Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/07/2022
Artă & Cultură / Teatru

Premiile Galei UNITER 2022: Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de teatru

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Premiile Galei UNITER 2022: Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de teatru Share Premiile Galei UNITER 2022: Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de teatru
uniter 2022


Pentru ediţia a XXX-a a Galei Premiilor UNITER 2022, spectacolele luate în considerare de către juriul de nominalizări au fost cele care au avut premiera pe parcursul întregului an 2021, dar multitudinea de premiere de la teatrele din toată ţara nu a făcut deloc simplă sarcina de a selecta trei finaliste care să concureze pentru prestigiosul titlu de cel mai bun spectacol. Drept urmare, mai potrivit decât a trece noi în revistă opţiunile ni s-a părut să invităm cei trei critici de teatru cu o reputaţie incontestabilă care au alcătuit juriul, doamnele Alina Epîngeac, Doina Papp şi Maria Zărnescu, să prezinte spectacolele nominalizate.Ioan Big

 

„Plugarul şi Moartea”

De Johannes von Tepl,
Dramatizarea și regia: Silviu Purcărete,
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

uniter 2022
foto © Iulian Ursachi

Esteticile teatrale sunt tot mai influenţate de noile tehnologii. Prea des, utilizarea mijloacelor media de ultimă generaţie umbreşte orice alt palier de expresivitate scenică; pixelii înlocuiesc viul. În Plugarul şi moartea, cea mai evidentă calitate artistică este tocmai supunerea paşnică a tehnicii de către teatru.

Un text filosofic, cu o problematică veche de când lumea – furia, frica şi împăcarea omului mărunt cu Moartea cea inevitabilă şi cu puteri depline – devine terenul de joacă pentru spiritul ludico-cinic, perpetuu creativ, al lui Silviu Purcărete şi precizia de micron a plăsmuirilor virtuale create de Andrei Cozlac (video design).

Dialogul rafinat artistic dintre performanţa actoricească a lui Călin Chirilă, ce îşi dedublează personajul – fizic, pe scenă, e bărbatul tulburat de moartea soţiei, iar în proiecţie, supradimensionat sau multiplicat, e Moartea răbdătoare şi constantă – şi performanţa tehnologiei îmblânzite e motivul pentru care spectacolul se evidenţiază ferm în rândul premierelor anului 2021.

ALINA EPÎNGEAC

uniter 2022
foto © Florin Ghioca

Critic de teatru şi lector universitar doctor la UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti. Este membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Deţine blogul cultural D’E-pîn-geac, colaborează cu revistele „Teatrul azi”, „Timpul” şi „European stages”.

 

„Macbett”

De Eugène Ionesco,
Regia: Silviu Purcărete,
Teatrul Maghiar de Stat Cluj

uniter 2022

Acest Macbett în regia lui Silviu Purcărete pare o replică peste timp la Ubu rex cu scene din Macbeth, spectacolul Teatrului Național din Craiova din anii ’90, care i-a adus faima regizorului și în care descopeream apetitul pentru grand guignol și bufonadă, pentru un grotesc tragic, devenite între timp constante ale teatrului său. Debordând de inventivitate și plăcere a jocului, Purcărete revine asupra temei deriziunii puterii într-o dezlănțuire impresionantă de forme, imaginând aventura acestui război ridicol în ramele unui spectacol de cabaret. Râdem cu lacrimi, dar respirăm și relaxarea melancolică, poetică, adusă de un adorabil clovn, anume inventat de regizor, și facem haz de necazul istoriei, care nu mai scapă de această temă şi de protagoniștii ei. Admirabila trupă a Teatrului Maghiar din Cluj îl urmează pe regizor cu aceeași implicare și profesionalism. Cu toții ar fi meritat un premiu individual de interpretare, ca și decorurile lui Helmuth Stürmer, muzica lui Vasile Şirli, costumele Liei Manţoc.

DOINA PAPP

uniter 2022

Critic și istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și al UNITER. Susține în prezent cronică de teatru la Revista 22, Adevărul.ro. Este autoare a numeroase cărți de teatru. A obținut numeroase premii și distincții, precum și premiul pentru întreaga activitate la Gala UNITER din 2019.

 

„Hoţii”

Scenariul dramatic după piesa lui Friedrich Schiller, de Réka Dunkler și Florin Vidamski
Regia: Florin Vidamski
Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc

uniter 2022

O lumină albastră revine ca primă amintire a spectacolului Hoţii (Haramiák), însoţită de întreaga simbolistică a culorii. Se spune că „a intra în albastru” seamănă cu trecerea lui Alice, din Ţara Minunilor, de cealaltă parte a oglinzii. Într-o altă lume pătrundem şi noi, în lumea unei poveşti de secol XVIII, prima piesă a lui Schiller, restructurată pentru publicul de secol XXI. Nu este vorba de o modernizare în fond, ci în formă. În forma „teatrului de artă”, din ce în ce mai rar descoperit pe scenă, deci cu atât mai valoros. Dramatizarea este deopotrivă poetică şi matematică, întregul spectacol fiind construit pe o tensiune a contrastelor. Punct de pornire: textul original, povestea fraţilor diametral opuşi. Dar aptitudinea de a crea contraste se regăseşte în toate elementele montării: regia lui Florin Vidamski, scenografia cehului Matej Sýkora, costumele Cristinei Milea, mişcarea scenică imaginată de daneza Edith Buttingsrud Pedersen şi muzica lui Magor Bocsárdi. O echipă internaţională de creaţie a lucrat alături de remarcabila trupă de actori ai Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, iar îndemnul meu final e preluat din ultima replică a corului: „Priviţi!”

MARIA ZĂRNESCU

uniter 2022

Teatrolog şi critic de teatru, doctor în Istoria, teoria şi estetica teatrului, conferenţiar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. A obţinut Premiul UNITER pentru critică teatrală, pentru activitatea din anul 2015.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.