Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/09/2022
Artă & Cultură / Teatru

Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise

Vania Pierșinaru De Vania Pierșinaru
Comentarii Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise Share Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise


În lunile de vară, în teatrul independent s-a lucrat intens, dovadă că acum reușim să culegem și roadele. După două premiere lansate în luna august, Political Correctness și Casting pe Broadway, Teatrul În Culise propune iubitorilor de teatru trei titluri noi: o dramă existențialistă, o dramă realistă și o tragicomedie. Așa cum i-am obișnuit pe spectatori, din toamnă îmbogățim repertoriul cu genuri teatrale noi și cu artiști noi, care s-au alăturat misiunii noastre de a demonstra că teatrul poate fi viu și adevărat, actual și aproape de public.

Pe 3 septembrie, de la ora 20:00, premieră INFERNO

Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise

După un text de Jean Paul Sartre, spectacolul îi are în distribuție pe Ioana Nichita, Tamara Roman,  Claudia Moroșanu, Ionuț Iftimiciuc, mişcarea scenică e coordonată de Valentina Boldurescu, iar adaptarea scenariului și regia sunt semnate de Ionuț Iftimiciuc. Bazat pe ideea centrală a existențialismului lui Sartre, spectacolul Inferno oferă spectatorilor o viziune diferită asupra vieții de după moarte: neputința de a scăpa de judecata celorlalți pare a fi în viziunea filosofului cea mai îngrozitoare tortură. Astfel, la finalul vieții, trei suflete rătăcite se întâlnesc în infern. Deși, la o simplă privire, par niște oameni obișnuiți, timpul petrecut împreună în captivitate îi determină să își dezvăluie cele mai ascunse și întunecate secrete. Atunci se dezlănțuie și conflictul – cei trei încep să se judece între ei și să-și reproșeze greșelile din timpul vieții. Eroi sau martiri, victime sau asupritori, indiferent de tabăra în care se află atunci când trăiesc, oamenii nu sunt fără de păcat. Suntem exact ceea ce încercăm să fim, o sumă a deciziilor pe care le luăm în timpul vieții. Iar finalul vine prea devreme sau prea târziu, numai pentru a trage o linie pentru a face adunarea. Tu, la finalul vieții, crezi că ieși pe plus sau pe minus?

Pe 11 și 30 septembrie, de la ora 20:00, premieră PRIVEȘTE ÎNAPOI CU MÂNIE

Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise

Bazat pe o adaptare a pieselor de teatru Privește înapoi cu mânie și Dejavu, de John Osborne, spectacolul regizat de Alex Vlad îi are în distribuție pe Alex Vlad, Ioana Nichita, Aurelian Culea și Diana Dănilă. Privește înapoi cu mânie este un spectacol realist, care spune povestea de viață și iubire dintre Jimmy și Alison Porter: el, un tip inteligent, educat, rebel, însă dezamăgit și supărat pe nedreptățile sociale, iar ea, o soție supusă și indolentă, provenită dintr-o familie înstărită. Frustrat că nu-și găsește locul și că nu reușește să urce pe scara socială, Jimmy se torturează pe sine; totodată, acesta o chinuie și pe soția sa, considerând că ea n-a cunoscut niciodată greutățile vieții. Ajunși într-un punct critic al căsniciei lor, cei doi se trezesc într-un triunghi amoros care o implică și pe Helena, cea mai bună prietenă a lui Alison. Degeaba încearcă Cliff, colegul lor de apartament, să mențină pacea în această familie: ruptura se produce și îi transformă complet pe cei doi soți. Atunci când nu găsești nicio speranță pentru viitor, tot ce îți rămâne de făcut este să privești plin de resentimente către trecutul tău. Privește înapoi cu mânie este o dramă realistă, care ilustrează perfect imaginea unei căsnicii toxice, în care dragostea se transformă treptat într-o relație nocivă de dependență. Piesa are accente autobiografice, întrucât pentru a o scrie, autorul ei s-a inspirat chiar din propria căsnicie eșuată cu Pamela Lane. Piesa a avut rapid un succes comercial enorm, jucându-se din New York până în Moscova, fiind ulterior transformată în film, și l-a făcut cunoscut pe John Osborne ca dramaturg, aducându-i numeroase premii.

Pe 18 septembrie, de la ora 20:00, premieră NU MAI SUNT VIȘINE. LA CINĂ

Una dintre surprizele acestei stagiuni este marcată de o revenire. Unul dintre pionierii teatrului independent, regizoarea Theo Herghelegiu, montează în premieră pentru scena Teatrului În Culise un text scris chiar de ea, o tragicomedie despre relațiile conflictuale dintre părinți și copii: Nu mai sunt vișine. La cină. În spectacol vor juca Andrei Aradits, Alex Făiniși, Ioana Mărcoiu și Radu Catană. Scenografia este semnată de Cristina Barbu, iar soundtrack-ul de Ake Petcu.

Noutățile lunii septembrie la Teatrul În Culise

Theo Herghelegiu

Fără a vinde suprizele acestui spectacol, Theo Herghelegiu spune despre textul său „Nu mai sunt vișine. Nu mai sunt!… Dar de ce? Le-a mâncat cineva? Le-a ascuns?… S-au stricat!? UNDE sunt vișinele pe care ar fi trebuit să le găsim în prăjitura de la desert, în modestul azil pentru seniori din Catanzaro, Calabria?! Nu, nu este o piesă polițistă, în care un anchetator dibaci investighează dispariția vișinelor din cămară. Este doar un text despre relația tată-fiu și despre iertatea de sine; despre acel prag psihologic în care învățăm să ne acceptăm părinții, deoarece vârsta biologică ne pune oglinda-n fațā. Și? Ce vedem acolo?… Vedem tot ce s-a trăit, tot ce s-a uitat, tot ce s-a spus și, mai ales, tot ce nu s-a spus într-o viață de om. Într-o viață de oameni…

Detalii și bilete pe teatrulinculise.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută