Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2022
Viața Orașului

SALUT SIBIU | ”Efervescența TIFF se mută la Sibiu – 3 recomandări” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT SIBIU | ”Efervescența TIFF se mută la Sibiu – 3 recomandări” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Efervescența TIFF se mută la Sibiu – 3 recomandări” de Răzvan Sădean


Nici bine nu s-au răcit proiectoarele din cinema-urile clujene după zece zile de TIFF, că o selecție de filme din programul ediției ajung la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Din filmele la care am reușit să ajung, trei merită recomandate pentru că sunt filme ce poartă semnături regizorale de prestigiu, iar unul dintre ele pentru c-o aduce pe Ofelia Popii pe marele ecran. ”Vortex” e cel mai dificil film pe care l-am văzut de câțiva ani încoace. E firesc, ținând cont că Gaspar Noé s-a jucat în multe feluri cu limitele a ceea ce e permis în cinema, de la scena violului de 9 minute cu Monica Bellucci din ”Irréversible”, la scenele de sex nesimulate din ”Love”. Cele două ore și jumătate, cât durează filmul, se pot simți lejer ca doi ani și jumătate petrecuți alături de cei doi bătrâni, soț și soție. Practic sunt ultimele momente din viețile lor, înainte de moarte, surprinse printr-o tehnică inedită. O perspectivă mai sentimentalistă asupra bătrâneții ne oferă Ulrich Seidl în ”Rimini”, chiar dacă prefigurează o Europă îmbătrânită și promiscuă, care se clatină sub numărul uriaș de refugiați prezenți în fiecare colț din cadrul filmului. E multă ironie în ambele filme, atât la adresa ideii că bătrânețea e o perioadă de serenitate, cât și la concepția că trecutul e întotdeauna mai bun decât prezentul.

Mi-a atras atenția și ”Om câine”, un film care, speră regizorul, are ”smanes” și care îi aduce în prim plan pe actorii Ofelia Popii și Bogdan Dumitrache. Filmul reprezintă debutul în cinema al artistului Ștefan Constantinescu, stabilit la Stockholm. Isteria care pune stăpânire pe Doru după ce primește un SMS prin care află că soția lui îi e infidelă se suprapune perfect cu isteria generală provocată de debutul pandemiei de COVID-19. Fuga neanunțată de la locul de muncă din Suedia, călătoria pe fundalul restricțiilor de circulație și cursa în care se angajează pentru a afla adevărul, îl aruncă pe Doru pe un teren alunecos. Amza, câinele, simbol al fidelității și siguranței, dispare, e abandonat sau lăsat în grija mamei, ca într-un final să-și regăsească locul în brațele lui Doru.

 

Text și foto: RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută