Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/07/2022
Artă & Cultură Festival Viața Orașului

Adrian Bezna: Îndrăznesc să cred că festivalul „Serile Teiului” va deveni unul din cele mai frumoase festivaluri de parc

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Adrian Bezna: Îndrăznesc să cred că festivalul „Serile Teiului” va deveni unul din cele mai frumoase festivaluri de parc Share Adrian Bezna: Îndrăznesc să cred că festivalul „Serile Teiului” va deveni unul din cele mai frumoase festivaluri de parc
Adrian Bezna Serile Teiului


Luna Iulie a fost una dedicată muzicii și festivalurilor în aer liber, unul dintre ele fiind „Serile Teiului”, ajuns anul acesta la a doua ediție și organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Daria Boghean şi Adrian Bezna

Particularitatea acestui mic festival local a fost împărțirea lui pe capitole de poveste în fiecare seară de joi. Astfel, începând cu ora 18:00, pe scena din fața Teiului eminescian, s-a cântat și s-a citit poezie în cadrul Festivalului de muzică ”Serile Teiului”, ieșenii asistând până acum la un adevărat maraton de poveste muzicală și concerte extraordinare de folk, rock și jazz. 

În ultima zi de joi , pe 28 iulie, povestea „Festivalului de Artă şi Atitudine Serile Teiului” ediţia a II-a va fi dedicată unei sesiuni de variaţiuni pe tema blues-ului. Turiştii romantici, pelerinii şi ieşenii iubitori ai acestui gen de muzică vor putea să îi asculte într-un concert inedit pe Zoltan Butuc, Vali Răcilă şi Vali Boghian.

Serile Teiului

Locația aleasă pentru acest act cultural, Teiul lui Eminescu este considerat axul central al culturii ieșene și un punct de atracţie pentru zeci de turişti şi pelerini care ajung anual la Iaşi tocmai pentru calitatea culturală şi turistică a oraşului. Totodată, acest spațiu se leagă și de prezența tuturor marilor personalități prezente periodic sau definitiv în Iași. 

Totul a plecat de la ideea pe care artistul Adrian Bezna, unul dintre cei mai iubiţi trubaduri şi poeţi ai muzicii folk româneşti, a avut-o împreună cu prietenii săi, Andrei Matei și Adi Cristi – directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” – de a crea un festival de Folk și Poezie.  Adrian Bezna: Îndrăznesc să cred că festivalul „Serile Teiului” va deveni unul din cele mai frumoase festivaluri de parc

 

De ce l-ați denumit „Festival de artă și atitudine”?

Încă de la început a fost gândit ca un festival adresat mai multor categorii de public, sub forma unor spectacole ce se pretează atât pentru parc, dar care ar putea avea loc la fel de bine și într-o sală de filarmonică. Noi am pus la cale o serie de concerte literar-muzicale cu participarea unor artiști renumiți, atât cantautori, cât  și scriitori, care să pună în valoare spiritul acestui loc, istoria sa marcată de mari oameni de cultură, atmosfera poetică și romantică a Parcului Copou.

Apoi, un alt lucru important pentru noi a fost să fost să punem în valoare tinerele talente care au ceva de transmis și care deja încep să-și formeze propriul public. Și ei au propria atitudine de noua generație. 

A ieșit până la urmă un festival care s-a întâmplat prima dată timp de câteva seri la rând la începutul lunii septembrie, înainte de pandemie, în 2019. Prin atitudine ne referim atât la mesajul complex pe care artiștii îl transmit de pe scenă, dar și la publicul care alege să-și petreacă astfel serile de joi.

 

Apropo de asta. Anul acesta l-ați organizat puțin diferit, ca un fel de serial în patru episoade, difuzat în serile de joi.. Există vreun motiv în spatele acestei decizii?

Anul acesta am vrut să-i dăm o anvergură mai mare, să creăm un festival mai generos și pentru mai multe categorii de public tocmai pentru că mesajele pe care dorim să le transmitem prin intermediul artiștilor sunt mai complexe. Până acum, la celelalte seri, chiar am văzut în public generații diferite de spectatori, fiecare cu povestea și cu motivația sa. 

Am ales ziua de joi pentru că am vrut să le oferim o surpriză și muzică bună oamenilor care se plimbă prin parc. De obicei, toate concertele se întâmplă în weekend, așa că joia nu se suprapune peste nimic, dar este și ceva neașteptat.

 

Cum ați simțit energia publicului până acum?

Pe parcursul celor trei seri cred că am avut peste 1000 de participanți. Eu sunt foarte mulțumit, cred că oamenilor le-a plăcut. În seara de Folk am primit chiar și felicitări din partea unei doamne care venise pentru autograf și care mi-a mulțumit pentru ocazia de a asculta muzică bună. 

Plus că în fiecare seară de spectacol s-a recitat poezie și s-a dialogat cu publicul, asta mi-am dorit de la acest festival și de asta l-am și denumit Festival de artă și atitudine. M-aș fi bucurat foarte mult să fiu alături de oameni și în ultima seară.

A fost un traseu greu de la idee la implementare?

Pentru mine nu e prima experiență de organizare a unui festival, nu a fost greu. Nimic nu e greu atunci când găsești deschidere. Din fericire pentru mine, chiar am găsit oamenii potriviți pentru a crea și îmbina armonios cele patru povești. Chiar mă bucur că am reușit să deschid porțile unui festival de artă și atitudine pe care vrem să-l creștem frumos pe viitor și să-i mai adăugăm și alte elemente, de ce nu. Îndrăznesc să cred că va deveni unul din cele mai frumoase festivaluri de parc.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută