Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/09/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Cozzzmonautica 2022 – Pădurea Antenelor

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cozzzmonautica 2022  – Pădurea Antenelor Share Cozzzmonautica 2022  – Pădurea Antenelor


O expoziție colectivă cu tematică science-fiction, sesiuni de hypersleep audio-planetar-galactice, proiecții video și prezentări teoretice susținute de specialiști internaționali, desfășurate în Timișoara în luna septembrie.

Asociația Foc și Pară împreună cu Ștefan Tiron și asociația Minitremu anunță o nouă ediție Cozzzmonautica, un eveniment care oferă transformarea parțială a unui spațiu într-o “navă spațială”,  un spaţiu co-educativ de convieţuire și vehicul colectiv al imaginației. Această “navetă spațială” improvizată își propune să “transporte” publicul și participanții către limitele imaginației și spre granițele cunoașterii actuale cu privire la univers, structurii realității și imensității spațiului cosmic, abordând probleme legate în mod obişnuit de cosmologie, exobiologie, spațiu planetar și exoplanetar etc.

Cozzzmonautica 2022 - Pădurea Antenelor

Expoziția colectivă Pădurea Antenelor se deschide pe 9 septembrie 2022, ora 18:00 la spațiul Indecis, str. Coriolan Brediceanu, nr.2 și va putea fi vizitată în perioada 9 septembrie – 16 octombrie 2022, de miercuri până sâmbătă între orele 16:00 -19:00.

24 de artiste/artiști/artistx/grup de artiști populează temporar spațiul prin artefactele lor, transformându-l într-o stație de căutare și comunicare cu inteligențe extraterestre. Fie că îmbrățișează teorii speculative despre implanturi care îți stimulează producția artistică, sau abordează subiecte precum impactul antropocenului, conștientizând momentul actual de ruptură cu planeta noastră, ori descriu fenomene misterioase – prin lucrările lor descoperim complexități omniprezente și interconexiuni profunde.

Vor expune Alexandra Mocan, Alma Gyovai, Ana Kun & Mihai Drăgan, Andrea Mikyska, Andrei Arion, Cenaclul Sefeu, Claudia Chiriță, Cristian Eduard Drăgan

Csilla Bartus, Daria Pugachova, Ecological Gyre Theory, Gavril Pop, Hanna Husberg & Agata Marzecova, Irina Adamatzky, Magdalena Skrolecka, Maria Martelli & Silvia Moldovan, Marina Oprea, Mălina Bratu & Gabriel Mager, Mihaela Vasiliu, Mihai Zgondoiu, Minitremu Art Camp #7, Nava C2, Nicponiej Galeria, Vilmos Koter.

“Cum putem întreține interese comune și păstra solidaritatea planetară care se destramă pe zi ce trece în jurul unor preocupări şi perspective extraterestre pacifiste în acest moment critic de iminentă criză climaterică și încrâncenare geopolitică?

Pădurea Antenelor” pe de-o parte înregistrează o receptivitate planetară și extraplanetară sporită și antrenată de schimbări și alterări ineluctabile față de care nimeni și nimic nu poate rămâne indiferent și pe de alta parte măsoară ‘singurătatea cosmică’ şi indiferenţa unui univers care nu e pentru noi.

Cultura populară a antropomorfizat aceşti ‘omuleţi verzi’ sau eventualele civilizaţii galactice, însă tot ea le-a înzestrat cu antene. Imaginarul acesta de sorginte SF ne spune ca cineva acolo transmite, sau cel puţin simte.

Putem spune că aceasta caracteristică sentientă, non-umană, aproape insectilă – a antenelor – admite xeno-sensibilitatea şi iată – o subiectivitate non-fenomenologică la care noi oamenii nu avem acces decât cu ajutorul unui instrumentar sofisticat capabil să acceseze intervaluri de timp dincolo de atenţia umană. Până și înregistrarea distorsiunii provocate de cele mai înfiorătoare obiecte din univers – găurile negre a necesitat transformarea planetei într-o antenă imensă.

Cozzzmonautica canalizează atenţia la transformările din jur și merge pe urmele prieteniei dintre astronomul american Carl Sagan și savantul sovietic Iosif Şklovski, o prietenie bazată pe căutarea SETI și posibilitatea unei deschideri către spaţiul sideral într-o lume nu doar bipolară ci multipolară și multicivilizaţională.” – Ștefan Tiron

Pe lângă o expoziție de amploare, programul Cozzzmonautica cuprinde și o serie de sesiuni de hypersleep audio-planetar-galactice. Ediția din 2022 are loc pe 23 septembrie 2022 de la ora 17:00 și găzduiește o serie de prelegeri din partea unor invitate şi invitaţi speciali: Anamaria Borlan (autoare de SF&F, coordonatoarea Clubului de SF Antares din Brașov), Chen Stanley Chan Qiufan (陈楸帆 scriitor de SF din China), profesorul Andrew Adamatzky (informatician și directorul Laboratorului de Calcul Neconvenţional din Bristol), Irina Adamatzky (artistă invitată și specialistă în micro-fotografie, RU) şi Jörg Matthias Determann (autorul cărţii Islam SF și Viaţa Extraterestră și profesor la VCUarts Qatar).

Cozzzmonautica călătorește pe undele sonore în această ediție alături de IMPROVISORIUM team (Tina Klatte, Niko Fleischer and Markus Stein) și invitatele lor Jasmina Al-Qaisi, Sara Lehn, Gabi Schaffner si Adam Frankiewic care vor emite în cosmos pe lungimi FM în paralel de la festivalul Seasnaps 2022 RadioLab din Leipzig.

Evenimentul este organizat de asociația Foc și Pară, în parteneriat cu Ștefan Tiron și asociația Minitremu.

Asociația Foc și Pară s-a înființat în anul 2016, cu scopul de a constitui şi susţine o structură organizaţională şi comunicațională specifică manifestărilor din zona artei contemporane și a educației alternative. Din 2020 asociația Foc și Pară gestionează spațiul independent Indecis de tip artist run din Timișoara, România.

Ștefan Tiron s-a născut în 1976. Este absolvent al Facultății de Istorie și Teoria Artei din București. A participat la rezidențe artistice și curatoriale în cadrul Zugger Kultustiftung/Berlin, Akademie Solitude Stuttgart, Chez Bushwick NY, Q21 din Vienna, Utopiana din Geneva și Ruang Mes 56 în Yogyakarta. În perioada 2006-2021 inițiază, curatoriază și coordonează programul Cozzzmonautica de știință popularizată bazat pe explorarea spațiului, hiper-somn, gândire speculativă, SF, cosmism și sound art desfăşurat în Timișoara, Arad, Cluj, Oradea, București, Berlin şi Yogyakarta, cu evenimente documentate aici.

Minitremu se situează la granița dintre artă și pedagogie, fiind un laborator de experiențe estetice și de dezvoltare creativă, prin care copiii și tinerii pot lua contact cu procese artistice ce generează dialog și reflexie, și îi ajută să-și dezvolte propria viziune despre viață. E o pedagogie ce continuă tradiția educatorilor constructiviști, unde învățarea bazată pe experiența directă este obiectivul principal, iar arta și gândirea critică pot fi învățate cel mai bine prin întâlnirea cu artiștii contemporani.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Facebook / Instagram / Newsletter

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută