în care istoria spirituală a lumii e decorul unor aventuri în lumea virtuală. Ultracontemporan, jucăuș și uneori caustic, Gabriel Caloian destabilizează artistic convenții și sensibilități, spre minunatul nostru disconfort. – Dana Lungu, curatoarea expoziției,

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul arteast.gallery și pe pagina de Facebook ArtEast Gallery.

Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută