Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2022
Artă & Cultură

Dragă arhivă. Laborator de inovație muzeală

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Dragă arhivă. Laborator de inovație muzeală Share Dragă arhivă. Laborator de inovație muzeală


Muzeul Național al Țăranului Român anunță lansarea proiectului Dragă Arhivă. Laborator de inovație muzeală, prin care continuă misiunea asumată în ultimii ani de accesibilizare, deschidere și explorare creativă a fondurilor din arhiva documentară a muzeului. 

Dragă arhivă. Laborator de inovație muzeală

Arhiva Etnologică a MNȚR reunește o diversitate de materiale documentare ce surprind viața de la sat și de la oraș din ultimii 150 de ani: clișee pe sticlă și film, reproduceri originale și copii, diapozitive, filme pe peliculă, casete video și audio, dosare de cercetare, jurnale, grafică, acuarelă, planșe de arhitectură, aparatură de epocă. Ceea ce face cu adevărat Arhiva specială e faptul că deschide posibilitatea unei incursiuni socio-culturale prin istoria etnologiei și a practicilor muzeografice autohtone.

Muzeul Țăranului își consolidează rolul de actor social, integrat și prezent în spațiul public, deschis colaborării și dialogului prin proiectul Dragă Arhivă. Laborator de inovație muzeală, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Prin activitățile derulate în perioada 2022-2023, ne propunem să mediem sensuri noi pentru patrimoniul muzeal prin noi expresii de artă, să valorificăm potențialul muzeului ca operator pe piața culturală și să creștem impactul acestuia în plan social, inclusiv prin dezvoltarea de noi audiențe. 

Activitățile din cadrul proiectului sunt structurate într-o serie de laboratoare muzeale ce facilitează deopotrivă creația artistică și întâlnirea cu publicul. Prin tururi ghidate, ateliere, întâlniri informale și vizite în culisele creației muzeale, creăm contexte pentru dezvoltarea comunităților online și offline din jurul Arhivei. Ne propunem să ne apropiem, cu precădere, de publicul tânăr prin noi strategii și instrumente de comunicare online.   

Prin conținuturi multimedia și design interactiv, integrăm discret noile tehnologii în cadrul expunerii permanente a Muzeului Național al Țăranului Român. În cadrul proiectului, ca parte din Laboratorul de creație muzeală, va fi inaugurat un nou spațiu expozițional – Salonul de Imagine și Sunet. Curatori și cercetători din cadrul muzeului se întâlnesc cu artiști new media din scena culturală independentă pentru a explora expresii și înțelesuri noi ale patrimoniului. 

În cadrul Laboratorului de rezidență artistică, derulat împreună cu Asociația Praksis din Norvegia, va fi dezvoltat un concept-program de rezidențe în cadrul Arhivei Etnologice, iar un artist norvegian va realiza o creație digitală originală inspirată din colecțiile muzeului. 

Vă așteptăm marți, 13 septembrie 2022, începând cu ora 16.00, în Sala Media de la Muzeul Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei, nr. 3), la conferința de lansare a proiectului. Invităm publicul la o discuție critică, dar relaxată, despre relevanța arhivelor muzeale astăzi și oportunitățile prin care ele pot deveni inspirație pentru industriile cultural-creative. 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută