Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2022
Artă & Cultură / Carte

Lansare de carte la Muzeul Literaturii din Iaşi: „Viaţa Literară pe Bahlui” de Viorel Ilişoi

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Lansare de carte la Muzeul Literaturii din Iaşi: „Viaţa Literară pe Bahlui” de Viorel Ilişoi Share Lansare de carte la Muzeul Literaturii din Iaşi: „Viaţa Literară pe Bahlui” de Viorel Ilişoi
Viaţa Literară pe Bahlui


Joi, 23 iunie 2022, de la ora 19:00, la Casa Muzeelor (str. Vasile Alecsandri nr. 6), va avea loc lansarea celei mai recente cărți semnate de Viorel Ilișoi: „Viaţa literară pe Bahlui”.

Cartea este o radiografie a Iașilor literari şi cuprinde interviuri polemice cu cei mai cunoscuți scriitori ieșeni, la care se adaugă note, povești, comentarii, portrete, biografii, bârfe, un index cu 600 de nume, toate acestea creând un volum consistent, ce scoate la iveală secrete din lumea mai puțin știută a scriitorilor.

Viața literară pe Bahlui” a fost extraordinară din punct de vedere psihologic, a fost un revelator minunat. A scos la iveală nişte complexe care, chiar dacă ulterior au fost negate şi renegate vehement, s-au văzut foarte bine. S-ar putea ca viaţa literară la Iaşi să devină mai calmă după aceste erupţii de nervozitate, de vorbe aspre şi mai mult decât aspre uneori.  (Liviu Antonesei)

Alături de autorul cărții, scriitorul Liviu Antonesei este invitat să prezinte publicului prezent această „soap opera pe care o urmărim cu delicii de matroană în siestă” (România literară). Evenimentul, organizat în parteneriat cu Editura GRI și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, se va desfășura în Sala de Conferințe a Casei Muzeelor, cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Ancheta cu titlul „Viaţa literară pe Bahlui”, ca orice lucru serios, a fost primită cu entuziasm de unii şi contestată de alţii, a fost considerată ca foarte utilă pentru comunitatea scriitorilor sau, dimpotrivă, ca o prematură judecată de apoi, un penibil proces al scriitorilor sau o jenantă turnare de cenuşă în cap, generatoare doar de lucruri rele. Cântărind la final întrebările puse de Viorel Ilişoi, se pare că ancheta nu se vrea nici una, nici alta, ci doar o radiografie a vieţii literare a urbei, după principiul că e mai bine să ştii adevărul, decât să nu-l ştii. (Dan Lungu)

Viorel Ilisoi

Viorel Ilişoi este scriitor şi ziarist pe stil vechi, aşa cum se prezintă adesea, fiind cunoscut în lumea jurnalismului pentru reportajele sale inedite, realizate incognito şi care abordează subiecte din viaţa de zi cu zi. Acesta a debutat ca ziarist în primele zile ale anului 1990, scriind la ziare precu Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (din octombrie 2009 până în 10 oct. 2014, când a fost dat afară fără explicații) sau mentor la ziarul „Viața liberă” din Galați (oct. 2014 – mai 2015). 

Pe lângă cariera sa jurnalistică, Ilișoi a cochetat de mai multe ori şi cu literatura, chiar prin natura sa de reporter, unul din cele mai apreciate volume ale sale fiind „Cele mai frumoase reportaje”, scriind şi alte opere precum biografia „Necunoscutul Mihai Codreanu”, scenariul pentru filmul „Elixir” sau volumul de întâmplări gazetăreşti şi memorii „Strălucitor”. 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută