Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/06/2022
Muzică

Specialităţi de JAZZ la Green Hours

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Specialităţi de JAZZ la Green Hours Share Specialităţi de JAZZ la Green Hours


În materie de muzică live, dincolo de consistentul meniu Jazz pe care ni-l oferă în mod regulat Green Hours pe scena clubului ori în grădină, prima lună de vară este marcată de două delicatese cu totul aparte, ce merită cu siguranţă a fi trecute în agenda de going out a melomanilor.

Primul festin ne este oferit de Scott DuBois, eclecticul chitarist newyorkez de Fusion, pe care mulţi l-am descoperit cu 10 ani în urmă, prin intermediul memorabilului său album Landscape Scripture, dar pe care unii şi-l mai amintesc din noiembrie 2017, când a venit pentru prima oară la noi cu Autumn Wind – album pentru care a fost premiat cu Echo Jazz Award în 2018 -, alături de cvartetul său, alcătuit din muzicieni de primă mână: Gebhard Ullmann (DE), Thomas Morgan (SUA) și Kresten Osgood (DK). Muzica reflectă fluiditatea corpurilor puternice de apă prin fluxul și refluxul texturii, tempo-urilor, dinamicii, dispoziției și culorii, captând în același timp abundența de melodii frumoase și armonie sugerate de grandoarea naturală a verii… Scott DuBois se întoarce vara asta la București în formulă de duo, împreună cu recent laureatul Deutscher Jazz Preis, saxofonistul Gebhard Ullmann. Pe 13 și 14 iunie, în grădina Green Hours, cei doi vor interpreta compoziții originale ale lui DuBois, de pe albumul de succes Summer Water.

Un al doilea eveniment special, programat între 30 iunie și 3 iulie la Green Hours, este a doua ediție a festivalului internațional JAZZUNIQUE, organizat cu sprijinul EUNIC România, care a anunţat un line-up impresionant prin diversitatea ce ranforsează îndemnul general de a ne elibera prin muzică. Prioritate au proiectele emergente (Edges, Treetop sau trio-urile, așa-zis ”clasice”, de pian semnate de Martin Listabarth, Erik Asatrian & José Carra), dar și dintre cele care au făcut furori în Europa (Das Kapital, Sebastian Studnitzky solo).

O alegere asumată din punct de vedere eclectic și etnic va fi Dagadana, trupă polono-ucraineană, care revine la Green Hours după exact un deceniu, ultima dată susținînd un concert cu ocazia Nopții Institutelor Culturale. ”Dintre toate limbajele lumii, limbajul muzical e poate cel mai ușor de înțeles, de transmis și care nu suportă granițe. […] Cuvintele uneori sunt de prisos și poate la fel și granițele. Ni antaŭĝojas vidi vin ĉe la festivalo – adică «vă așteptăm la festival», în limba universală esperanto. Vă așteptăm cu inimile și urechile deschise. Să fie pace, să fie jazz!”, ne transmite Rozana Mihalache, director artistic JAZZUNIQUE, iar noi suntem întru totul de acord cu ea. Să fie pace şi… mult Jazz!

Info & bilete:  www.greenhours.ro / www.bilet.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.