Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/08/2022
Muzică

Anamaria Grumeza | Memento | Michael Jackson: O legendă nemuritoare

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii Anamaria Grumeza | Memento | Michael Jackson: O legendă nemuritoare Share Anamaria Grumeza | Memento | Michael Jackson: O legendă nemuritoare
michael jackson


Michael Jackson (29 august 1958 – 25 iunie 2009) a fost și rămâne una dintre cele mai influente personalități culturale ale secolului XX.

Chiar și la 13 ani de la moartea cauzată de o supradoză de somnifere, consistenta moștenire lăsată de el continuă să strălucească în peisajul actual al Pop culture.

Citește și:

Pe lângă faptul că cele mai cunoscute albume ale sale încă se vând foarte bine, iar popularitatea lor se menţine la cote ridicate, că documentarele cu și despre el sunt încă vizionate de milioane de oameni, iar fanii, inclusiv cei români, nu uită show-urile sale memorabile, amintirea lui Michael Jackson persistă în mentalul colectiv și datorită unei multitudini de alte aspecte semnificative.

Anamaria Grumeza | Memento | Michael Jackson: O legendă nemuritoare
Michael Jackson Dangerous World Tour 1993, foto en.wikipedia
michael Jackson
Wanna Be Startin’ Somethin’, credit foto blog.daum.net

A revoluționat moda

Michael avea unul dintre cele mai neconvenționale stiluri vestimentare, lucru relevat inclusiv de faimoasa sa replică: „Dacă moda spune că e interzis, eu o voi face”. Designerii săi favoriți, Michael Bush și Dennis Tompkins, au declarat despre artist că întotdeauna le solicita creații extravagante, ieșite din tipare. Chiar și astăzi, persoane importante ale culturii Pop îi reinterpretează stilul: Beyoncé, Zayn Malik, Pharrell Williams, Kanye West, Chris Brown, Taylor Swift sau Knedall Jenner sunt câteva nume importante ale momentului care au apărut îmbrăcate, în diverse contexte, inspirate fiind de icon-ul Pop.

" "

A „spart” barierele rasiale

Cu toate că artistul a declarat că la baza depigmentării pielii sale se află un motiv medical – boala Vitiligo – au existat de-a lungul vremii suficiente „guri rele” care să insinueze că, de fapt, el a apelat la unele intervenții pentru a-și albi pielea. În ciuda acestor zvonuri, artistul a demonstrat în nenumărate ocazii că, în opinia sa – așa cum spune și în piesa Black or White – „nu contează dacă ești alb sau negru“. De la succesul Thriller, care a contribuit la atenuarea discriminării cântăreților de culoare, până la multiplele declarații prin care își proclama mândria de a fi afro-american, consecvența cu care a încercat să insufle emoția egalității a fost remarcabilă în acest demers al combaterii urii dintre rase.

A fost un rege (și) al dansului

Cred că, măcar o dată, cu toții am încercat, mai în glumă sau mai în serios, faimosul Moonwalk. Dansul făcea parte din ceea ce însemna un show veritabil à la Michael Jackson, cele mai populare mișcări ale sale fiind rotirea M.J. („the MJ spin”), mișcările robot, lovitura (the kick), anti-gravity lean și, bineînțeles, moonwalk-ul. Justin Timberlake, Chris Brown sau Usher sunt doar câțiva dintre artiștii care au susținut măcar un show în care l-au omagiat pe Michael, imitându-i dansul.

Iată, așadar, doar câteva dintre motivele pentru care Michael Jackson a fost și continuă să fie un simbol planetar al capacităţii Pop culture de a schimba lumea… în bine!

Text de Anamaria Grumeza

Cover foto www.aa.com.tr

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută