Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/06/2022
Muzică

40 de ani de Fête de la Musique cu Jean-François Zygel, Lucian Ban, Rozana Mihalache și Sfichy

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 40 de ani de  Fête de la Musique cu Jean-François Zygel, Lucian Ban, Rozana Mihalache și Sfichy Share 40 de ani de  Fête de la Musique cu Jean-François Zygel, Lucian Ban, Rozana Mihalache și Sfichy


Celebrată în peste o sută de țări, Fête de la Musique – Sărbătoarea Muzicii împlinește anul acesta 40 de ani de existență. De la crearea conceptului, vocația Fête de la Musique a fost să celebreze toate tipurile de muzică. De la muzica clasică la cea contemporană, Sărbătoarea de pe 21 iunie include cu generozitate toate genurile, celebrând bucuria de crea, de a performa, de a fi împreună.

Cu ocazia Fête de la Musique, Institutul Francez din România prezintă pe data de 21 iunie, de la ora 19:00, la cinema Elvire Popesco, un concert extraordinar al muzicianului Jean-François Zygel alături de o serie de invitați speciali.

Pianist și compozitor strălucit, Jean-François Zygel este un virtuoz al improvizației. Prin îmbinarea compoziției, improvizației și repertoriului, proiectele sale complexe înseamnă colaborări cu artiști din zone artistice diferite: Chilly Gonzales, Didier Lockwood, Gabriela Montero, Bobby McFerrin, Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Abd Al Malik, Yaron Herman, André Manoukian, Jacky Terrasson, Dan Tepfer, Thomas Enhco, Sly Johnson sau Kaori Ito. În acest sezon, proiectele în care activează sunt pe scenele La Seine Musicale la Paris, Orchestre national du Capitole de Toulouse și Philharmonie Luxembourg. La Conservatorul național superior de muzică din Paris predă improvizația la pian, o clasa pe care a fondat-o acum douăzeci de ani.

Jean-François Zygel este cunoscut de marele public pentru emisiunile de radio și televiziune prin care, cu grație și erudiție, inițiază publicul în lumea fascinantă a muzicii clasice. Este invitat obișnuit al France inter și France television unde promovează cu umor și pasiune muzica clasică în toate formele ei. Diversele sale albume au fost lansate de Naïve și Sony.

În septembrie 2019, în piața Ateneului Român, Jean-François Zygel, invitat de Festivalul Enescu, a improvizat un „portret muzical” al Bucureștiului acompaniat de Damian Drăghici, Cătălin Milea și Irina Margareta Nistor. În 2020, Jean-François Zygel s-a întors în România la invitația festivalului clujean TIFF pentru a interpreta un cineconcert pe celebrul „Faust” de Murnau. Anul acesta, chiar înainte de a participa la Festivalul de Film de Comedie de la Timișoara, se oprește la București pentru acest concert de excepție cu ocazia Sărbătorii Muzicii.

Pe 21 iunie, la Elvire Popesco, Jean-François Zygel îl va avea că invitat pe marele pianist de jazz Lucian Ban, cei doi regăsindu-se pe aceeași scenă în premieră absolută. Recent, Lucian Ban a fost omagiat în The Wall Street Journal pentru extraordinara performanță de a readuce în atenția publicului opera lui Bartok.

Concertul va continua cu un moment inedit, în prezența scriitoarei Rozana Mihalache. Iar spre seară, după concert, Sărbătoarea muzicii se mută în grădina Institutului pentru a-i asculta pe Ligia Keșișian (DJ set) și Sfichy (acordeon).

Rezervare pe: https://eventbook.ro/music/bilete-sarbatoarea-muzicii

Citește și:

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.