Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/09/2022
Eat & Drink Viața Orașului

Le Petit Bistro | Deserturi speciale în cel mai nou bistro deschis la Brașov

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Le Petit Bistro | Deserturi speciale în cel mai nou bistro deschis la Brașov Share Le Petit Bistro | Deserturi speciale în cel mai nou bistro deschis la Brașov
Le Petit Bistro


Nou în oraș: Le Petit Bistro, George Barițiu nr. 12, Brașov

Conform unui mit, termenul de bistro ar veni de la rusescul „bîstro”, быстро, repede. Chipurile, cazacii, sau ofițerii țarului ajunși în Paris după înfrângerea lui Napoleon, țipau la chelneri, la restaurant, să le aducă mai repede, быстро, быстро! Alte surse susțin însă că numele de bistro vine de la „bistrouille”, o cafea cu lichior care se servește în restaurantele mai distinse.

Definiția oficială din DEX însă spune așa: Un bistro sau bistrou /ˈbiːstroʊ/ este, în accepțiunea pariziană originală, un mic restaurant în care sunt servite mese simple la prețuri moderate, într-un spațiu nu foarte mare. Bistrourile sunt definite mai ales prin mâncărurile pe care le servesc.

Elena Constantin, proprietara Le Petit Bistro ne exemplifică ce are special bistroul situat în inima orașului Brașov, pe strada George Barițiu nr. 12:

„Tradiția spune că gazda unui bistro prepara mâncarea pentru cei în trecere, la fel ca și la un han, cum erau pe la noi. În prezent, în foarte multe orașe europene sunt aceste restaurante tip bistro care oferă preparate semi-complexe.Trebuie însă evidențiată foarte clar diferența față de un restaurant, atât ca investiție cât și ca circuite, în bucătărie – practic cine dorește să mănânce ceva repede și bun, acesta este locul ideal: bistroul. Având în vedere că aceste preparate sunt oarecum limitate din punct de vedere al potențialului bucătăriei, al infrastructurii – în general de la orice bistro, nu doar de la Le Petit Bistro în mod specific – noi ne evidențiem și printr-o gamă diversificată de deserturi având doi specialiști în patiserie care au o experiență de peste 20 de ani.

Declarăm ferm că nu folosim niciun produs congelat în prepararea deserturilor, iar acest statement ne permite o diferențiere care vine la pachet cu un mix de alte atuuri, care înseamnă locația, poziția, oamenii și atitudinea față de client. La toate acestea adăugăm partea de deserturi, care nu sunt puține, chiar ne lăudăm cu 10 sortimente de deserturi care sunt la vitrină și alte 10 deserturi pe care le producem pe loc. Aici amintesc lava cake-ul, wafele, bubble waffles, pancakes și nu în ultimul rând gogoșile de casă, care sunt senzație.

Având în vedere experiența managerială de mai mulți ani, noi am impus o linie din punct de vedere a politicii comerciale care nu este exagerată, așa cum se întâmplă în general în centru sau în centrele istorice și în special la Brașov în centrul istoric unde nu mai departe de 200 de metri de noi găsești produse, după părerea mea, la jumătate calitate dar la dublu preț. Este foarte important pentru noi să păstrăm corect acest raport calitate/preț. Suntem interesați de turiști, evident, ca toată lumea, dar cu siguranță, în primul rând, suntem interesați și de localnici. Există un segment de localnici care ies în oraș și care deja a început să ne acceseze la mai puțin de o lună, adică să ne acceseze prin vizite repetate, regulate. Asta însemnă că produsul nostru place. Nimeni nu va cumpăra pentru a doua oară un produs prost. Putem face o legătură între lanțul cauză – efect, între mixul de calitate și ce se întâmplă aici, încrederea generată și revenirea clientului.”

le petit bistro
Le Petit Bistro – ciocolată de casă
Le Petit Bistro
Le Petit Bistro – deserturi
Le Petit Bistro
Le Petit Bistro – gogoși
Le Petit Bistro
Le Petit Bistro – înghețată artizanală

Valentina face parte din echipa Le Petit Bistro și este specialista în deserturi. Timp de 4 ani Valentina lucrat în Italia, mai exact în Rimini, la un hotel din acea zonă, pe partea de cofetărie și patiserie, unde a dobândit o vastă experiență.

Pentru mine a fost ceva wow să văd atât de multe lucruri simple, dar și complicate în același timp, pe partea aceasta de cofetărie și patiserie. Tot ce am învățat acolo am pus în practică aici, la Le Petit Bistro.

Am întrebat-o pe Valentina dacă ar fi să aleagă un singur preparat pe care să-l recomande, care ar fi acela?
Sunt două preparate, nu pot alege unul singur. Este vorba de tortul de ciocolată cu spumă de portocală și glazură pralinată și prăjitura millefeuille, care este reinventată de noi, cu cremă de mascarpone, zmeură și foi franțuzești. Aceste două preparate le-aș face de dimineață și până seara. Sunt preferatele mele.

Valentina a primit mai multe diplome de la Metro Cash & Carry pe partea de cofetărie și patiserie. În Italia a primit diplome de participare la diverse concursuri de decoruri în patiserie, în special decoruri pe bază de zahăr ars.
Avem rețete pe care urmează să le implementăm și la bistroul din Brașov, pentru că ne dorim să avem o diferențiere a produselor în funcție de sezon. Pregătim acum aceste noi meniuri începând cu luna octombrie. Un produs special pe care l-am creat la Le Petit Bistro este Lava Cake. La început foloseam rețeta clasică de lava cake după care am mai adăugat câteva ingrediente care fac diferența, cum ar fi oul de ciocolată neagră combinat cu ciocolata cu lapte și vanilie și vanilia bourbon. O rețetă pe care o preparăm exclusiv aici, la Brașov.

Le Petit Bistro
Le Petit Bistro – wafe
Le Petit Bistro
Le Petit Bistro – pancakes

Dacă vrei să încerci și tu specialitățile culinare și deserturile de la Le Petit Bistro, te invităm în centrul istoric al Brașovului, vizavi de Biserica Neagră, pe strada George Barițiu nr. 12.. Pentru rezervări poți suna la 0723 631 530 sau pe site lepetitbistro.ro.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.