Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/09/2022
Artă & Cultură / Teatru

Spectacolul „Mama: Nuclear” la Rezidența9

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Spectacolul „Mama: Nuclear” la Rezidența9 Share Spectacolul „Mama: Nuclear” la Rezidența9


Centrul Dialectic propune publicului un nou spectacol de teatru, o continuare a proiectului din 2020, MAMA

MAMA: Nuclear este construit pe un format similar, într-un sequel, dezvoltând personajele din spectacolul anterior și ducându-le într-o nouă direcție, un spectacol despre prezent și despre posibilele scenarii ale unui dezastru nuclear fictiv anunțat și așteptat.

" "

Spectacolul „Mama: Nuclear” la Rezidența9

Având ca surse de inspirație versurile poetului Eugen Jebeleanu și franciza Planeta Maimuțelor, localizate în București, spectacolul duce ideea atacului nuclear într-o zonă foarte concretă: un atac asupra Bucureștiului care provoacă o reacție sinucigașă a unui cult al supraviețuitorilor. Oricât de absurdă ar părea povestea dusă la limite, ea are în centru un sâmbure de adevăr și o teamă care domină diverse comunități globale.

MAMA: Nuclear poate reprezenta și o întoarcere în copilărie, când marile ficțiuni erau posibile și spuneau multe povești cu care rezonam imediat. Este o poveste mare, chiar dacă are notele sale sarcastice, dar distrugerea umană este tot mai aproape de noi, oriunde ne-am situa pe această planetă, iar șansele de a lupta după ce se produce sunt tot mai infime și mai lipsite de sens. Dacă putem acționa este acum, înainte ca marea distrugere să se producă.

Spectacolul pornește de la premiza că reprezentarea evenimentelor din trecut sau mai bine zis, din reprezentarea trecută a viitorului, poate funcționa ca un instrument în înțelegerea situațiilor actuale, prin distanțarea adusă de elementele comice, anacronice, performative și de trecerea timpului. MAMA: Nuclear este, la nivel personal, o variantă de Mutter Courage. Piesa lui Brecht este un răspuns imediat la invadarea Poloniei din 1939, folosind ca temă Războiul de 30 de ani, pentru a arăta că nu există câștigători într-o conflagrație, cu atât mai puțin micii speculanți de război care pot crede că vor câștiga ceva.

Spectacolul se va juca vineri, 16.09, și sâmbătă, 17.09, ora 20.00, la Rezidența9, Vila Rodizio, Strada Ion Luca Caragiale 32, București 030167.

Cu: Oana Rusu, Maria Sgârcitu, Ana Maria Pop; Costumele: Corina Sucarov; Scenografia și afișul: AMXHD; Muzica: Maria Sgârcitu; Coregrafia: Ana Maria Pop; Textul și regia: Mihai Lukács.

Produs de Centrul Dialectic, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.  

*Centrul Dialectic este un grup artistic și de analiză nou înființat (noiembrie 2020). Activitățile sale se concentrează pe cercetare artistică, producție performativă, vizuală și sonoră, precum și pe publicații. Demersul artistic al Centrului Dialectic se bazează pe dialog, pe analiza și discutarea argumentelor în mod rațional, în scopul unei participări active în societatea din care suntem parte. Centrul Dialectic reunește o serie de artiști (actori, regizori, muzicieni, artiști vizuali), manageri culturali, filosofi, cercetători și profesioniști din mediul cultural. Ei și-au propus să contribuie la dezvoltarea artelor spectacolului, prin susținerea activității de producție performativă și cercetare inovatoare abordând de la temele stringente ale momentului până la istorii recente, de la la ecologie și societate la educație și cultură.

Facebook:https://www.facebook.com/centruldialectic

TikTok:https://www.tiktok.com/@centruldialectic

Twitter:https://twitter.com/DialecticCenter

YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCcK9a5YCOlKqu_rU6VyWoig

Instagram:https://www.instagram.com/centruldialectic/

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută