Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/08/2022
Artă & Cultură / Teatru

Orașul Paralel: Fabric – Un spectacol. Un joc. Un app.

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Orașul Paralel: Fabric – Un spectacol. Un joc. Un app. Share Orașul Paralel: Fabric – Un spectacol. Un joc. Un app.
Orașul Paralel: Fabric @ Timișoara


Trilogia Orașul Paralel, dezvoltată prin proiectul CiviCultura, continuă anul acesta cu piesa Orașul Paralel: Fabric. Experiența propusă iubitorilor de artă performativă reușește să suprindă și de această dată. Ana Mărgineanu (regie) și Peca Ștefan (text), împreună cu Andreea Duță (coregrafie) și Cari Tibor (muzică), alături de actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și de cei ai Teatrului German de Stat din Timișoara, au creat o lume fabuloasă, plină de mister, pe care spectatorii sunt invitați să o exploreze, într-o manieră originală. Spectacolul va avea primele reprezentații în 27 și 28 august 2022. Orașul Paralel: Fabric este parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul Paralel dezvoltat de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara.

Orașul Paralel: Fabric – Un spectacol. Un joc. Un app.

Încă de anul trecut am lansat ideea de joc mediat de tehnologie, anul acesta, însă, am reușit să dezvoltăm o aplicație mobilă dedicată, prin care spectatorii pot să aleagă personajul pe care doresc să-l urmărească în incercarea de a elucida enigma”,  dezvăluie dramaturgul Peca Ștefan, autorul textului Orașul Paralel: Fabric.

Spectacolul se desfășoară pe Bega, pe vaporetto, apoi într-un labirint interconectat creat la Centrul Reformat Noul Mileniu, edificiu  proiectat de unul dintre cei mai însemnați arhitecți europeni, Imre Makovecz, în zona cunoscută de localnici drept Prințul Turcesc.

Orașul Paralel: Fabric – Un spectacol. Un joc. Un app.

 „Spectacolul de anul acesta este o premieră și pentru noi. Avem o combinație unică și incitantă între componente performative și exploratorii, pe care le-am gândit pentru un public divers, prin intermediul app-ului spectatorii putând accesa poveștile în 4 limbi: română, maghiară, germană și engleză”,  precizează regizorul  Ana Mărgineanu.

Montarea a fost realizată într-un timp record, datorită implicării totale a echipei creative, formată din: Peca Ștefan (text), Ana Mărgineanu (regie), Molnos András Csaba (regizor asociat), Kertész Éva (regizor tehnic), Cári Tibor (compozitor), Andreea Duță  (coregraf), Albert Alpár (scenograf), Radu Racz (sound designer), Sorin Mocanu (Video) și a talentaților actori care fac parte din distribuție: Tokai Andrea, Vajda Boróka, Olga Török, Balázs Attila, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Daniel Ghidel, Enikő Blénessy, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Silvia Török. Mai mult, cu ajutorul Biancăi Chiriac și a lui Sergiu Lazin, actorii au fost transpuși în personaje ilustrate, pe care spectatorii le pot descoperi prin intermediul aplicației dezvoltate împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara.

„Unde a dispărut Flora?” este întrebarea la care suntem învitați să găsim răspunsul. Spectacolele vor începe la ora 19:00, la stația de vaporetto „Corneliu Coposu”, de lângă Podul Decebal, și continuă apoi la Centrul Reformat Noul Mileniu. Spectatorii sunt invitați să vină cu un telefon încărcat, preferabil cu sistem de operare Android, căști și încălțăminte comodă.

Biletele sunt disponibile pe site-ul  Teatrul Maghiar de Stat Timișoara – https://ticket.tm-t.ro/ro și pe site-ul proiectului – orașulparalel.ro/fabric, de unde poate fi descărcată și aplicația.

Piesele de teatru Orașul Paralel: Iosefin (2021), Orasul Paralel: Fabric (2022) si Orasul Paralel: Elisabetin (2023) fac parte dintr-o trilogie realizată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan, o serie de spectacole de teatru imersiv, inedite, bazate pe documentare în cele 3 cartiere istorice, care poartă spectatorul prin povești ficționale. În aceste povești, spectatorul este imersat într-o lume paralelă prin care este ghidat de către actori să vadă cartierul / orașul prin alte filtre, într-o experiență intensă și inedită.

Spectacolul Orașul Paralel: Fabric este parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul Paralel dezvoltat de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, cu sprijinul Centrului Reformat Noul Mileniu și a Societății de Transport Public Timișoara. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută