Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2022
Artă & Cultură / Performing arts

Sunetul uitat al unui secol recreat de Karina Șabac

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Sunetul uitat al unui secol recreat de Karina Șabac Share Sunetul uitat al unui secol recreat de Karina Șabac

Pianista Karina Șabac a descoperit documente și partituri din secolele 19 și 20, în cadrul cercetărilor pentru studiile doctorale din Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX la UNMB. Partiturile rare cu litografii de epocă vor face subiectul unui album cu studii explicative și a unei expoziții la Castelul Pelișor. De asemenea, partiturile vor fi cântate în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș, pe 17 septembrie.
Sunetul uitat al unui secol recreat de Karina Șabac

Partiturilor descoperite (printre care se află și piese de pian dedicate Familiei Regale a României de către compozitori celebri precum Iosif Ivanovici, Johann Strauß II sau Ignaz Friedman) le este redată valoarea istorică şi artistică printr-un album bilingv cu studii explicative şi imagini cu litografii.
 Albumului i-a fost ataşat un CD cu înregistrări realizate în premieră absolută a pieselor,  pe un pian Streicher 1870 în studioul din Viena  al celebrului atelier Gert Hecher și în București, în Sala Mare de Concerte George Enescu a Universității de Muzică, pe un pian Steinway Spirio 2018. Partiturile rare cu litografii de epocă vor face subiectul unei expoziții la Castelul Pelișor.

Sunetul uitat al unui secol recreat de Karina Șabac
Vernisajul expoziţiei din 17 septembrie 2022 va fi urmat de Concertul cameral din Sala de concerte a Castelului Peleș. Artiştii interpreţi sunt absolvenţi ai UNMB cu succese remarcabile pe scenele lumii. Tânărul compozitor Andrei Petrache, activ în multe proiecte muzicale și creator al unor frumoase proiecte și compoziții premiate naţional și internațonal a ales câteva dintre piesele de pian, pe care le va rearanja pentru acest concert cameral.

Proiectul este finanțat de AFCN și are drept parteneri principali: Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Venterinară, Muzeul Municipiului București, Radio România Cultural, Muzeul Național Peleș.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută