Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/08/2022
Muzică

Girls power pe scena muzicală din Iași. Retrebled își lansează albumul de debut “Blind Game” 100% pe cont propriu

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Girls power pe scena muzicală din Iași. Retrebled își lansează albumul de debut “Blind Game” 100% pe cont propriu Share Girls power pe scena muzicală din Iași. Retrebled își lansează albumul de debut “Blind Game” 100% pe cont propriu


Ce poate fi mai cool decât să ai 20 de ani, să ai un band de fete, să cânți rock și să lansezi primul album cu propriile piese?

Alexia (voce), Maria (chitară bass), Daria (chitară) și Iarina (Tobe) formează de trei ani trupa ieșeană Retrebled și săptămâna asta și-au lansat primul album, produs 100% independent.

Albumul conține 8 piese doar în limba engleză, toate pornind de la experiențele fetelor și de la pierderile sau dramele prin care fiecare tânăr trece la un moment dat.

Câteva idei, note rătăcite, versuri scrise la miez de noapte, râsete, o singură dorință: să împărtășim cu tine ce ne-a adus mai aproape timp de 3 ani” este mesajul fetelor pentru ascultătorii lor care se adună în număr tot mai mare la concerte

Retrebled

Cum ați început ca trupă?

Daria: Ne-am cunoscut la un concert unde de fapt am cântat separat. Pur și simplu am pus ochii pe Alexia și pe Iarina, chiar dacă ele erau în alte trupe și am zis că le vreau pentru proiectul meu.

Am avut noroc pentru că și lor le-a plăcut ideea și ne-am înțeles încă de la început. După un an a venit și Maria. De atunci putem spune că a început proiectul Retrebled.

Alexia: Acum vreo 3 ani, prin noiembrie 2019 ne-am unit așa în formula asta. A fost o chestie la care nu prea ne-am așteptat.

Nouă ne plăcea pur și simplu să cântăm Scopul nostru în primul rând a fost să cântăm. Toate facem asta de mici, am și urmat cursuri în cadrul școlii de muzica Petran încă de când aveam 9-10 ani. Și chiar dacă ne-am cunoscut oficial atunci la concert, cumva știam una de cealaltă. Așa că am zis să cântăm împreună. Un plus și mai mare este faptul că suntem patru fete, un lucru care uimește.

Plăcerea de a cânta s-a transformat în “am niște idei de piese, hai să vedem ce iese” și uite așa s-au lansat una câte una.

Care e povestea numelui Retrebled?

Alexia: Înainte să fim în formula asta, eram doar eu cu Daria, Iarina și încă 2 băieți. Am cântat împreună cam un an de zile, prin 2018. Urma să avem câteva piese în deschiderea unui concert, dar noi nu aveam un nume. Tot ne-au venit așa idei cu niște nume funky, de care acum râdem, dar nu reușeam să găsim ceva care să nu se potrivească. Organizatorul avea nevoie neapărat de un nume pentru că trebuia să apărem pe afiș.

Întâmplarea făcea că stăteam atunci în fața unui amplificator și citeam ce scria pe el, mi-a plăcut cum suna cuvântul “treble”. Acesta a rămas numele nostru un an, după care s-a schimbat componența, am luat-o pe Maria și am zis că facem ceva și mai fain. Așa că ne-am rebranduit, dar fără să pierdem din esența pe care o formasem noi trei.

Deci așa a apărut numele Retrebled și ne-a plăcut foarte mult rezonanța acestui cuvânt.

Avem 20 de ani, e normal ca drama să facă parte din existența noastră,

 

Blind Game

Care este mesajul albumului Blind Game?

Maria: Nu cred că avem un mesaj general pentru că noi nu ne gândeam că o să facem un album de la început. Piesele și muzica au curs natural de la o piesă la alta.

Alexia: fiecare dintre noi venea cu idei complet diferite pentru că fiecare avea propriile preferințe și influențe muzicale. Dar am reușit să ne mulăm pe același stil pentru că am cântat foarte mult împreună, de aceea ne-a și venit totul foarte natural.

În principiu ne-am concentrat pe esența versurilor pentru fiecare melodie în parte. Sunt gândurile și sentimentele noastre, tot ce ni se întâmplă nouă, 100% transparent.

Erau zile în care stăteam în pat și plângeam, treceam prin diferite stări, ne simțeam neînțelese și aveam nevoie de un refugiu.

Maria: Multe dintre versuri sunt chiar despre noi, după o ceartă sau după o împăcare. Avem 20 de ani, e normal ca drama să facă parte din existența noastră.

Alexia: Avem o piesă care are un mesaj foarte important și puternic, despre tot ce a însemnat pentru noi izolarea în pandemie și cât de mult ne-a afectat. Scriind versurile, m-a ajutat să trec peste niște pierderi personale foarte mari. Mai avem o piesă scrisă de Iarina, toboșara noastră.

Iarina: Versurile ele par de dragoste, însă mesajul lor e altul, trebuie doar să asculți cu atenție.

Maria: Deci întregul album este extrem de personal, este sufletul nostru acolo. Nu am gândit albumul sau mesajul lui per total. Este o arhivă a ultimelor trei ani, a tot ce am trăit noi

Alexia: Perioada pandemiei a fost destul de grea pentru noi, dar uite că am reușit să compunem chiar și așa câteva piese, la distanță.

Maria: În acest album este concentrată toată pasiunea noastră pentru muzică în primul rând și apoi, tot ce am reușit noi să construim de la zero în cei trei ani de când suntem în formula asta.

Deci putem să ne mândrim că am ajuns să scoatem chiar și așa un album, făcut 100% acasă. Unde am dormit și am băut bere, acolo am și înregistrat și am învățat să facem totul pe cont propriu. Nici una dintre noi nu știa la început cu ce se mănâncă asta, dar am ajuns să scoatem albumul complet sub numele nostru.

Retrebled

Să înțeleg că nu lucrați cu un impresar sau cu vreo casă de discuri ori cu vreun studio

Maria: Nu. Noi ne-am ocupat de tot ce ține de partea muzicală a albumului și de partea lui de promovare. Am avut noroc și susținere și din partea prietenilor care au vrut să ne vadă crescând. Foarte mulți oameni au crezut în noi.

Daria: Ne-am lansat piesele pe platforme, fără casă de discuri și fără manageri.

Alexia: Suntem o doză fresh într-o industrie în care mare parte a muzicii sună la fel. Zicem noi că muzica noastră are ceva diferit pentru că mereu am încercat să adăugăm elemente atât cât să ne satisfacă nouă urechea și nebuniile muzicale pe care le avem și pe care le-am studiat, dar și elemente care să șocheze cumva ascultătorii atât în privința ritmului cât și a melodicității.

Ne ajută mult și imaginea asta pe partea de promo. Girl power!Amuzant este că la început erau repetiții la care, când ieșeam din sală, vedeam oamenii care așteptau să intre și se tot se uitau așa după ușă și întrebau: “dar toboșarul? Basistul?” Nu se așteaptă nimeni să vadă trupe de genul ăsta.

Maria: Am primit multe reacții pozitive încă de când am început să scoatem piesele noastre și deja mergeam la evenimente cu set-urile noastre proprii. Oamenii ne spuneau că nu se așteptau la acest tip de piese pentru că sunt complexe și complicate.

Alexia: Da, așa e, pentru că nu vrem să mergem pe tiparul clasic. Noi ascultăm foarte multă muzică din scena românească, însă pentru cineva care nu este de profesie muzician, cu siguranță prima impresie poate fi că cel puțin trei trupe sună la fel. Noi nu ne-am dorit asta, indiferent că ne ascultă cineva din România sau din state.

Retrebled

Pe la ce festivaluri sau concerte în țară ați mai mers?

Maria: Am cântat mai mult pe scenele locale, dar am mai avut câteva concerte în orașele din zona Moldovei.

Alexia: Cel mai mare succes și care ne-a dat un boost de încredere foarte mare a fost Rock în Iași de anul trecut, unde am primit un feedback foarte bun.De acolo au început să ne asculte și mai mulți oameni și au început să vină la concertele noastre.

Maria: A fost o împlinire pentru noi să vedem fețe noi, am primit mesaje de susținere și e formidabil să vezi că oamenilor chiar le place muzica ta. Oameni pe care noi nu îi știam au vrut să facă poze cu noi. Chiar ne-au cerut și autografe. Vom cânta și la ediția de anul ăsta la Rock în Iași.

Alexia: Se întâmplă foarte multe lucruri în același timp și asta ne place foarte mult.

Maria: Până acum, cam tot timpul nostru a fost investit în lansarea și promovarea albumului și în crearea acestui spectacol de lansare.Pentru că totul a fost făcut de noi trebuia să împărțim taskurile, însă totul a venit de la sine pentru că știm că asta e ce vrem să facem. Plus că noi suntem mult mai mult decât colege de trupă.

Alexia: Eu cred că nu a fost o coincidență ce s-a întâmplat în acești trei ani, experiența anterioară cu trupe eșuate și proiecte scurte, de-un sezon. Am ajuns la concluzia că toate se întâmplă la timpul lor.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.