Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/07/2022
Lifestyle Viața Orașului / Fit București

FitBucurEști | SIMONA MAXIM: „Job-ul de antrenor este un angajament pe viață, indiferent de specializare”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FitBucurEști | SIMONA MAXIM: „Job-ul de antrenor este un angajament pe viață, indiferent de specializare” Share FitBucurEști | SIMONA MAXIM: „Job-ul de antrenor este un angajament pe viață, indiferent de specializare”
SIMONA MAXIM


Simona Maxim este formator de profesie, cu acreditare prin Institutul de Invatamant, din 2013. Are numeroase diplome în domeniul resurselor umane, recrutare, vânzări, dezvoltare personală, management, marketing. De asemenea, este și antrenoare de yoga și aerobic & fitboxing trainer, iar în acest sens are numeroase certificări.

În momentul de față administrează cele două Săli de Fitboxing (un concept unic) din București – una pe Șoseaua Olteniței, în clădirea City Offices, iar una pe Nicolae Caramfil, în clădirea One. În același timp, Simona are și propria ei firmă de training-uri: LeadInsightsTraining.

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi antrenoare de yoga / aerobic&fitboxing trainer?

La GNSPY (Școala Națională de Studiu și Practică Yoga) am învățat că nu tu alegi yoga, yoga te alege pe tine. Încă din primul an de facultate am vrut să devin independentă financiar, ca orice student care își dorește să se afirme repede și să arate că poate. Cred că, la fel cum spune Paul Olteanu, eram într-o etapă a vârstei în care știam că pot și voiam să arăt lumii, părinților, că mă descurc singură.

M-am angajat ca Sales Assistant la Zara. În scurt timp am avut oportunitatea de a mă face remarcata pentru dorința de avansare în postul imediat următor, coordonator la Men Section, un fel de designer, pe înțelesul tuturor. Astfel am fost primul coordonator din țară, la Men, apoi am plecat la Cluj pentru câteva luni, la începerea deschiderii lanțului INDITEX în toată țară. Am ajuns manager la cel mai bun magazin din țară, Băneasa Men Section, iar pentru că în timpul celor patru ani lucrați acolo am tot pregătit personal pentru toate pozițiile ce se cereau, manageri, coordonatori etc., în 2013 am fost promovată ca trainer – formator pentru toate cele 7 brand-uri, aproape 200 de magazine, la vremea aceea. Era job-ul perfect, mi se potrivea de minune. Nu o spuneam doar eu, mă recomanda „familia și talentul” – BD :). Așteptam de mult timp poziția aceasta în România! Doamne, câtă pregătire, cursuri de perfecționare, ce de training-uri au urmat, câte am învățat, sute de ore livrate, evaluări, activități, chiar și team-building-uri, petreceri cu sute de angajați etc. Spun toate acestea pentru că au mult sens, pentru ce urmează.

În 2016 am rămas însărcinată, m-am îngrășat 21,5 kilograme. Am născut la aproape 82 de kilograme, la 1,67 înălțime. Perfect sănătoasă, atât eu, cât și minunatul bebeluș. Spun bebeluș pentru că nu am vrut să-i aflăm sexul decât în ziua în care s-a născut.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Simona Maxim Fit Bucuresti

Deși făceam sport aproape zilnic, aveam chiar antrenor personal, am ridicat greutăți până în luna a 7-a de sarcină, tot m-am îngrășat, pentru ca mâncăm de fericire, nu aveam grețuri, nu aveam dureri, eram doar foarte fericită.

La 6 săptămâni după naștere, eram în sala de box, cu antrenorul, făceam cel puțin un antrenament pe zi, unul de box, altul de yoga sau fitness, acasă, aveam grijă ce mâncam, cât, când etc. Totul se amplifica în materie de nutriție și sport, într-un sens bun, interesul meu pentru MAI BINE DECÂT ÎNAINTE DE SARCINĂ prindea contur. În 6 luni eram ca nouă. Am primit multe laude, admirație și au început să apără cererile de sugestii, sfaturi de slăbit, exerciții de făcut. În cei 2 ani de maternitate am schimbat macazul, am urmat cursurile de fitness, aerobic, box, TRX etc. de la școala ABC-Fitness. În același timp am început cursurile de yoga la GNSPY, am participat la diferite activități sportive etc.

În vara anului 2019 am demisionat de la INDITEX, după 14 ani, cu un vis: să-mi deschid sala mea de sport. Am închiriat un spațiu în zona Piața Muncii, iar după 6 luni, pentru că îmi crescuse cererea de diversificare a claselor, am optat pentru un spațiu mai mare, cu salinoterapia, în zona Vasile Lascăr. Acolo aveam clase de aerobic, yoga, pilates, fitness, box. Eu le țineam pe toate. M I N U N A T la INyoga&fitness – IN de la tot ce m-a ghidat, tot ce am considerat a fi…semne că am ales bine (yIN yoga – pentru femei; INditex; ING – lucrasem și la ei înainte de INDITEX, o altă „școală” cu oameni profesioniști, cu gândire aproape occidentală, out of the box; INgrid – numele fetiței mele), mai mult decât un acronim, era soarta.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Între timp, îmi lipseau training-urile, așa că am decis să îmi înființez firma mea de training-uri, aveam toate acreditările, experiența și cunoștințele necesare. În februarie 2020 am avut primul client, un mic lanț de magazine cu haine bărbătești.

Nu am să uit, 11 și 12 martie erau zile de livrare, eram la Hotel Ibis, în București, iar în seara de 12 martie mergeam direct la sala mea, INyoga&fitness. Când am ajuns, erau doar două fete care nu auziseră știrile, în magazine nu mai erau produse de uz necesar, era nebunie, lumea intraseră în panică. Le-am trimis să-și cumpere apă și să stea în casă până aflăm ce se întâmplă… Aceea a fost ultima zi în sala mea. 1 an, atât am avut INyoga&fitness.

În aprilie, fetele au venit cu ideea de a ne antrena online, lucru care a devenit ușor agreat și de cliente noi. Și iată că după 2 ani, tot online, pentru că este mai simplu pentru cele care nu au timp să se deplaseze, să se despartă de copii etc.

Anul trecut, în Iunie am început colaborarea cu Fitboxing România, un conceput extraordinar, unic, cu adevărat ceva ce merită încercat și de care te îndrăgostești iremediabil datorită rezultatelor vizibile, energiei wow, motivației și competiției, pentru a te autodepăși, de a-ți îmbunătății tehnica, de a obține cel mai bun scor. FANTASTIC! Mariano Castineira, fostul meu director de resurse umane de la INDITEX, a adus acest sport în România, el fiind cunoscut de peste 6 ani în alte țări, cu succes în Spania, Madrid, orașul în care el se antrena la Brooklyn Fitboxing.

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Greu de spus. Depinde de stare. Cred că am gusturi eclectice și nevoi în funcție de mood. Și mai cred că fiecare dintre noi trebuie să acopere toate nevoile: cardio to burn, HIT for shaking, yoga to flow, pilates to stretch. De aceea nu am renunțat la niciuna dintre aceste clase, fie ele online sau cu prezență fizică.
Fac și sport pe apă, kiteboarding, dar și pe zăpadă, snowboarding. Deci, de la calm la extrem, ca de la yoga la box.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de yoga / aerobic&fitboxing trainer.

Job-ul de antrenor este un angajament pe viață, indiferent de specializare, pentru ca trebuie să îl trăiești ca să-l transmiți, trebuie să fii un exemplu continuu, fără retușuri, fără ups and downs. Un croitor mai poate avea haina descusută, dar un antrenor nu poate avea burtică, știi ce zic?!

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Cred că răspunsul se aplica aici și pentru formator, cealaltă meserie a mea, de aceea merg așa bine împreună, SĂ-ȚI PESE DE CLIENTUL TĂU, care nu este doar client, este colaboratorul tău, el te ajută să-ți faci treaba și îți oferă încrederea, nu speranța, încrederea, care TREBUIE validată, atestată și apreciată.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Cer prea mult de la ei într-un timp prea scurt, devin autodidacți. Apoi, când văd că nu au obținut rezultatele scontate, fug și papa ceva „bun” să le treacă supărarea, iar din rău devine mai rău. Cred că este rețeta negării eșecului, a faptului că te dezamăgești singur pentru ceva ce nu ai știut gestiona corect. Cere ajutor și ai răbdare! Sunt reguli, și bine că sunt, altfel am trăi în haos! Îi povestesc mereu fetiței mele exemplul cu semaforul, care este cel mai ușor de înțeles: dacă am circula toți, în același timp, fără regulile de roșu/verde, respectiv stop/stai, ce s-ar întâmpla?! Think about it!

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Îmi place energia clienților de după fiecare antrenament. Unii încep obosiți, triști, îngândurați, așa că mai vorbim, mai povestim, dar muncim, iar la finalul clasei, energia lor este molipsitoare, ne încărcăm reciproc, cumva.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă yoga / aerobic&fitboxing trainer?

Să nu-și dorească asta, ci să verifice, să caute dacă i se potrivește empatia, interesul față de fiecare client, fiecare poveste, fiecare situație. Să exerseze cu prietenii, cu colegii, cu recomandări, fără să aștepte ceva în schimb, tocmai pentru a evita condiționarea, fie ea de natură materială sau doar pentru un ego mai împlinit. SĂ OBSERVE in și out!

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?

Da, chiar până în noiembrie, dacă sunt temperaturi cu +, în parcul Izvor. Este liniște și spațiu, mult spațiu pe iarbă. În Tineretului este spațiul dedicat sportivilor, cu bare, inele, cuburi și tartan. În parcul Drumul Taberei, pentru că este plin de copii mici, care nu fac gălăgie multă, doar îți bucură privirea.

Simona Maxim Fit Bucuresti

Cum te-a afectat pandemia și cum te-ai adaptat în această perioadă, pentru a putea să-ți practici în continuare meseria?

Păi, cum spuneam mai devreme, m-am mutat în online, și nu a fost rău deloc, chiar m-am putut deplasa oriunde cu laptop-ul sau telefonul și trepiedul, la fel ca și clientele mele. A fost și este încă foarte practic și less time consumer.

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Mai avem de învățat la acest capitol, la mentalitatea că sportul se face când te îngrași, când ai probleme de sănătate sau când te pregătești de vară, bikini project – no way! Cred că sportul pentru români este în josul paginii, după cumpărături, după distracție, după Netflix, „dacă mai am timp, ies puțin să mă plimb sau sa fac ceva mișcare…”. Sportul nu face parte din rutina sănătății, din păcate, deocamdată. Dar suntem pe drumul cel bun, încet și sigur, văd îmbunătățiri.

 

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută