Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 01/09/2022
Film

Filme româneşti, în septembrie, pe marile ecrane

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Filme româneşti, în septembrie, pe marile ecrane Share Filme româneşti, în septembrie, pe marile ecrane
filme romanesti


După o vară secetoasă în cinematografe, în care am fost privaţi nu doar de blockbustere, pe care le putem număra la propriu pe degete, dar şi de filmele româneşti realizate în ultima vreme, zăgazul parcă s-a rupt şi toamna începe cu o infuzie masivă de lungmetraje, a căror varietate acoperă un spectru larg de preferinţe de consum, fiind improbabil să nu găsiţi în masa de premiere săptămânele unele care să vă atragă în sălile de proiecție.

Septembrie începe cu Dirijorul tăcerilor, o poveste creată de Ovidiu Georgescu (Ultimul Zburător), plasată pe tărâmul realismului magic, ce ne oferă o imagine a României contemporane folosind ca metaforă o vilă devenită martor al tribulaţiilor a trei generaţii de locatari.

" "

Dirijorul tăcerilor, trailer

Istoria recentă este fundamentul şi al documentarului Delta Bucureştiului, în regia Evei Pervolovici (Marussia), care a filmat timp de 5 ani în acest microcosmos urban, unde vegetaţia sălbatică s-a instalat pe locul în care, în anii ‘50-‘60, deţinute politic îşi năşteau copiii într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa răsăriteană, transformată apoi în închisoarea Văcăreşti.

Delta Bucureştiului, trailer

Pentru amatorii de drame foarte solide narativ şi remarcabil realizate vizual, propunerile sunt două filme ce vorbesc despre vină (sau lipsa ei) şi despre (i)responsabilitate socială şi familială: Balaur şi Om Câine. Primul este inspirat din evenimente adevărate, îi are în rolurile principale pe Mălina Manovici (Bacalaureat) şi Alexandru Papadopol (Arest) şi se centrează pe relaţia extraconjugală dintre soţia unui preot, profesoară de religie la un liceu, şi unul dintre elevii săi, iar Om Câine, debutul în lungmetraj al artistului vizual Ştefan Constantinescu, e o poveste despre dragoste şi exil, structurată sub forma unui Film Noir, al cuplului înstrăinat jucat de Bogdan Dumitrache şi Ofelia Popii.

Balaur, trailer

Om Câine, trailer

În primul rând, cinematograful înseamnă însă entertainment, iar pentru asta avem luna asta un combo de comedii româneşti promiţătoare, ambele cu Şerban Pavlu într-un rol principal. Dacă Teambuilding e produs, realizat şi/sau îi are ca protagonişti pe membrii tinerei găşti responabile de incredibilele succese de public 5Gang, Miami Bici sau Tabăra, iar acţiunea ironizează cutumele corporatiste, Nunţi, botezuri, înmormântări, cu a sa distribuţie ceva mai matură prin experienţa în faţa camerei (Ilona Brezoianu, Gheorghe Ifrim, Nicodim Ungureanu, Anca Sigartău etc), se anunţă o satiră acidă la adresa modului original în care se fac micile aranjamente şi învârteli în draga noastră patrie.

Teambuilding, trailer

Nunţi, botezuri, înmormântări, trailer

Avem, deci, în septembrie şase filme românești foarte diferite între ele pe marile ecrane şi ar fi realmente păcat să nu ne strecurăm în program şi vizionarea unora dintre acestea. Mai ales când avem de unde alege.

Recomandări de Ioan BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută